napisał(a) partner » 03.10.2008 18:49
To może tej koleżance zaproponować raczej jakiś poradnik ?
Np. taki: Fotografia Cyfrowa Ilustrowany przewodnik autorstwa Anny Owczarz wydawnictwo Helion.
napisany prosto tzw. "łopatologicznie".
Osobiście sam tego dokonałem już we wstępnej fazie zakupu aparatu. Dopiero po poczytaniu poradników, różnych wiadomości których jest pełno w necie zacząłem kombinować co i czym będę chciał forografować. Fakt że kiedyś zajmowałem się fotografią amatorską i miałem jakieś blade pojęcie o kadrze, świetle itp. ważnych zagadnieniach w fotografi.
Po kupnie aparatu dalej jednak czytałem różne wydawnicta (i dalej czytam na pauzach) jak też staram się dużo pstrykać i eksperymentować. Bez praktyki nic się nie da.
No a to że zdjęcia nie wyszły, no cóż, ja w tym roku zrobilem ich ok. 3,5 tyś. z czego może 1\3 lub 1\4 nadaje się do pokazania nie mówiąc o tym że do opublikowania to pewnie jakiś mały tylko procent by był...
Tak to już jest z fotkami.
Pewnie jak to napisala koleżanka powyżej, masz dużo "przepałów" i niedoświetleń, ale można sobie z tym trochę poradzić w odpowiednim sofcie. Ja bym Ci proponował na początek darmowego Picasa jest prosty w obsłudze, po polsku łatwy w obsłudze.
I na koniec taka mała uwaga
której udzielili mi doświadczeni fotografowie, lepiej zdjęcie lekko nie doświetlić jak prześwietlić, bo z tego pierwszego coś zawsze zrobisz a drugie raczej przepada.
No i jeszcze jedno co też tu poruszano,
nie daj się zbajerować że masz kiepski aparat, zdjęcia robi ten co go trzyma
Pzdr.