Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakynthos - Piękna strona Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 02.08.2010 17:17

gooralos napisał(a):A czy ktoś może polecić jakieś dobre miejsce na nocleg? Studio lub apartament?
Myślałem, aby jechać z namiotem, camping kosztuje 22euro, a pokój z klimatyzacja, łazienka etc. od 35 euro.

Athina apts Zakynthos -mailto:info@athinaapts.gr- 40 euro za studio 3 os.

http://www.athinaapts.gr/
Osobiście nie byłam, ale znajomi polecali. Trzeba dodać, że w pobliżu jest lotnisko i samoloty dość nisko latają, ale tylko w dzień.
Plaża
http://lh3.ggpht.com/_Kn-DPgk-TPM/SsdEw ... C13363.jpg

http://lh5.ggpht.com/_k2DgfzPr7B0/TDR5L ... 010131.JPG

nad Kalamaki
http://lh5.ggpht.com/_Kn-DPgk-TPM/SsdEI ... C03082.jpg
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 02.08.2010 20:00

my mieszkaliśmy tu\:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 6prmd%3Dim
i byliśmy bardzo zadowoleni:)
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 12.08.2010 14:40

Nad Kalamaki faktycznie bardzo nisko latają samoloty, kwestia taka,czy to komuś przeszkadza 8)
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 12.08.2010 15:02

zawsze to dodatkowa "atrakcja" 8)
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 21.06.2011 14:45

Super zdjęcia, super plaże... ale... no właśnie jest jedno ale - jak z tymi miejscowościami na tej wyspie? Bo ja nie znalazłem ani jednej fajnej miejscowości która robiłaby jako kurort na wyspie... Wszystkie wyglądają jak bez ładu i składu - nie mają deptaków przy plaży, co najwyżej jest ulica po której jeżdżą też auta i wyglądają na dość biedne wioski...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.06.2011 00:39

I bardzo dobrze!
Jak chcesz deptaki, dyskoteki i bulwary oraz hałas, to jedź do Barcelony lub na Majorkę...
Naprawdę chciałbyś zabudować/przebudować to, co tam swojskie i co daje miejscowy charakter tych wsi? 8O :roll:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 22.06.2011 01:41

Fatamorgana napisał(a):I bardzo dobrze!
Jak chcesz deptaki, dyskoteki i bulwary oraz hałas, to jedź do Barcelony lub na Majorkę...
Naprawdę chciałbyś zabudować/przebudować to, co tam swojskie i co daje miejscowy charakter tych wsi? 8O :roll:

W Breli nie ma dyskotek a jest piękny deptak i przyportowa promenada... da się? da się. W innych miejscowościach w Cro jest podobnie. Ale Grecja jest pod tym względem biedna okrutnie - pamiętam jak z 10 lat temu byłem w niby kurorcie Nei Pori na Riwierze Olimpijskiej - to za deptak robiła zwykła asfaltowa droga i była tylko do pewnego miejsca... jak ktoś chciał się przejść dalej wzdłuż morza tu musiał zasuwać po piachu.

Ale co kto lubi - ja bym takiej dziury na miejsce docelowe nie wybrał bo bym się tam zanudził, a ze na tej wyspie nie ma ani jednej miejscowości która by mi się podobała, to też nigdy tam nie zawitam, czego żałuję ze względu na niesamowite krajobrazy.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 22.06.2011 06:54

Nie widzę problemu,
to tak nie jedź,
można całe życie jeździć do Chorwacji
promenada ładna w Świnoujściu
kristofer55
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristofer55 » 18.07.2011 07:42

Witam, czy ktoś może wybiera się 19.08 do Hotel Mediterranean Beach Resort ? :-)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 22.08.2011 22:53

WolfAtTheDoor napisał(a):Super zdjęcia, super plaże... ale... no właśnie jest jedno ale - jak z tymi miejscowościami na tej wyspie? Bo ja nie znalazłem ani jednej fajnej miejscowości która robiłaby jako kurort na wyspie... Wszystkie wyglądają jak bez ładu i składu - nie mają deptaków przy plaży, co najwyżej jest ulica po której jeżdżą też auta i wyglądają na dość biedne wioski...

No hej!
Bo deptaków jako takich akurat za Zante nie ma :lol: Są za to mega gwarne miejsca - Laganas (nie do życia) i jemu podobne, gdzie rozgardiasz dzień i noc i zero przyjemności z wakcji. Ale są takie wioski, jak sąsiednia Kalmaki, gdzie samoloty fruwają nad głową, bo lotnisko niedaleko, ale ANI TROCHĘ się tego nie czuje, bo hotel w Kalamaki jest najpiękniej położonym hotelem na całej Zante (służę namiarami). Zmotoryzowani turyści specjalnie przemierzają całą wyspę, by wypić kawę na tarasie tegoż. I zamiast przelatującego samolotu słyszy się szum fal.
Biedne wioski... to nie bieda, bo wyspa wcale biedna nie jest, ale jej krajobraz siermiężny sprawia takie wrażenie. I w tym jest jej moc właśnie. Jedyne co omijać szerokim łukiem to stolicę. Resztę - pokochać bez granic :D
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 03.03.2013 20:47

Witam,
Odświeżę temat.
Przeczytałem wątek i widzę, że nikt nie wspomniał o jednym z symboli wyspy: żółwiu Carreta-Carreta, którego można spotkać tylko na Zakynthos:
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z zeszłorocznych wakacji.
Pozdrawiam.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 22.04.2013 23:39

Podzielam zachwyt wyspą. Byłem tam tylko raz i myślę, że nie ostatni. By pobudzić wakacyjny temat dodaję kilka moich fotek.
Obrazek
Camping Zante.
Obrazek
W drodze do błękitnych grot. W oddali Kefalonia.
Obrazek
Keri.
Obrazek
Słynna zatoka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gerakas.
Obrazek
Obsługa campingu.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.09.2014 13:11

No............ zaliczyłem tę relację , dopiero teraz bo jakoś nie interesował mnie Zakynthos.
Foty Boskie!

Za 48 godz. będę deptał po tych ścieżkach :mrgreen:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 24.09.2014 13:59

maniust napisał(a):No............ zaliczyłem tę relację , dopiero teraz bo jakoś nie interesował mnie Zakynthos.
Foty Boskie!

Za 48 godz. będę deptał po tych ścieżkach :mrgreen:

To stuknij coś po przyjeździe :papa:

pozdrav.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.09.2014 16:37

adamk3 napisał(a):To stuknij coś po przyjeździe :papa:

pozdrav.

Nie obiecuję , ale........zobaczymy czy będzie o czym opowiadać. :D

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona