Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakynthos - Piękna strona Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
jacencjusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacencjusz » 08.07.2009 16:35

Violetta Szudra napisał(a):Hej,hej!
W tym roku ,również wybieram się na Zante ,mam pytanie do Ciebie odnośnie wypożyczenia auta ,czy masz może namiary na wypożyczalnie samochodów ,zależało by mi wypożyczyć auto na 1 dzień, a wszystkie wypożyczalnie oferują auta min. na 2 dni. Lece na tydzień i mam już jedna wycieczkę z Biura podróży gratis ,ale chciałabym jeszcze coś sama zobaczyć ,a także nie ukrywam trochę odpocząć ,dlatego zależałoby mi aby auto wypożyczyć na 1 dzień.
Serdecznie pozdrawiam.
:papa:

Najlepiej negocjować na miejscu. To nie jest tak, że nie wypożyczają. Być może nie będą chcieli zarezerwować z dużym wyprzedzeniem w nadziei, że znajda klienta na dłużej. Najlepiej podejść wieczorem dnia poprzedzającego wypożyczenie jeśli tylko będą wolne samochody to nie powinno być problemów.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 09.07.2009 14:01

Przepięknie,aż żałuję,że w tym roku nie padło na Grecję, bo m. in. brałam pod uwagę ten rejon.Ale na pewno tam kiedyś zawitam.
Violetta Szudra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violetta Szudra » 09.07.2009 20:45

jacencjusz napisał(a):
Violetta Szudra napisał(a):Hej,hej!
W tym roku ,również wybieram się na Zante ,mam pytanie do Ciebie odnośnie wypożyczenia auta ,czy masz może namiary na wypożyczalnie samochodów ,zależało by mi wypożyczyć auto na 1 dzień, a wszystkie wypożyczalnie oferują auta min. na 2 dni. Lece na tydzień i mam już jedna wycieczkę z Biura podróży gratis ,ale chciałabym jeszcze coś sama zobaczyć ,a także nie ukrywam trochę odpocząć ,dlatego zależałoby mi aby auto wypożyczyć na 1 dzień.
Serdecznie pozdrawiam.
:papa:

Najlepiej negocjować na miejscu. To nie jest tak, że nie wypożyczają. Być może nie będą chcieli zarezerwować z dużym wyprzedzeniem w nadziei, że znajda klienta na dłużej. Najlepiej podejść wieczorem dnia poprzedzającego wypożyczenie jeśli tylko będą wolne samochody to nie powinno być problemów.

Dzięki za odpowiedź ,właśnie już wróciłam i to prawda,co piszesz nie ma problemu z wypożyczeniem auta na jeden dzień,a koszt jakby ktoś chciał wiedzieć to 35 E, fajnie jest wypożyczyć sobie kłada za 10 E lub skuter za 12 E
Violetta Szudra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violetta Szudra » 10.07.2009 21:15

Co do najstarszego drzewa oliwkowego na Zakynthos to nam przewodnik powiedział ,że liczy ono 2000 lat ,trochę nie chce mi się wierzyć , no ale...
jakieś legendy muszą być .Jak ta ,że drzewo to stworzył Zeus, a było to tak:
Zeus zstąpił na ziemię i poznał tam pewne małżeństwo ,które bardzo się kochało ,bardzo to go urzekło i postanowił spełnić Ich życzenie ,i spytał co by pragneli najbardziej,Oni odpowiedzieli : jak przyjdzie czas odejścia któregoś z nich to chcieliby odejść razem ,Zeus oczywiście się zgodził i kiedy przyszła pora ,przyszedł na ziemię po mężczyznę i jego żonę ,mężczyzna poprosił Go jeszcze o to żeby odeszli razem podczas snu .Zeus spełnił jego ostatnią wolę ,a w to miejsce gdzie żyli stworzył drzewo oliwne,a właściwie dwa drzewa ,które się wzajemnie przeplatają .
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 13.07.2009 10:06

Violetta Szudra napisał(a):Co do najstarszego drzewa oliwkowego na Zakynthos to nam przewodnik powiedział ,że liczy ono 2000 lat ,trochę nie chce mi się wierzyć , no ale...
jakieś legendy muszą być .Jak ta ,że drzewo to stworzył Zeus, a było to tak:
Zeus zstąpił na ziemię i poznał tam pewne małżeństwo ,które bardzo się kochało ,bardzo to go urzekło i postanowił spełnić Ich życzenie ,i spytał co by pragneli najbardziej,Oni odpowiedzieli : jak przyjdzie czas odejścia któregoś z nich to chcieliby odejść razem ,Zeus oczywiście się zgodził i kiedy przyszła pora ,przyszedł na ziemię po mężczyznę i jego żonę ,mężczyzna poprosił Go jeszcze o to żeby odeszli razem podczas snu .Zeus spełnił jego ostatnią wolę ,a w to miejsce gdzie żyli stworzył drzewo oliwne,a właściwie dwa drzewa ,które się wzajemnie przeplatają .

Nam powiedziano, że drzewko w EXO-HORA ma ca' 1200 - mała rozbieżność :lol:

Pozdrav.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 15.11.2009 16:47

Błagam więcej zdjęć, jestem zauroczona:)
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 25.11.2009 11:52

A jaki koszt takiego wypadu? :) wyniosl w sumie
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 25.11.2009 13:18

kkra napisał(a):Błagam więcej zdjęć, jestem zauroczona:)

http://www.ocenyhoteli.pl/ZAKYNTHOS/Lim ... index.html

http://www.ocenyhoteli.pl/ZAKYNTHOS/Vro ... index.html

tu jest trochę nie moich ale tyż dobrych

:D :wink:

pozdrav.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 25.11.2009 21:36

dzięki za linki:)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.11.2009 02:41

jacencjusz napisał(a):Plaża Gerakas na południu wyspy

Wiatrak na przylądku Skinari.

Obrazek

Jeśli kogoś zainteresuje ten piękny zakątek postaram sie odpowiedzieć na wszelkie pytania

Witaj.
Jasne że interesuje!
I to jak!

Powiedz mi, jak wygląda na wyspie sprawa rowerów (wypożyczalnie, dostępność, ceny), wynajęcie łodzi, kajaka oraz sprawa dojazdu w w/w/ miejsca, czy są parkingi (płatne czy nie), czy tak na półdziko przy drodze się staje?
Jak wygląda sprawa dojścia na ten bajeczny klif na Zatokę Wraku?
Ile i skąd?
Chyba pierwsza rzeczą, którą zrobię po przybyciu, to polecę właśnie na ten klif!

I na koniec: gdzie jest to ostatnie miejsce, czyli Kari? I jak tam jest na brzegu? Jakiś parking, knajpa czy tylko sama zatoczka i piekne skały?

Dziekuje i pozdrawiam.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.11.2009 10:18

Byliśmy na przełomie 05/06 w tym roku - jakie ceny wypożyczenia rowerów nie wiem - ale były. Wszędzie dojeżdżaliśmy samochodem - parkingi bezpłatne, również koło zatoki wraku. Tam jest pomost z którego ślicznie widać zatoczkę.

"Jadąc samochodem musimy być przygotowani na ciasne zakręty oraz wąskie uliczki poprowadzone pomiędzy domami."

tekst j/w z:

http://zakynthos.ogni.pl/keri.html

tak jest rzeczywiście - niejednokrotnie myśleliśmy, że wjeżdżamy do kogoś na podwórko :)

pozdrav. i udanych wojaży
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 27.11.2009 10:30

jestem zakochana w tym temacie i w tej wyspie:)
Nie mogę doczekać się wakacji, będziemy na wschodnim wybrzeżu, ale napewno popłyniemy do Zatoki Wraku, Błękitnych Grot. Chciałabym poplażować na innych plażach: Gerakas, Xigia, zobaczyć klify na zachodnim wybrzeżu, pojechać do Keri....
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.11.2009 12:07

kkra napisał(a):jestem zakochana w tym temacie i w tej wyspie:)
Nie mogę doczekać się wakacji,

będziemy na wschodnim wybrzeżu,

ale napewno popłyniemy do Zatoki Wraku, Błękitnych Grot. Chciałabym poplażować na innych plażach: Gerakas, Xigia, zobaczyć klify na zachodnim wybrzeżu, pojechać do Keri....

już kupione czy postanowione?

pozdrav.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 27.11.2009 17:11

Kupione :hearts: :hearts: :hearts:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 30.07.2010 09:15

Zrealizowane :papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα