Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZAKYNTHOS AUTEM? Czy możliwe

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 20.07.2007 07:29

8O JAK PIĘKNIEEEE!
Już chcę tam być !
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.07.2007 14:11

Niki* napisał(a):ilość km 2064
trasa
Czechy - Słowacja - Węgry - Serbia - Macedonia - Grecja
do Kylini - i godzinny rejs na Zakynthos

oczywiście na autko - rowerki, nocleg po drodze, na miejscu kempingi -namiocik

I pytanie do Szanownych forumowiczów - czy taka wyprawa jest mozliwa? pomózcie mi podjąć decyzję, oczywiście to nie moja pierwsza trasa taka, w chorwacji 4 razy, trasa wrocław- dubrovnik, trasa wrocław - hiszpania i inne, marzy mi się taki wyjazd - może pomożecie ? wasze spostrzeżenia?

Jasne że trasa jest możliwa a nawet wskazana :wink: bo wrażenia są po prostu niezapomniane. Ale żeby wrócić zadowolonym a nie zmordowanym warto rozsądnie podzielić podróż na kilka dni, tym bardziej że po drodze jest wiele do zobaczenia i w takich miejscach warto zatrzymać się na noc, coś zobaczyć, odpocząć i jechać dalej. Ja w ten sposób rok temu objechałem całą Grecję; po Atenach i Peloponezie wylądowałem na 5 dni na Kefalonii a z tej przeniosłem się na 4 dni na Itakę. Pomiędzy wszystkimi wyspami są liczne połączenia promowe somochodowe (trochę na żywioł) co bardzo ułatwia przemieszcznie się autem, nie mówiąc o tym że każda przeprawa promowa to spora frajda a greckie promy, zwłaszcza te małe są bardzo "klimatyczne"
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 22.07.2007 14:14

Leszek Skupin napisał(a):Kiedy jedziesz :?: My wyjeżdżamy 28.07. z Kielc też jedziemy własnym autkiem do Grecji. Poganiamy razem z Bułgarem Tosho do samego Nisu w Serbii on potem odbija na Bułgarię, my na Macedonię, Grecję. Wydaje mi się, że to jest możliwe. Mamy już zarezerwowany nocleg w Serbii przed Belgradem (gdzie - nie wiem) Tosho rezerwował, nic nie musiałem płacić za rezerwację. Koszt noclegu w pokoju dwuosobowym to 38 euro.

My najprawdopodobniej zostaniemy na Chalkidiki, ale nie powiem, Spartę chciałbym zobaczyć. Też jedziemy pod namiot więc istnieje możliwość przemieszczania się :D

Pozdrav :papa:

Leszku nie nadążam za Tobą :lol: Najpierw Cro, potem zmiana na BG teraz Grecja :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.07.2007 12:28

Tekla napisał(a):Leszku nie nadążam za Tobą :lol: Najpierw Cro, potem zmiana na BG teraz Grecja :wink:

Ja sam ledwo nadążam :lool:
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 16.04.2008 18:52

Ponieważ rozpoczyna się planowania wakacji, pytanie do tych którzy byli na Zakinthos - najlepiej samochodem i na campingach. / bo to trochę inna grup podróżników/ Na mapach są zanaczone jakieś campingi, czy ktoś z nich korzystał i może coś polecić. A jesli nie korzystał to chociaż niech potwierdzi ich istnienie.
I druga rzecz. Fotki fajne. Gdzie na Zakinthos warto być. Przewodniki opisują zatokę Wraku, ale z praktyki wiem że fajnych miejsc jest pewnie więcej. Interesuje mnie wybrzeże, spokojne ładne zatoczki i to co na wyspie jest warte zwiedzania. Byłem w ubiegłym roku w Grecji, i wiele z opisów pojawiających się na Forum zgadzało się z rzeczywistością.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 18.04.2008 11:28

orka napisał(a):Ponieważ rozpoczyna się planowania wakacji, pytanie do tych którzy byli na Zakinthos - najlepiej samochodem i na campingach. / bo to trochę inna grup podróżników/ Na mapach są zanaczone jakieś campingi, czy ktoś z nich korzystał i może coś polecić. A jesli nie korzystał to chociaż niech potwierdzi ich istnienie.
I druga rzecz. Fotki fajne. Gdzie na Zakinthos warto być. Przewodniki opisują zatokę Wraku, ale z praktyki wiem że fajnych miejsc jest pewnie więcej. Interesuje mnie wybrzeże, spokojne ładne zatoczki i to co na wyspie jest warte zwiedzania. Byłem w ubiegłym roku w Grecji, i wiele z opisów pojawiających się na Forum zgadzało się z rzeczywistością.

Co do campingów to Ci nie pomogę, a co do zwiedzania to Zatoka Wraku(Navaggio)na pewno( z dołu i z góry)stateczki wypływają z Agios Nicolaos(nie wiem czy dobrze napisałem) i Porto Vromi, Blue Caves z Agios Nicolaos(są też z tego portu wycieczki łączone do Zatoki Wraku i Blue Caves), Kambi, Keri(zachód słońca).Jeśli chodzi o plaże to podobały mi się Makris Gialos i Xigia(tylko trzeba się przyzwyczaić do "zapachu" siarkowodoru).Z daleka omijałbym Laganas, takie polskie Mielno, ale zależy kto co lubi.Z Zakynthos(Agios Nicolaos-Pessada) można też się wybrać na Kefalonię ale oczywiście wycieczka jednodniowa nie ma sensu,to wyspa o wiele większa od Zakynthos, zawsze mnie śmieszą relacje "miłośników" zorganizowanej turystyki z jednodniowych gonitw z Zakynthos na Kefalonię mówiące jak to Kefalonia ma mało do zaoferowania.Ja na Zakynthos samochodem byłem dwa razy, raz właśnie promem z Kefalonii.Pozdrawiam i jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Stanisław
Plażowicz
Laganas

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanisław » 21.04.2008 13:06

Co do Laganas to się zgadza (Mielno), ale jest to chyba najlepsze miejsce do spotkania zółwi. Możnaq wypłynąć lodzią lub samodzielnie innym wynajentym środkiem pływającym. Zółwie pływają ok. 150 m od brzegu, jeśli ktoś pływa jako tako najlepiej wypłynąć z maską i fajką, niesamowita frajda. Objechałem całą wyspę, dużo pływałem (do 500 m od brzegu), ale nawet na Gerakas nie spotkałem żółwi.
orka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 21.04.2008 18:58

Dzięki za informacje, trochę więcej znalazłem na stronie http://zakynthos.blog.onet.pl - dużo opisów i zdjęć. Jeśli ktoś ma trochę doświadczenia to może skorzytać z opisów i coś zaplanować.
Co do żołwi, widziałem je na Mani - koło Githio , też jest plaża na której składają jaja. Nocą poszlismy na plażę i spotkaliśmy żółwicę. Niezapomniane wrażenie - miało około metra. Codzienne rano pozostawały po żołwiach ślady na piasku. Potem ekolodzy/ ci od ochrony tych żółwi/ szukali jaj. Czasami z pół godziny. Jak znaleźli to osłaniali to miejsce specjalnymi kratkami z patyków.
W dzień żołwi nie spotkałem.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.04.2008 19:07

orka napisał(a):Ponieważ rozpoczyna się planowania wakacji, pytanie do tych którzy byli na Zakinthos - najlepiej samochodem i na campingach. / bo to trochę inna grup podróżników/ Na mapach są zanaczone jakieś campingi, czy ktoś z nich korzystał i może coś polecić. A jesli nie korzystał to chociaż niech potwierdzi ich istnienie.

ja dziś Zakinthos zwiedzałam tak (wzdycham od dawna) : http://www.panoramio.com/map/#lt=37.860 ... &a=1&tab=2 aż się w głowie kręci od tych pięknych zdjęć, wybrzeże można oblecieć i trochę dróg z góry pooglądać ;)
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 21.04.2008 19:42

Mam pytanie do KOL. Czy możesz przybliżyć temat miejsc w których warto zatrzymać się na Kefaloni? Wybieram się w tym roku w tamten rejon. Jednak nie wiem czy wybrać Zakhyntos czy Kefalonie jako miejsce stałego pobytu? Otrzymałem ofertę kilku pensjonatów z obu w wysp. Proszę o kilka rad.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.04.2008 20:01

helen napisał(a): ja dziś Zakinthos zwiedzałam tak (wzdycham od dawna) : http://www.panoramio.com/map/#lt=37.860 ... &a=1&tab=2 aż się w głowie kręci od tych pięknych zdjęć, wybrzeże można oblecieć i trochę dróg z góry pooglądać ;)

Niebieskości ... nie z tej ziemi :)
Cudne.
Jak dotąd "widziane" przeze mnie tylko w jednym wymiarze ... :oczko_usmiech:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 22.04.2008 09:25

Piękne miejsce.
Czy ktoś pamięta cenę przeprawy promowej dla samochodu? Chodzi mi o wjazd od Peloponezu,bodajże z Kilini.
Stanisław
Plażowicz
prom na zakinthos

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanisław » 22.04.2008 10:12

w czerwcu 2007 r. z Killini; samochód osobowy, dwie osoby dorosłe i 10 letnie dziecko - 47,50 euro w jedną stronę (nie pamiętam nazwy lini)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 22.04.2008 18:12

Tomasz.M napisał(a):Mam pytanie do KOL. Czy możesz przybliżyć temat miejsc w których warto zatrzymać się na Kefaloni? Wybieram się w tym roku w tamten rejon. Jednak nie wiem czy wybrać Zakhyntos czy Kefalonie jako miejsce stałego pobytu? Otrzymałem ofertę kilku pensjonatów z obu w wysp. Proszę o kilka rad.

Wydaje mi się że lepiej jest się zatrzymac na Kefalonii, to o wiele większa wyspa niż Zakynthos i moim zdaniem ma więcej do zaoferowania, poza tym można z niej popłynąć oprócz Zakynthos na Ithakę i Lefkadę.Jeśli chodzi o lokalizację noclegów to trudno powiedzieć ponieważ ciekawe miejsca są rozsiane po całej wyspie i od Ciebie zależy gdzie chcesz się zatrzymać.Ja w tamtym roku mieszkałem w Spartii ,to miejscowość obok Pessady skąd odpływają promy na Zakynthos.W tym roku jadę już za miesiąc na tydzień do Assos (pięknie położona miejscowość na przesmyku i blisko na Myrthos), potem Lefkada,Albania,Macedonia.Jeśli masz jakieś pytania odnośnie Kefalonii chętnie odpowiem.Umieściłem w innym wątku sporo zdjęć z Kefalonii.Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak
Re: prom na zakinthos

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.04.2008 07:27

Stanisław napisał(a):w czerwcu 2007 r. z Killini; samochód osobowy, dwie osoby dorosłe i 10 letnie dziecko - 47,50 euro w jedną stronę (nie pamiętam nazwy lini)

Dzięki za info,miałam nadzieję,że trochę taniej.Ale to jednak spora odleglość.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

ZAKYNTHOS AUTEM? Czy możliwe - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies