napisał(a) JoeF » 10.05.2005 08:12
Jeżeli planuje się turystykę namiotową w dłuższej perespektywie warto kupić w miarę przyzwoity sprzęt, bo wtedy może on być wykorzystany również w naszym klimacie... Nigdy nie wiadomo, czy namiot będzie używany tylko w południowej Europie.
Wszystko zależy również od pory roku i oczywiście zawsze możliwe są "anomalie pogodowe"...
W Plitwicach również prawdopodobieństwo deszczu jest znacznie większe. Do tej pory w czasie moich dwóch wyjazdów w sierpniu, za każdym razem padało przez kilka godzin i to raczej intensywnie, a było to na południu Dalmacji...
Był tutaj już wątek o zakupie namiotu. Niezłej jakości chiński, duży namiot można już chyba kupić w cenie około 600 - 800zł, podobnej wielkości namiot jakiejś znanej marki może kosztować dwukrotnie więcej. Ja akurat mam chiński ale z laminowanymi szwami (wodoprzepuszczalność od 2000mm) i przesączają się przez niego pojedyncze krople w miejscach wszycia na wylot gumek służących do przymocowania podwiniętych okien...
Dla wygodnych, odpowiedni rozmiar namiotu pozwoli nawet na swobodne wyprostowanie się (ja mam 188cm) lub siedzenie czteroosobowej rodzinki i nocne granie w karty.
Dla miłośników turystyki "ekstremalnej" namiot nie jest wcale potrzebny, można mieć śpiwór nieprzemakalny... Co ja piszę ? Śpiwór ? Po co śpiwór ? Można leżeć pod gołym niebem...
Pozdrawiam
Józek