Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakupy Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
bannanc
Podróżnik
Zakupy Bośnia i Hercegowina

Nieprzeczytany postnapisał(a) bannanc » 31.07.2010 11:12

A może przy okazji zwiedzania Mostaru, co bardzo wielu z nas robi. Zrobić zakupy w tutejszym markecie. Ceny bardzo przystępne. 1 euro to 1,95 KM.
http://www.interex.ba/index.php?id=09&jezik=bih#
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 31.07.2010 13:19

W jakim byłem szoku, jak w Mostarze za super obiad dla 4 osób zapłaciłem ( w Chorwacji za taki obiad około 300 kuna) - 150 kuna... Tak bo w kunach tez tam mozna płacić :)
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 31.07.2010 13:25

A my w przydrożnym barze zapłaciliśmy za wyśmienitą kawę 3 kuny(słownie: trzy ) :D . To był dopiero szok. 8O
Scud2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scud2 » 01.08.2010 04:37

Ja tak zrobiłem i wyszło super przyzwoicie:), piwko, woda, napoje, masło itp. taniej niż u nas. Polecam.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 06.08.2010 22:26

W ubiegłym roku w Mostarze, zaraz przy kamiennej drodze do mostu w knajpce za kalamry, pizze piwo i inne cudeńka (2 dorosłe i 2 dzieci) zapłaciłem 12 E:-), w tym roku też zjemy coś na tarasach w okolicy mostu:-)
wtopek
zbanowany
zakupy w Bośni

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 19.06.2015 09:32

czy w Neum jest jakiś supermarket, aby wartało tam przy okazji zrobić wieksze zakupy? jak z cenami i walutą?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.07.2015 18:21

pewnie, że jest i dobra restauracja wprost przy drodze i benzyna też...
Gentleman_Jack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gentleman_Jack » 30.05.2016 19:30

Cześć.
Może to banalne pytania ale czy BiH możemy zwiedzać tylko z dowodem osobistym i zieloną kartą jako dowód oc tak?

Czy opłaca się tankowanie na tamtejszych stacjach?
Jak z cenami np jedzenia w sklepach, papierosów, alkoholu?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2016 19:57

Gentleman_Jack napisał(a):Cześć.
Może to banalne pytania ale czy BiH możemy zwiedzać tylko z dowodem osobistym i zieloną kartą jako dowód oc tak?

Czy opłaca się tankowanie na tamtejszych stacjach?
Jak z cenami np jedzenia w sklepach, papierosów, alkoholu?

Pozdrawiam

dowód tak
zielona karta-obowiązkowa.Wystarczyaby wjechać.
Paliwo w ubiegłym roku ,jak w Polsce było 5 zł to tam płaciłem po przeliczeniach kartowych jakieś 4,4-4,5.
Przeliczają 1 euro 2 BAM na straganach w knajpach.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.05.2016 21:41

Gentleman_Jack napisał(a):Jak z cenami np jedzenia w sklepach, papierosów, alkoholu?

Byliśmy tylko przejazdem więc dużo nie kupowaliśmy. Pamiętam wodę mineralną Jamnica 1,5l 1KM

Tutaj możesz sobie sprawdzić ceny w Konzumie
Gentleman_Jack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gentleman_Jack » 31.05.2016 07:07

Walp dzięki za stronkę.
Jeśli chodzi o ceny piwa to podobne do naszych więc szału nie ma.

A jak jest z płaceniem w BiH? Jaka waluta jest powszechnie akceptowana? Wystarczą kuny, euro czy może zaopatrzyć się w ich pieniądze?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.05.2016 07:12

powszechnie akceptowana jest marka BAM - oczywiście w wielu miejscach można płacić w Euro (w Herzegovinie również kunami), ale w niektórych punktach np. część sklepów w Sarajewie, Jajcach czy Mostarze tylko BAM (zależy chyba od właścicieli; zupłenie jak u nas)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 31.05.2016 07:23

Tam, gdzie było można płaciłem kartą. Drobne zakupy, takie jak lody, widokówki itp. płaciłem w euro.
Można też płacić w kunach, ale są mniej mile widziane, takie odniosłem wrażenie. :)

Jeżeli chodzi o ceny to jeszcze taka strona mi się przypomniała -> http://www.cenynaswiecie.pl
Gentleman_Jack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gentleman_Jack » 31.05.2016 07:29

Dzięki za odpowiedź.

Nigdy tam nie byłem a chciałbym zwiedzić chociaż Mostar więc mam jeszcze kilka pytań do osób które tam były.

Jaki jest koszt jednodniowej wycieczki do Mostaru?
Chodzi mi o wszelkie opłaty drogowe, parkingowe oraz za zwiedzanie zabytków?
Jak jest z bezpieczeństwem ludzi i samochodu?
Samochód można bezpiecznie zostawić na zwykłym parkingu czy szukać strzeżonego? W mieście uważać na telefon i portfel czy takie incydenty zdarzają się sporadycznie?

Proszę nie zrozumieć mnie źle ale mam już niemiłe doświadczenie w tej kwestii więc wolę zapytać.

No i w końcu gdzie iść, co zobaczyć i co zjeść?
Wiem że trochę odbiegłem od tematu. Jeśli to problem to proszę o przeniesienie.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 31.05.2016 15:31

walp napisał(a):
Gentleman_Jack napisał(a):Jak z cenami np jedzenia w sklepach, papierosów, alkoholu?

Byliśmy tylko przejazdem więc dużo nie kupowaliśmy. Pamiętam wodę mineralną Jamnica 1,5l 1KM

Tutaj możesz sobie sprawdzić ceny w Konzumie

Na pewno skorzystam w tym roku,będę w Zuljanie więc na większe zakupy do Bośni
Następna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina