Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakupy Bośnia i Hercegowina

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2024 09:22

Dzięki.
Może jeszcze ktoś coś podpowie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.01.2024 17:02

Na kawę możecie się zatrzymać w Jablanicy, np. tutaj:
https://www.google.com/maps/place/Resto ... ?entry=ttu

Tam jest kilka restauracji specjalizujących się w jagnięcinie, ale może jeśli zamówicie tylko kawę, to też Was obsłużą :) Przejazd kanionem Neretvy jest bardzo malowniczy i nie brakuje tam pięknych miejsc. Można stanąć na chwilę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.01.2024 23:55

Na zakupy zdecydowanie najlepiej w pokazanym przez mchroba hipermarkecie Prodex w Tomislavgradzie. Wybór towaru wielki, super ceny, można płacić kartą.

Z miejsc widokowych po trasie - są fajne widoczki na Blidinje Jezero, nawet z drogi, nie trzeba zjeżdżać.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 02.06.2024 16:11

Witam, na powrocie z CRO chcę na parę dni (4-5) zatrzymać się w BiH (Jajce, Travnik, Banja Luka, Krupa na Vrbasu). Ponieważ nie znalazłem (lub słabo szukalem) odpowiedzi na nurtującą mnie rzecz, spróbuje podpiąć moje pytanie pod zakupy. Wyczytałem, że w większości miejscach można płacić kartą lub euro, co jeśli bedzie potrzebna ichniejsza waluta? Gdzie można wymienić, by zrobić ewentualne zakupy, czy zapłacić za jakieś płatne wejścia? Czy wykupujecie jakiś dodatkowy pakiet na rozmowy czy internet? Z góry dzięki za ewentualna pomoc.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.06.2024 16:18

niuniek napisał(a):Witam, na powrocie z CRO chcę na parę dni (4-5) zatrzymać się w BiH (Jajce, Travnik, Banja Luka, Krupa na Vrbasu). Ponieważ nie znalazłem (lub słabo szukalem) odpowiedzi na nurtującą mnie rzecz, spróbuje podpiąć moje pytanie pod zakupy. Wyczytałem, że w większości miejscach można płacić kartą lub euro, co jeśli bedzie potrzebna ichniejsza waluta? Gdzie można wymienić, by zrobić ewentualne zakupy, czy zapłacić za jakieś płatne wejścia? Czy wykupujecie jakiś dodatkowy pakiet na rozmowy czy internet? Z góry dzięki za ewentualna pomoc.

Pobierzesz z bankomatu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.06.2024 18:23

niuniek napisał(a):Witam, na powrocie z CRO chcę na parę dni (4-5) zatrzymać się w BiH (Jajce, Travnik, Banja Luka, Krupa na Vrbasu).

Zacna traska :plusone:
niuniek napisał(a):co jeśli bedzie potrzebna ichniejsza waluta?

Zapytasz czy można płacić Euro, raz w Jajce mi odmówili, ale gdzie indziej no problem, ale mają swój przelicznik ;)
niuniek napisał(a):Gdzie można wymienić, by zrobić ewentualne zakupy, czy zapłacić za jakieś płatne wejścia?

mjenjačnica -> kantor
niuniek napisał(a):Czy wykupujecie jakiś dodatkowy pakiet na rozmowy czy internet? Z góry dzięki za ewentualna pomoc.

Jak na parę dni to warto wykupić? Będąc tylko przy granicy w 2021r połączyło mi się chwilę z bośniackim operatorem i naliczyli okrągłą sumkę (potem się odwołałem)

Może jeszcze Ktoś podpowie z poprzedniego roku...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 02.06.2024 20:37

te kiero dzieki wielkie. Parę lat temu jechałem od Albani, Czarnogóry przez Scepan Polje drewnianym mostem by zatrzymać się w Sarajewie. Potem jednak w kierunku północnym pojechałem inną trasą. Teraz nadarza się okazja, będąc na wyspie Pag, by wjechać na malowniczą trasę w kierunku Banja Luka i coś tam przy okazji zwiedzić. To tak na marginesie pochwalenia traski :verryhappy:
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 02.06.2024 20:47

Zakupy to przelicznik łatwy 1 euro to 2 bośniackie marki tak liczą na wielkim targowisku w centrum Banja Luka .Jeśli chodzi o ta trasę jeżdżę już 4 raz tamtędy.Nie ma problemu z płaceniem euro.Na straganach czy przydrożnych restauracjach przyjmują najchętniej w papierowe banknoty.Krupa na Vyrbasu jest wg mnie źle oznakowana .Nawigacja Waze i Tomtom prowadzi tragicznie .Warto śledzić na bieżąco znaki jadąc od lub z Banja Luki.Polecam .Polecam odwiedzić to oryginalne miejsce z młynami.W Jajce w kasie biletowej na wejście do wodospadu płacąc w euro oszukują.Sprawdziłem osobiście przy wydawaniu reszty przez kasjerkę .Travnik to klimatyczna siedziba osmańskich wezyrów .Można podjechać pod samą twierdze .Tam jest hotel gdzie spał ostatnio Makłowicz ze swoją ekipą.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.06.2024 21:08

Do Mlinčići rzeczywiście warto jechać. W Jajce na cevapy to Kod Asima. Do obejrzenia min. Jajačka tvđava i katakumby.... No i Plivski vodopad.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.06.2024 09:32

Co do zakupów to moim zdaniem najlepiej płacić kartą w miejscach gdzie można. Nie pamiętam aby były problemy. Jeśli gotówka potrzebna to tak jak pisalem z bankomatu. Nie ma z tym problemu. Nie ma co brać za dużo bo potem nie ma co zrobić z tymi markami konwertybilnymi jeśli zostaną. Chyba, ze za rok znowu bih. W bankomacie będzie prowizja za użycie urządzenia. Kurs euro przy płaceniu bez szału, ale to wiadomo że muszą na tym zarobić.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 03.06.2024 21:13

Marlowe1994 napisał(a):Nie pamiętam aby były problemy.

:lezekwicze:

Jakoś nie dziwię się, że nie pamiętasz :)

Są rzeczy, które piszesz z sensem, ale proszę daj się wypowiedzieć osobom, które były w danym kraju chociaż raz. Swoimi tezami o bezpieczeństwie i logistyce możesz komuś narobić biedy lub nie potrzebnie go zniechęcić/zachęcić. BiH, Bałkany, a nawet Chorwacja to cały czas kraje, w których gotówka ma znaczenie jeśli chcesz coś kupić nie tylko w sklepie/supermarkecie. Z bankomatami różnie bywa w sensie prowizji. W takiej Albanii poza utartymi szlakami są duże sklepy gdzie nie zapłacisz kartą i nie znajdziesz bankomatu (przetestowane kilka razy w 2023 roku).

Ja np. od ok. 10 lat korzystałem z Revoluta. Obecnie coraz mniej jeśli chodzi o zagranice, ale jakbym policzył to myślę, że w przeciągu tylu lat to grube tysiące zaoszczędziłem. Same przewalutowania za wczasy z niemieckich biur wychodziły po ok. 500 zł taniej niż w PLN. Karty kredytowe dają obecnie coraz lepsze możliwości, a wymiana walut w bankach często wychodzi po lepszym kursie. Np. konto walutowe w Santanderze jest bezpłatne jeśli masz powyżej 20 jednostek, a wypłaty w oddziale EUR/USD/GBP są bezpłatne.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.06.2024 09:12

niuniek napisał(a):Czy wykupujecie jakiś dodatkowy pakiet na rozmowy czy internet?

Można się zastanowić nad Airalo.
no_fear
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 15.08.2024 20:37

Czy ten główny bazar Bascarsija w Sarajewie - będzie czynny w niedzielę wieczorem?
wg. googla niby do 18 - w co wierzyć mi się nie chce ;)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 15.08.2024 21:11

Nie wiem jak w niedziele
Ale w dni powszednie do późnych godzin wieczornych
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.08.2024 23:01

Codziennie jest czynny do późna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina