Witam,
czytam forum od jakiegoś czasu lecz nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Dlatego postanowiłem założyć ten temat.
Powiem o co chodzi:)
Znajomy Chorwat, do którego jeździmy już od kilku lat do domku na wyspie, tzw. "robinsonady", zaproponował nam sprzedaż kawałka ziemi rolnej, na tej samej wyspie. Nie ukrywam, że chcielibyśmy tam wybudować podobny, malutki domek, o czym nasz przyjaciel wie i sam to zaproponował.
Powiedzcie proszę czy istnieje jakakolwiek możliwość budowy małego użytkowego domku na tego typu ziemi mimo , że jest to jak już wspomniałem ziemia rolna, prawdopodobnie w tzw "protected coastal area". W Polsce na ziemi rolnej, właściciel ma prawo wybudowania tzw. budynku użytkowego, którego powierzchnia całkowita nie powinna przekraczać 35 m2. Czy w Chorwacji jest podobnie? Czytałem również, że sprawę zakupu może ułatwić założenie spółki. Czy pomoże to również w uzyskaniu pozwolenia na zabudowę działki np. w celach tożsamych z działalnością firmy ( sadzenie oliwek wypas itd:) )
Bardzo proszę o pomoc. Wszelkie pomysły i podpowiedzi są mile widziane i pożądane:) Próbowałem również w ambasadzie ale nie uzyskałem odpowiedzi. Tutaj forum jest pełne pozytywnych crofreeków podobnych do mnie a z dużo większą wiedzą:) Proszę pomóżcie bo chciałbym spędzać tam całe wakacje a nie tylko 3 tyg w roku.