Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZAKUP własnego kątka w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 04.02.2011 22:07

Po wsiach oddalonych od wybrzeża, spotkać można sporo pustych, zniszczonych domów.Niektóre samotnie stojące w górach, czy na uboczu.Na emeryturkę może być, mundurową emeryturkę najlepiej :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 22:11

Sławonia jest piękna, cicha, spokojna ... ;)

Lubuszanin napisał(a):Po wsiach oddalonych od wybrzeża, spotkać można sporo pustych, zniszczonych domów.Niektóre samotnie stojące w górach, czy na uboczu.Na emeryturkę może być, mundurową emeryturkę najlepiej :D

Obawiam się, że właścicieli w Chorwacji byś nie znalazł, więc kolejny kłopot ... :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 04.02.2011 22:37

Tak sobie ostatnio pośledziłem kilka propozycji i nie jest tak wesolo, jak się wydaje.
Polskim posrednikom sufit z kilku kondygnacji spadl na łeb.
Te same oferty wystepuja u kilku polskich posrednikow w rożnych cenach.
W jednych sa aktualne, w innych figurują jako sprzedane.
Pytam o kamienny dom w określonej okolicy, dostaje oferte na apartamentowiec w cenie x X wiekszej, od wskazanej, jaka mnie interesuje.
Pomijam lokalizacje, dojazd, media, etc.
na ten temat to gówno wiedzą.
Zdjęcia zrobione komorkami.
Najczęściej przemilczane i niedopowiadane koszty poboczne.
Podatki od nieruchomości duuuzo wyższe, niż w RP.

Reasumując.

Nie wiem, czy chcialbym mieszkac caly rok w Cro.
Kilka osób chce zbyć majątek w Rp i tam dokonać zakupow. Czy jest to dobry pomysl?
Temat, na co kogo stac przemilczam.
Aspekty, jak na nas będa patrzeć, już nie jako turysta, jest istotny.
W sumie kasę u nich w sklepach i US zostawimy...
Dla mnie granicą absurdu jest dom do kilkudzisięciu m kw. z mediami do niewielkiego remontu za 60-80 k juro, niekoniecznie daleko od morza.
Taka chałupka 80m ostatnio wpadła mi w oko.

Na drugim biegunie mam campera, ktorym moge jeździć do woli gdzie chcę i jak chcę przez wiele miesięcy w roku.
Tutaj odpada mi koszt utrzymania chalupy w obcym kraju i duża mobilność.

Ech!

Dlugo by pisać...
Wątpię...
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 04.02.2011 22:38

Lubuszanin napisał(a):Po wsiach oddalonych od wybrzeża, spotkać można sporo pustych, zniszczonych domów.Niektóre samotnie stojące w górach, czy na uboczu.... :D

... najczęściej jednak usytuowane są z daleka od morza...
Ostatnio edytowano 05.02.2011 06:14 przez majeczka, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2011 22:38

Pasjonat Chorwacji napisał(a):A sądzę, że para emerytów za 5-6 tys. Kn na miesiąc da radę przeżyć :wink:

mirko napisał(a):Hmmmm....
Codziennosć w Chorwacji nie jest to samo jak urlop.
Ze by zyć łagodno na dwije osoby trzeba cca 10.000kn 8O
To dla emeryta nie sa to małe pieniadzy. Według mnie, zyće w Chorwacji jest bardzo droge.

To trochę brakuje,w zasadzie połowę a to wypowiedź z 2008 roku.
jolamik
Cromaniak

Postnapisał(a) jolamik » 04.02.2011 22:59

FUX napisał(a):T
Reasumując.

Kilka osób chce zbyć majątek w Rp i tam dokonać zakupow. Czy jest to dobry pomysl?

a ja ostatnio zrobiłam rzecz niesamowitą - nasze Ministerstwo Rozwoju Regionalnego rozpoczęło współpracę z Cro :twisted: odnośnie wejścia do EU itd. wysłałam im nasze (moje i Knjazia) CV może się uda załapac na jakąś fajną fuchę w Cro :lol: :lol: :lol:
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 04.02.2011 23:34

jolamik napisał(a):
FUX napisał(a):T
Reasumując.

a ja ostatnio zrobiłam rzecz niesamowitą - nasze Ministerstwo Rozwoju Regionalnego rozpoczęło współpracę z Cro :twisted: odnośnie wejścia do EU itd. wysłałam im nasze (moje i Knjazia) CV może się uda załapac na jakąś fajną fuchę w Cro :lol: :lol: :lol:

... przeliczyłam mniej więcej swoją emeryturę... hmm, nie będzie źle, prawdopodobnie zakotwiczę w Cro... niestety bez męża... :wink:
... woli zostać w kraju :D
Ostatnio edytowano 05.02.2011 06:23 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.02.2011 23:49

majeczka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):O dwóch już lat obywatele U.E. mogą bez przeszkód nabyć nieruchomość na terenie RH ; nie dotyczny gruntów rolnych.
Pozdrawiam

Jak więc jest traktowany zakup domu wraz z gruntem rolnym? Czy podobnie jak w Polsce?
Zakup 1,5 ha i powyżej upoważnia do budowy domu bez przekształcania działki w budowlaną, czy u Was przepisy są zbliżone ?

Dogrzebałam się tylko i wyłącznie informacji, że obcokrajowcy nie mogą nabyć gruntu rolnego i że okres przejściowy po akcesji RH do współnoty ma trwać 5 do 7 lat...
Z tym przekształcaniem gruntów to podejrzewam czasem bywa problem.. Ikea w Hr się na tym przejechała.... Zatem nie radziłabym niczego takiego kombinować; myślę zresztą, że tutejsze przepisy nie dają takich możliwości obcokrajowcom - osobom prywatnym (korporacje to inna bajka).
Co do pośredników, to chyba jednak najlepiej korzystać z usług tutejszych.
Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 05.02.2011 00:11

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Dogrzebałam się tylko i wyłącznie informacji, że obcokrajowcy nie mogą nabyć gruntu rolnego i że okres przejściowy po akcesji RH do współnoty ma trwać 5 do 7 lat...
Z tym przekształcaniem gruntów to podejrzewam czasem bywa problem.. Ikea w Hr się na tym przejechała.... Zatem nie radziłabym niczego takiego kombinować; myślę zresztą, że tutejsze przepisy nie dają takich możliwości obcokrajowcom - osobom prywatnym (korporacje to inna bajka).
Co do pośredników, to chyba jednak najlepiej korzystać z usług tutejszych.
Pozdrawiam

Kasiu, wielkie dzięki... Na pewno wkrótce zwrócimy się do Ciebie... Pozdrawiam Dalmację i Was... :D

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2011 00:29

A czemu to chcesz "kotwiczyć" bez męża?

:roll: Majeczko
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 05.02.2011 10:28

majeczka napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Po wsiach oddalonych od wybrzeża, spotkać można sporo pustych, zniszczonych domów.Niektóre samotnie stojące w górach, czy na uboczu.... :D

... najczęściej jednak usytuowane są z daleka od morza...

5-15km od morza, to nie tak daleko, a może stać się nawet zaletą o ile ktoś lubi spokój.Aż żal patrzeć jak te chałupki stojące w górach niszczeją opuszczone pewnie przez Bośniaków i inne nacje.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.02.2011 11:07

Już, już miałem dogadywać szczegóły, żona namawiała na zakup (bardzo nie musiała), w Pakostane. Apartament do wyboru, cena bardzo przystępna, od gospodarza, u którego mieszkaliśmy, budował 2 apartamentowce.
Parter z widokiem na morze, ew piętro z widokiem na obie strony, trochę też na jezioro. Za znalezienie kolejnego "naszego" dodatkowy rabat 5 tys euro, wszystko było na dobrej drodze i ... nadszedł czas spokojnego myślenia. Zakup, podatki, ubezpieczenia, wyposażenie.....chyba kupię kampera i pojadę w dowolne miejsce na dowolnie długi czas ... :D, ew wynajmę w dowolnym, zmienianym miejscu dobry apartament, a i tak kasy tak dużej nie wydam :D
Pyciak
Odkrywca

Postnapisał(a) Pyciak » 05.02.2011 11:42

Też myślałem o własnym kącie w Dalmacji. Na przykładzie Vodic i Tribunj - 1 m2 działki kosztuje 200-250 euro. W 2007 roku kosztował 150 euro! Najtaniej byłoby budować samemu a nie płacić wygórowane ceny. Wtedy pozostaje wynajęcie Bośniaków do najtańsi, kupienie przyczepy, w której by się mieszkało u siebie na posesji przez sezon i pilnowanie robót. Termin byłoby wiosenno -jesienny, bo w lipcu i sierpniu jest lokalny zakaz prowadzenia robót budowlanych (hałaśliwych) ze wzgledu na turystów. Najlepszy byłby dom z 3 apartmanami 2-pokojowymi, bo takie najlepiej chodzą. W jednym by się mieszkało, a 2 wynajmowało przez sezon. Licząc od połowy czerwca do połowy września tj. 90 dni. Po 40 euro za apartman to mamy 80 euro za dobę. W sezonie wychodzi nam więc 7200 euro za sezon. Licząc takse klimatyczną, opłatę turystyczną (podatek), wodę i prąd gości uważam, że byłoby 6000 euro w kieszeni. Dzieląc to przez 12 miesięcy to dochodzi nam 500 euro na miesiąc czyli 3500 kun do tej emerytury, o której ktoś pisał wyżej. Co Wy na to?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.02.2011 11:48

Zakaz poważnych robót budowlanych obowiązuje (w zależności od miejsca) najczęściej od 15 czerwca do 15 września...

Co do budowy... pamiętajcie o tym, że tutaj ceny materiału budowlanego są znacznie wyższe niż w Pl...a projekt najlepiej, by wykonał ktoś stąd.... tutaj buduje się nieco inaczej, bo to teren sejsmiczny (więcej zbrojenia) a i niezbędna solidniejsza niż w Pl konstrukcja dachu (ze względu na silne wiatry); nie należy też zapominać o specyficznym podłożu.. skała...
Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 05.02.2011 12:04

Mam do Ciebie Kasiu takie praktyczne pytanie.
Ile kasy jest potrzebne (miesięcznie) aby żyć tam w godziwych warunkach?
Bez jachtów czy innych szaleństw..
Ktoś tu wspominał o 10 tys.kn....
A jak to wygląda okiem kogoś kto tam mieszka?
Pomijam wszystkie sprawy meldunkowo-urzędowe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

ZAKUP własnego kątka w Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies