Witam Was.
Od pewnego czasu łazi mi po głowie myśl, by po zakończeniu pracy przenieść się do Chorwacji. Tam jest lepszy klimat do życia
Do tego momentu zostało mi jeszcze sporo czasu, ale tym tematem pora się zainteresować juz teraz.
Prześledziłem sporo ofert (jest trochę ofert z polskich biur handlu nieruchomościami w bardzo zróżnicowanych cenach) i wiem, że ceny idą w górę stale. W ciągu ostatnich dwóch lat widzę, że ten wzrost wyniósł ca 20%. Póki co można znaleźć oferty np na Korculi, zakupu domu w granicach 150 - 200 tys. EUR. To cena jaką mozna osiągnąć ze sprzedaży domu u nas w kraju - to mnie pociesza. Oczywiście są oferty domów ca 1,5 mln EUR, ale to są już olbrzymie domy nastawione na duży ruch turystyczny.
Wiem też, że jest problem z uzyskanie zgody na zakup działki (gruntu), czy domu z gruntem - podanie składa się w ambasadzie i czeka się na decyzję ponad pół roku co skutecznie uniemozliwia zakup.
Łatwiej jest z apartamentowcami.
W ubiegłym roku, w okolicach Splitu, widziałem nowe apartamenty za ca 1,2 - 1,5 tys. EUR za m. kw. Ale budynek był oddalony od morza ca. kilometr
Może ktoś z Was myśli podobnie, może ma podobne plany. A może ktoś okazyjnie kupił już coś w tym pięknym kraju? Może ktoś ma w tym już jakieś doświadczenie? Chętnie posłucham.