napisał(a) kamelleon » 20.05.2017 21:15
Witam serdecznie!
Odswiezam wątek, bo mam kilka pytań/sugestii. Planujemy zakupić działkę na jednej z chorwackich wysp- oczywiście najlepiej z dostepem do wody, a jeszcze idealniej gdyby była w jakies zatoczce
Tak, wiem ze duze mamy wymagania i drogie ale moze sie uda
Natomiast zastanawiamy się od czego zaczac poszukiwania zakupu takiej dzialki... czy jest sens pojezdzic po prostu po wyspach i pytac po ludziach czy maja cos na sprzedaz??? Bo w Polsce tak wlasnie kupilismy nasza piekna dzialke w lesie gdzie stoi nasz domek i za bardzo korzystna cene w urokliwym miejscu
Jak przegladam rozne agencje nieruchomosci to ceny sa bardzo rozne od tysiecy euro do milonow... wiadomo kazdy chce zarobic, taka praca. Nie wiem jaka Chorwaci maja mentalnosc i czy beda tak w ogole chetni do rozmow o dzialce na sprzedaz jak ktos do nich zapuka do drzwi???
Takze mam pytanie apropo prawa budowlanego - czy w Chorwacji jest jak w PL? Tzn. czy jest cos takiego jak dzialka budowlana i tylko na takiej mozna sie budowac? A co z dzialkami rolnymi? Bo takich tez jest sporo na sprzedaz ale czesto sa to po prostu kamieniste pola wiec chyba uprawy tam nikt nie zrobi ale jest sprzedawana jako rolna i taniej. Czy jako Polacy mozemy taka kupic i ewentualnie jakos przeksztalcic na budowlana albo do ilus metrow mozna sie tez budowac na takiej? Moze ktos z Was juz przechodzil przez podobne dylematy i zna odpowiedzi?
Z gory bardzo dziekuje za Wasze pomocne odpowiedzi
P.S Jesli ktos z Was przechodzil przez zakup dzialki i budowal dom to bede bardzo wdzieczna za kontakt