Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[pilne] Kwestie VATu/cła - zakup sprzętu audio w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
goscpl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) goscpl » 21.10.2012 14:56

hej,

chcę kupić głośniki w Chorwacji na internetowej giełdzie sprzętu używanego
od człowieka z Zagrzebia, który prowadzi firmę z tego typu urządzeniami.
Poinformował mnie, że jeżeli przyjadę osobiście będę musiał zapłacić +25% więcej (na miejscu VAT),
który zostanie mi zwrócony.

Teraz mam następujące pytania:
* kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób zwróci mi ten VAT i w jakiej walucie (zakup będzie w USD),
* jeżeli kupię ten towar online i poproszę o wysyłkę to czy VAT nigdzie nie zostanie naliczony,
czy zostanę obciążony jakimiś dodatkowymi kosztami celnymi lub czymś w tym stylu.

Dodam na koniec, że cena głośników jest względnie okazyjna (zarazem dla mnie bardzo wysoka)
i w tym momencie nie mam możliwości kupić ich na terenie UE
(dystrybutorzy nie mają ich na stanie, trzeba czekać w kolejce na produkcję).

Z góry dziękuję za pomoc.

gorące pozdrowionka
gośćPL

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone