Cześć. Przymierzam sie do zakupu nieruchomości w Chorwacji ale...
Jak zawsze są "ale"...
Potrzebuję Waszej pomocy, bo na pewno są wśrod forumowiczów ludzie, którzy znają temat od przysłowiowej podszewki. A mnie nie przestają nachodzić pytania i wątpliwości:)
Wypowiedzcie się na temat moich pomysłów i rozważań-krytyka, rada, odrada itd. Wszystko mile widziane a nawet pożądane:)
Szukam domu który mieści kilka apartamentów lub jest możliwość go tak przerobić aby uzyskać te kilka apartamentów. Myślę że ideałem będzie sześć czteroosobowych. Ale może i np 10 pokoi dwuosobowych z łazienkami i wspólna kuchnia?
Rozważam też zakup działki z rozpoczętą budową jako opcja łatwiej poddająca się przeróbkom. Mam w tym temacie duże doświadczenie z Polski ale obawiam się trochę formalności. Nie znam realiów chorwackiej biurokracji i realizacji budowy w tym kraju.
Mam na ten cel okolo 200-230tysEUR-to nie za wiele wiec trzeba dobrze te pieniądze ulokować-mile widziane pomysły gdzie szukać i jakiej nieruchomości za te pieniądze, aby uzyskać relatywnie wysokie zyski? Zaznaczam RELATYWNIE.
Mam też szansę na kolejne 100k EUR ale dopiero za jakiś rok. więc budowa, rozbudowa wydaje się dobrym pomysłem. Ostatnio widziałem taką budowę w Marinie, na samym wylocie w stronę Trogiru, stoi sam szkielet żelbetowy i kusi.
Miejsce. ...to pewnie los pokaże ale środek Dalmacji jest lokalizacją wyjściową.
Podpowiedzcie też jakie są koszty utrzymania w Chorwacji firemki która wynajmuje turystom apartamenty. Czy można tą działalność zawiesić po sezonie itd.
I jeszcze ostatnia sprawa. W przyszłym tygodniu (około niedzieli 23.09) jadę do Chorwacji w sprawie poszukiwania ("na żywo") rzeczonych nieruchomości i byłoby idealnie poznać przewodnika po chorwackich realiach- Jeśli ktoś ma czas i chęć pomóc przyszłemu sąsiadowi będę bardzo wdzięczny.