Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakup nieruchomości pod wynajem... Pytania.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Huhu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Huhu » 17.09.2012 15:29

Cześć. Przymierzam sie do zakupu nieruchomości w Chorwacji ale...
Jak zawsze są "ale"...

Potrzebuję Waszej pomocy, bo na pewno są wśrod forumowiczów ludzie, którzy znają temat od przysłowiowej podszewki. A mnie nie przestają nachodzić pytania i wątpliwości:)

Wypowiedzcie się na temat moich pomysłów i rozważań-krytyka, rada, odrada itd. Wszystko mile widziane a nawet pożądane:)

Szukam domu który mieści kilka apartamentów lub jest możliwość go tak przerobić aby uzyskać te kilka apartamentów. Myślę że ideałem będzie sześć czteroosobowych. Ale może i np 10 pokoi dwuosobowych z łazienkami i wspólna kuchnia?

Rozważam też zakup działki z rozpoczętą budową jako opcja łatwiej poddająca się przeróbkom. Mam w tym temacie duże doświadczenie z Polski ale obawiam się trochę formalności. Nie znam realiów chorwackiej biurokracji i realizacji budowy w tym kraju.

Mam na ten cel okolo 200-230tysEUR-to nie za wiele wiec trzeba dobrze te pieniądze ulokować-mile widziane pomysły gdzie szukać i jakiej nieruchomości za te pieniądze, aby uzyskać relatywnie wysokie zyski? Zaznaczam RELATYWNIE. :)
Mam też szansę na kolejne 100k EUR ale dopiero za jakiś rok. więc budowa, rozbudowa wydaje się dobrym pomysłem. Ostatnio widziałem taką budowę w Marinie, na samym wylocie w stronę Trogiru, stoi sam szkielet żelbetowy i kusi.

Miejsce. ...to pewnie los pokaże ale środek Dalmacji jest lokalizacją wyjściową.

Podpowiedzcie też jakie są koszty utrzymania w Chorwacji firemki która wynajmuje turystom apartamenty. Czy można tą działalność zawiesić po sezonie itd.

I jeszcze ostatnia sprawa. W przyszłym tygodniu (około niedzieli 23.09) jadę do Chorwacji w sprawie poszukiwania ("na żywo") rzeczonych nieruchomości i byłoby idealnie poznać przewodnika po chorwackich realiach- Jeśli ktoś ma czas i chęć pomóc przyszłemu sąsiadowi będę bardzo wdzięczny.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2012 16:16

Podobny temat oraz http://www.nekretnine.hr/

Huhu napisał(a):Cześć. Przymierzam sie do zakupu nieruchomości w Chorwacji ale...
Jak zawsze są "ale"...

Potrzebuję Waszej pomocy, bo na pewno są wśrod forumowiczów ludzie, którzy znają temat od przysłowiowej podszewki. A mnie nie przestają nachodzić pytania i wątpliwości:)

Forumowicze to w większości turyści :lol: :idea:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.09.2012 16:27

Skoro masz taką chęć i masz "wolne środki pieniężne" to pomysł wydaje mi się niezły (chyba).
Kiedyś z nudów popatrzałem na ceny nieruchomości w Chorwacji i byłem zaskoczony ich ceną. Drogo sobie liczą.
Jednak sam pomysł popieram choć ja osobiście takiego nigdy nie przejawiałem. Jakoś nie mam do tego zapału i wydaje mi się, że finansowo to raczej marnie to wyjdzie.
Ale, ale ..... spróbować można. Inni próbują to możesz spróbować i Ty.
Jest tutaj na forum Kasia która tam mieszka. Jej opinia i jej wiedza w tym przedmiocie jest ważna.

pzdr.
Huhu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Huhu » 17.09.2012 17:20

Janusz Bajcer napisał(a):Podobny temat

ten wątek,który polecasz już czytałem. Nie do końca jest zbieżny z moim pomysłem dlatego założyłem nowy.

Janusz Bajcer napisał(a):Forumowicze to w większości turyści :lol: :idea:

Ale są i tacy którzy już parę lat robią to co mi w głowie siedzi :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 17:32

Z tą kwotą to możesz pojechać na porządny urlop... :mrgreen:

:wink:

Reszty nie będę pisał, bo wiedza to biznes. :papa:
Huhu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Huhu » 17.09.2012 17:38

FUX napisał(a):Z tą kwotą to możesz pojechać na porządny urlop... :mrgreen:

:wink:

Reszty nie będę pisał, bo wiedza to biznes. :papa:

Chłopie! gdzie ty spędzasz urlop? ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 17:42

No dziebko żartowałem... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2012 18:48

Huhu napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Forumowicze to w większości turyści :lol: :idea:

Ale są i tacy którzy już parę lat robią to co mi w głowie siedzi :)

Całkiem możliwe, ale na forum cro.pl jestem kilka lat i nie spotkałem tu takich :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 18:55

Hu,hu.
Nie słuchaj biur nieruchomości w cro. Oni chcą sprzedać.
Wiedzą nieruchomościową mogę się podzielić.... :wink:
Oczywiście nie na forum; tutaj profesjonalistów w zasadzie nie ma, a ci, co się uważają, nie są... :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.09.2012 19:17

FUX napisał(a):Hu,hu.
Nie słuchaj biur nieruchomości w cro. Oni chcą sprzedać.

Prawda. :D
Przede wszystkim należy zrobić porządny biznes plan. Ja takowy kiedyś zrobiłem .... i wszelka chęć mi przeszła.
Fakt jest taki, że na przychody ( w zasadzie pewne) można liczyć przez dwa miesiące w roku. Lipiec-sierpień przychód jest. Czerwiec i wrzesień - będzie albo nie.
Teraz roczne koszty utrzymania ....... nie dla mnie to.
Ponadto teraz jadąc do Chorwacji ma się tą frajdę, jedziesz na wczasy, do obcych - jak będzie się tam miało nieruchomość, frajda mniejsza, jedziesz do siebie. :wink: Wokół trochę spalonej ziemi, roślinność uboga, trawy nie uświadczysz. Rosnąca palma nie zastąpi typowej zieleni. To jest dobre na dwa tygodnie, później staje się nudne i meczące.
aquavita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 17.09.2012 20:01

Również analizowałem temat ale nie na taką skalę , dla mnie idealne 1 ap. dla siebie i 1 ap. na wynajem dla pokrycia kosztów . Kilka lat temu miałem okazję na Vir ale .....nie wyszło.
Ostatni wyjazd również zawierał "zwiedzanie" pod tym kątem.
Biorę pod uwagę okolice Novalji .bo blisko i ....... ta wyspa . jak nas Marsjanie kiedyś zaatakują to tych z Pagu potraktują jako swoich :smo:
A tak poważnie, podobno teraz ceny i tak spadły , wprawdzie wejście do EU może to zmienić, choć nie koniecznie . Zawirowania na rynkach nieruchomości związane z kryzysem w EU zniechęcają sprzedających do trzymania wysokich cen .Jest to wiec czas okazji , życzę więc powodzenia w szukaniu .
Kiedyś jak będę już stary :boss: to ........a nie chce mi się już pisać :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 17.09.2012 20:06

Też o tym myślałem, a nawet zbierałem ważne informacje. Policz ile razy (lat?) będziesz mógł pojechać na miesięczny urlop za te pieniądze.
Poza tym po wstąpieniu do UE nieruchomości stanieją, bo teraz są przeszacowane przynajmniej o połowę. Te w Hiszpanii są właśnie o połowę tańsze.
Dodatkowo: biurokracja i mafia, która próbuje zarabiać przy każdej okazji....
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 20:11

Krótko.
Nawet siedzenie w Cro od maja do września to 4-5 misięcy.
Chorwat za taka kasę sie potnie i niekoniecznie zaśpiewa 40-60 per day.
Ty, jako Klient masz wszystko w tyle. Prą∂, taxę, klimę, wodę, ścieki, pościele, etc.
Wolę zapłacić po te 20-30 juro, bo pewnie na tyle by stanęło, niż kupować problem za kilkaset tysięcy.
Jest tyle pięknych miejsc, campery, Świat, Europa, Polska.
Nie dajmy się zwariować. Chorwaci będa konkurencję z Europy tłamsić, a nie wspierać...
Nie warto.
Byle jakie mieszkanko to 60-80kjuro + koszty iproblem. Podatki, opłaty, ubezpiecznie, remonty, etc.
Kiedy to zwróci?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.09.2012 20:32

FUX napisał(a):Byle jakie mieszkanko to 60-80kjuro + koszty iproblem. Podatki, opłaty, ubezpiecznie, remonty, etc.
Kiedy to zwróci?

Nigdy.

Za to masz nieruchomość za granicą. Wiesz jakie to medialne, ego rośnie. :wink: :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 18.09.2012 16:09

A jaka powinna być stopa zwrotu z inwestycji?
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone