MWN napisał(a):A to ciekawa koncepcja, przecież wszyscy wiedzą, e Marko Polo urodził się w Wenecji!
A wg jakich źródeł??
Sławomir Wocial napisał(a):MWN napisał(a):A to ciekawa koncepcja, przecież wszyscy wiedzą, e Marko Polo urodził się w Wenecji!
A wg jakich źródeł??
Popiel napisał(a):...Użyto w opisie słowa ponoć!???
Piotrek_B napisał(a):Popiel napisał(a):...Użyto w opisie słowa ponoć!???
I bardzo dobrze, że użyto
Wsród historyków do dziś nie ma zgody co do miejsca urodzin Marco Polo, więc stawianie stanowczych sądów w stylu "że wszyscy wiedzą" jest nieco ryzykowne
Jak poszperasz w literaturze tematu to znajdziesz informacje, że urodził się na Korculi, w Wenecji, koło Wenecji - i bądź tu mądry
Janusz Bajcer napisał(a):Wg tego źródła Marko Polo urodził się w Wenecji i skłaniam się do tego , że Marko jest rodowitym Wenecjaninem
Janusz Bajcer napisał(a):Wg tego źródła Marko Polo urodził się w Wenecji i skłaniam się do tego , że Marko jest rodowitym Wenecjaninem
MWN napisał(a):No właśnie, ja też dałem tylko wyraz swojemu przekonaniu, nie pewności, choć wypowiadam się raczej kategorycznie....
Popiel napisał(a):
Sprawdziłem w wszystkich dostępnych encyklopediach (starych i nowych), w mojej bibliotece i nikt nie pokusił się by napisać Polo Marco [/img]