Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakochani W Chorwacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 02.11.2008 19:55

SVIBANJ napisał(a):Mdziumka , mam nadzieję,że będzie dalszy ciąg. Nie mogę się doczekać :D

Dalszy ciąg oczywiście będzie. Szczególnie, że interwencja pochodzi z naszego ukochanego Krakowa :papa: .Niestety na kilka dni jestem wyłączona z życia, dlatego też odezwę się chyba dopiero w poniedziałek :wink: :P Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.11.2008 20:31

Obrazek
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 03.11.2008 11:25

Mdziumka napisał(a):Dalszy ciąg oczywiście będzie. Szczególnie, że interwencja pochodzi z naszego ukochanego Krakowa...

:D
Poprawiłem cytowanie ;) - mod Leszek... Zapraszam do wątku Cytowanie - nauka w trzech lekcjach
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 03.11.2008 12:47

Nie daj się prosić , czyta się jednym tchem, daj więcej zdjęć z arboretum w Trsteno. Świetny tekst i zdjęcia.
:D :lol:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 03.11.2008 12:57

SVIBANJ napisał(a):
Mdziumka napisał(a):Dalszy ciąg oczywiście będzie. Szczególnie, że interwencja pochodzi z naszego ukochanego Krakowa...

:D
Poprawiłem cytowanie ;) - mod Leszek... Zapraszam do wątku Cytowanie - nauka w trzech lekcjach

Dzięki :D
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 03.11.2008 19:55

Popiel napisał(a):Obrazek

Popielu Twoja cierpliwość po prostu mnie wzrusza....Tak od wczoraj pijesz tę kawkę i czytasz :wink:

Właśnie wróciłam z pracy i od razu zabrałam się za pisanie. Trochę to jednak potrwa, do napisania coraz mniej a i obsługa komputera nie jest moją najmocniejszą stroną :cry: Ale staram się, staram :smo:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.11.2008 21:08

Odznaczam swoją obecność tutaj i zachwycam się daje. Chylę dodatkowo czoła za wstanie tak wcześnie, toż to środek nocy jeszcze :)

Słyszałam też odnoście Marco Polo że Korczula toczy ciągłą walkę z Lumbardą o to gdzie czyj ten Marco Polo faktycznie jest, Lumbardy czy Korculi :)

Arboretum mam w planach na przyszły rok, zawsze je mijam nigdy nie zaglądam....i ciągle sobie w domu zadaję pytanie: dlaczego? :)

Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 03.11.2008 21:49

Nasza przygoda z Chorwacją niestety nieubłaganie zbliża się do końca. Pozostało już tylko kilka dni, które głównie będziemy spędzać na plaży

Obrazek

W tak zwanym międzyczasie, pojawia się na campingu w Potirnie trampm wraz z rodzinką, psem i znajomymi. Jakoś tak przy okazji zgadujemy się , że to właśnie dzięki niemu jesteśmy tu gdzie jesteśmy. Nad samym morzem, w Novej, parkują jeszcze trzy samochody z Polski, w tym dwa z naklejką cro.pl. Niestety nigdy nie spotykamy ich właścicieli. Rano chodzimy na plażę zawsze skręcając w prawo, po południu zawsze skręcamy w lewo. Jest tam niewielka plaża ze żwirkiem, która jednak nie wzbudza naszego entuzjazmu. Kilka metrów dalej jest betonowy podest , z którego można skakać do wody (około 4 metrów głębokości ).

Obrazek

Dla tych co nie lubią skakać , czyli dla mnie, jest metalowa drabinka. Od tej chwili jest to ulubiona plaża Filipa. Tutaj jest zupełnie inne dno niż na naszej plaży. Skały już przy samym brzegu są strome, od razu jest bardzo głęboko. Rybki też jakby inne i występują w większej ilości.Tam chłopaki znajdują najpiękniejsze skorupy jeżowców, muszelki zwane uchem św. Piotra a nawet gąbki. Dwie z nich udaje im się wydobyć( niestety największą zostawimy na kempingu, gdy będziemy wyjeżdżać już do domu).

Obrazek

Odkrywamy nowe miejsca, fajne przejścia, jesteśmy zupełnie sami. Ludzie, jeżeli nawet przechodzą gdzieś w pobliżu, to my ich nie widzimy. Ostatniego dnia pobytu dowiadujemy się, że gdybyśmy poszli jeszcze trochę dalej, to trafilibyśmy na piękną zatoczkę z niezwykłymi cudami pod wodą. Niestety nie zdążyliśmy tam dotrzeć, to miejsce będziemy odkrywać za rok.

Obrazek

Na samy początku pobytu, odkrywamy niewielkie zagłębienie w skałach, które jest w całości wypełnione solą. Piotrek wpada na doskonały pomysł, że moglibyśmy zabrać ją na pamiątkę. Udaje nam się stamtąd wydobyć pełną czapkę soli. Suszymy ją na słońcu, na ściereczce. Po wysuszeniu zapełniamy nią litrowy słoik. Teraz stoi sobie w kuchni na honorowym miejscu i cieszy oko. Prawdziwa sól morska z Chorwacji :hearts:

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.06.2009 23:58 przez Mdziumka, łącznie edytowano 2 razy
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 03.11.2008 21:52

A to ciekawa koncepcja, przecież wszyscy wiedzą, e Marko Polo urodził się w Wenecji!
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 05.11.2008 10:05

Przyszła niestety pora, kiedy trzeba zaplanować powrót do domu. Chcieliśmy z Vela Luki dopłynąć promem do Splitu. W celu rozpoznania, wybraliśmy się dwa dni wcześniej do portu, żeby zobaczyć czy w ogóle jest taka możliwość. W porcie samochodów dość sporo, ale wszystkie dostały się na prom. Biletów nie można kupić np. dzień wcześniej. Musisz przyjechać przed odpłynięciem promu i liczyć na to, że starczy miejsca na twój samochód.

Obrazek

Mimo wczesnej pory -5.30- robimy sobie jeszcze spacer po porcie. W wodzie wypatruję dużą muszlę, ponieważ jednak nie mamy przy sobie masek, postanawiamy wrócić po nią później. Na naszych oczach, jakoś niemile wyglądający gość, wyciąga z wody dużą ośmiornicę. Już chciałam zapiać z radości na jej widok, kiedy w dość przykry sposób, szybko zakończyła swój żywot.

Obrazek

Wracamy na camping, jemy śniadanie i szybciutko na plażę. A tam oczywiście codzienne wodne szaleństwo.

Obrazek

Znajdujemy w wodzie takiego śmiesznego kraba :wink: Po obfotografowaniu trafia ponownie w miejsce, które lubi i jest mu przyjazne. :P

Obrazek

Po południu, kilkakrotnie przechodzimy wzdłuż portowego brzegu (przy okazji wcinamy lody ), niestety nie udaje nam się odnaleźć naszej muszli. :cry:
Ostatnio edytowano 23.06.2009 00:05 przez Mdziumka, łącznie edytowano 1 raz
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 05.11.2008 11:12

Mdziumka napisał(a):. ...w tym dwa z naklejką cro.pl. Niestety nigdy nie spotykamy ich właścicieli.

I nikt się nie przyznał do tej pory :roll: ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.11.2008 11:28

Mdziumka napisał(a):... Nad samym morzem, w Novej, parkują jeszcze trzy samochody z Polski, w tym dwa z naklejką cro.pl. Niestety nigdy nie spotykamy ich właścicieli....

Trzeba im było fotkę strzelić i wpuścić na forum :mrgreen: zaraz by się znaleźli :mrgreen:
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 05.11.2008 12:57

Na drugi raz tak zrobię :lol: Nie wiedziałam czy mogę umieszczać zdjęcie wraz z rejestracją...I chyba nie mogę? :roll: . A poza tym to wtedy jeszcze nie wiedziałam, że będę cokolwiek pisać na forum :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.11.2008 13:11

Rejestrację można zamazać ;) częściowo, żeby fotografowany wiedział, że to o jego brykę chodzi :D

Pozdrav :papa:
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 05.11.2008 14:58

Super relacja czekamy oczywiście na więcej 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zakochani W Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone