Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakmnięta droga koło Splitu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grek
Croentuzjasta
Zakmnięta droga koło Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 19.07.2005 18:24

a konkretnie odcinek drogi 62 Dicmo-Bisko. Wiem, że cześć osób korzysta z tej drogi udając się po zjedzie z autostrady na Makarską Riwierę lub dalej na południe w kierunku Dubrownika. Obecnie na wspomnianym odcinku jest zakaz, należy udać objazdem przez Brnaze, Turjaci i Trilj co w praktyce oznacza pokonanie dodatkowych 20 km.
Zibi27
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibi27 » 20.07.2005 08:31

Mi się wydaje, że nie ma co kręcić się po tych wiejskich drogach. Szybciej do Makarskiej dosaniesz się zjeżdżając do Splitu i jadąc magistalą.
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 20.07.2005 11:27

Zibi27 napisał(a):Mi się wydaje, że nie ma co kręcić się po tych wiejskich drogach. Szybciej do Makarskiej dosaniesz się zjeżdżając do Splitu i jadąc magistalą.

A mi kierowca autobusu doradzał jazdę "wiejskimi drogami". Ponoć Jadranka zatłoczona i dalej, choć przy tym objeździe wcale nie musi być dalej :)
Zibi27
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibi27 » 20.07.2005 14:44

Jechałem tą droga w 3 tygodnie temu do Makarskiej i nie polecam. W powrotnej drodze wybrałem magistralę i byłem owiele szybciej na autostradzie.
rzuku
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzuku » 20.07.2005 15:08

Zibi27 napisał(a):Jechałem tą droga w 3 tygodnie temu do Makarskiej i nie polecam. W powrotnej drodze wybrałem magistralę i byłem owiele szybciej na autostradzie.

Tak mnie ciekawi co znaczy "o wiele szybciej"? Bo tak de facto ile mogłeś na tym odcinku nadrobić 10, 20 min?

A żeby porównać obie drogi, trzeba je przejechać przy podobnych warunkach natężenia ruchu, pogodzie itp. I trzeba pamiętać o zmęczeniu kierowcy.
Jadąc na Makarską byłeś u kresu podróży, więc zmęczony, jadąc do domu dopiero rozpoczynałeś podróż, więc zupełnie inaczej drogę odbierałeś.

Dlatego zaufałem kierowcy autobusu i nie pchałem się Jadranką, tylko na wiejskie drogi. Jechałem raniutko, było puściutko i zero policji, co na Jadrance nie jest normą :)
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 20.07.2005 17:39

7 lipca rano jechałem tą" wiejska drogą", po wyjeżdzie z autostrady nie kierowałem sie na SPLIT a na DUBROWNIK i MAKARSKA zjazd k. BRELI. Byłem juz zmęczony trasa na raz z Polski i troche żałowałem, że nie pojechałem na Split i dalej magistralą, byłem jednak w błędzie. Znam obydwie trasy i ta na Brelę wydaje mi się lepsza /mały ruch pojazdów, chociaż napewno nie tak widokowa / Wracałem już z południa magistralą od MAKARSKIEJ przez SPLIT do SIBENIKA. Wprawdzie była to sobota, stąd nateżenie ruchu było b. duże korki pod Omis, Splitem, a już mega korek zaraz za Sibenikiem do tego stopnia, że ludzie/równiez i ja/ masowo zawracali do Sibenika i dalej juz na północ autostradą. Twierdzę, że "szybsza"jest trasa "wiejska"
Co do korków w sobote i niedzielę 9-10 lipca to w TV HR oglądałem wielogodzinne zablokowanie autostrady przed wjazdami do tunelu MALA KAPELA, wynikało to pewnie z tego, że otwarta jest tylko jedna nitka tunelu. Chorwaci skomentowali to, że nie spodziewali się takiego natężenia ruchu a wpływy z nowo otwartej autostrady są wyższe niż przewidywali. Nie chce nikogo straszyć tymi korkami bo np kolega jechał w sobote rano do Zadaru i twierdził , że tylko troche postał przed tunelem, natomiast korki to były w Słowenii i przed zjazdem na prom na RAB. Zresztą ja sam jechałem wczoraj autostradą przez tunel M. KAPELA i nie było żadnych korków a ruch na autostradzie dopiero zwiększył się na wężle BOSILIEVO gdzie lączy sie autostradą z Rjeki . Być może TV HR "kłamie" z tymi korkami i wpływami. A tak na poważnie to o ile dobrze zrozumiałem to zablokowanie M. KAPELI miało miejsce w niedziele 10.07 i wiaząlo się z powrotami.
Dodam od siebie, że jazda autostradami w CRO to sama przyjemność, i warto wydać te 20 kilka Euro. Chociaż jak dla mnie "autostradowa" Chorwacja to juz nie taki sam cichy zakątek Europy jak jeszcze rok temu.
Coś za coś.
Postaram się , może jeszcze dzisiaj napisać parę moich ciepłych jeszcze spostrzeżeń z CRO / i Czarnogóry/ z pobytów na campach jak i poraz pierwszy/ zupełnie w ciemno, bo nawet nie śledziłem wczesniej watków o noclegach innych niz campy/ na kwaterach.
GAJUS
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 20.07.2005 18:56

Gajus.ems napisał(a):7 lipca rano jechałem tą" wiejska drogą", po wyjeżdzie z autostrady nie kierowałem sie na SPLIT a na DUBROWNIK i MAKARSKA zjazd k. BRELI. Byłem juz zmęczony trasa na raz z Polski i troche żałowałem, że nie pojechałem na Split i dalej magistralą, byłem jednak w błędzie. Znam obydwie trasy i ta na Brelę wydaje mi się lepsza /mały ruch pojazdów, chociaż napewno nie tak widokowa / Wracałem już z południa magistralą od MAKARSKIEJ przez SPLIT do SIBENIKA. Wprawdzie była to sobota, stąd nateżenie ruchu było b. duże korki pod Omis, Splitem, a już mega korek zaraz za Sibenikiem do tego stopnia, że ludzie/równiez i ja/ masowo zawracali do Sibenika i dalej juz na północ autostradą. Twierdzę, że "szybsza"jest trasa "wiejska"
Co do korków w sobote i niedzielę 9-10 lipca to w TV HR oglądałem wielogodzinne zablokowanie autostrady przed wjazdami do tunelu MALA KAPELA, wynikało to pewnie z tego, że otwarta jest tylko jedna nitka tunelu. Chorwaci skomentowali to, że nie spodziewali się takiego natężenia ruchu a wpływy z nowo otwartej autostrady są wyższe niż przewidywali. Nie chce nikogo straszyć tymi korkami bo np kolega jechał w sobote rano do Zadaru i twierdził , że tylko troche postał przed tunelem, natomiast korki to były w Słowenii i przed zjazdem na prom na RAB. Zresztą ja sam jechałem wczoraj autostradą przez tunel M. KAPELA i nie było żadnych korków a ruch na autostradzie dopiero zwiększył się na wężle BOSILIEVO gdzie lączy sie autostradą z Rjeki . Być może TV HR "kłamie" z tymi korkami i wpływami. A tak na poważnie to o ile dobrze zrozumiałem to zablokowanie M. KAPELI miało miejsce w niedziele 10.07 i wiaząlo się z powrotami.
Dodam od siebie, że jazda autostradami w CRO to sama przyjemność, i warto wydać te 20 kilka Euro. Chociaż jak dla mnie "autostradowa" Chorwacja to juz nie taki sam cichy zakątek Europy jak jeszcze rok temu.
Coś za coś.
Postaram się , może jeszcze dzisiaj napisać parę moich ciepłych jeszcze spostrzeżeń z CRO / i Czarnogóry/ z pobytów na campach jak i poraz pierwszy/ zupełnie w ciemno, bo nawet nie śledziłem wczesniej watków o noclegach innych niz campy/ na kwaterach.
GAJUS

Ja wracałem 09.07.autostradą i stałem w korku myslę ,że ok 3 km przed tunelem Sveti Rok była godz.ok18 natomiast we wcześniejszych godzinach ten korek był jeszcze dłuższy/komunikaty na bieżąco w radiu HRT/. :D .Natomiast Malą Kapelę przejechałem bez problemu
:D

Ps Wracałem z Tucepi też <wiejską drogą>bojąc sie korków w Omisu i przed Splitem oraz wolnej jazdy.Za Brelą skręciłem w prawo i pojechałem przez przełęcz Dubci do miejscowości Sestanovac a stamtąd w lewo wzdłuz Cetiny do Dugopolje-droga oczywiście lokalna,czasem wąska i krętaale przynajmniej bez korków i nowe nieznane mi widoki.
W niektórxych miejscach widoczne budowane nowe odcinki autostrady ze Splitu do Dubrownika -nawet jest już tablica informacyjna o autostradzie na Dubrownik w Dugopolju ale przekreślona,kto wie może za 2-3 lata coś tam już będzie gotowe do przejechania. :D

pzdr :papa: :papa:
do Dugopolje
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2005 20:59

Gajus.ems napisał(a):.......
GAJUS

Gajus ...ziomalu... czekam na Twoje relacje apartamentowe z Czarnogóry...bo właśnie za tydzień m.in. się tam wybieram...będę wdzięczny bardzo i może w ramach tej wdzięczności po sezonie zrobimy jakieś piwko we Wrocku....lub Oleśnicy.....
Gajus.ems
Cromaniak
Przepraszam za pomyłkę !

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 21.07.2005 16:48

Gajus.ems napisał(a): Co do korków w sobote i niedzielę 9-10 lipca to w TV HR oglądałem wielogodzinne zablokowanie autostrady przed wjazdami do tunelu MALA KAPELA, wynikało to pewnie z tego, że otwarta jest tylko jedna nitka tunelu. Nie chce nikogo straszyć tymi korkami bo np kolega jechał w sobote rano do Zadaru i twierdził , że tylko troche postał przed tunelem, natomiast korki to były w Słowenii i przed zjazdem na prom na RAB. Zresztą ja sam jechałem wczoraj autostradą przez tunel M. KAPELA i nie było żadnych korków a ruch na autostradzie dopiero zwiększył się na wężle BOSILIEVO gdzie lączy sie autostradą z Rjeki . Być może TV HR "kłamie" z tymi korkami i wpływami. A tak na poważnie to o ile dobrze zrozumiałem to zablokowanie M. KAPELI miało miejsce w niedziele 10.07 i wiaząlo się z powrotami.

GAJUS

PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ - korki o których pisałem miały miejsce w dniu 16-17.07 a nie 9-10.07.

SLAPOL
Jeśli chodzi o Czarnogórę to tam byłem tylko na całodniowej wycieczce w mjsc. Herceg-Novi, ale pytałem o nocleg. Natomiast na kwaterach przebywałem w Żuljanie na Peljesacu i Karlobagu u podnóża gór Velebit.
Wracając do Czarnogóry to gorąco polecam/ kiedyś odradzałem z uwagi na fatalną bazę campów, oraz fakt iż czułem sie tam nieswojo, teraz odbieram to inaczej, natomiast nigdy nie kwestionowałem urody i atrakcyjności wybrzeża Czarnogóry / W niedzielę 10.07 ok godz. 9.00 byłem na granicy CRO-Czarnogóra, ze zdziwieniem zauważyłem korek przed terminalem CRO, nikogo nie odprawiano. Ale wina była po stronie Czarnogórców, gdyż cały około 1 km odcinek neutralny był zapchany pojazdami oczekujacymi na przekroczenie granicy. Po ok 20 minutach przekroczyłem terminal CRO i utknełem w ok 50 minutowym korku. Po tym czasie przekroczyłem granicę Czarnogórską. Policjant nie pytał o zieloną kartę a tylko oglądał paszporty i pytał dokąd sie udajemy.Bagaznik sprawdzano tylko Chorwatom i Albańczykom / Chorwaci z koleii tylko Serbom/ Po przejechaniu kikuset metrów widoczny jest niemalże ukończony nowy Czarnogórski terminal, który napewno skróci czas oczekiwania na odprawę. Dodam iz w poprzednich latach nigdy w tym miejscu na natrafiałem na korek. Odrazu powiem, że wracajac wieczorem odrazu mnie odprawiono, natomiast dalej kolejka była od strony CRO.
Dalej jechałem do pobliskiej miejsc. Herceg-Novi, uważałem na wszystkie ograniczenie, gdyz pamietałem, że w strefie przygranicznej zawsze stali policjanci z radarem. I faktycznie ze 2 km przed Herceg był radar i " pechowcy". Samo Herceg-Novi pięknieje z każdym rokiem, widać wprawdzie jeszcze zaniedbane socjalistyczne kompleksy hotelowe, ale im bliżej centrum tym lepiej, prowadzone są liczne prace remontowe. Podobały mi sie ceny w Czarnogórze np. obiad w knajpce w centrum miasta / świeżutki filet rybny, ziemniaki ze szpinakniem, woda, chleb / to wydatek 2,5 euro tj 10 zł !!!, piwo bardzo smaczne NIKSICKO 1 euro droższe były natomiast napoje typu cola tez 1 euro, kawa 0,50 euro, kieliszek wybornej śliwowicy 0,60 euro. Ceny w kawiarni np. deser lodowy-duży 3 euro, piwo 1,60 euro. Natomiast ceny sklepowe w porównaniu z CRO są niższe , nie pamietam szczegółów ale za prosut zapłaciłem o połowę mniej , piwo 0,60 euro. Śmiesznie tanio kosztowało piwo NIKSICKO w 2 litrowych butalkach z krótkich okresem ważności do września bo tylko 0,99 euro.
Wracajac zapytałem o noclegi na kwaterach kilka km za HERCEG w stronę granicy CRO. W miarę nowy dom, aneks kuchenny, łazienka gość chciał bez targowania 10 euro od osoby a mówiłem tylko o 3 dniach. Zaznaczam, że dom ten był położony w odległości kilku km od morza.
W roku 2002 dotarłem do mjsc. Milocer juz za Budvą ale tylko na camp, widziałem Kotor, Budwę i inne mniejsze miejscowości, było duzo ofert kwater / sam miałem propozycję za 3 osoby 20 euro, ale wtedy mnie to nie interesowało/. Moim zdaniem super widokowy jest przejazd wybrzeżem czarnogórskim. W przyszłym roku raczej napewno pojadę do Czarnogóry, chociaż kilka dni spędze na moim ulubionym Peljesacu.
GAJUS
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2005 21:33

Dzięki bardzo za informacje
Pozdrawiam :lol:
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 01.08.2005 20:56

Czy ktoś już może wie czy droga 62 Dicmo-Bisko jest już przejezdna :?:
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 16.08.2005 19:31

Ponawiam zapytanie. Czy ktos w astatnim czasie jechał "wiejską"drogą Długopolje - Brela, obojętnie w którą stronę, i czy dalej jest tam objazd związany z robotami drogowymi? Proszę o jakiś sygnał , w sobotę wyjeżdżm do Cro i chciałbym po zjeździe z autostrady jechać nie magistralą tylko tą drogą. Dzięki za jakiekolwiek info . Pozdrawiam wszystkich którzy już wrócili i tych którzy dopiero jadą :lol: :lol: :lol: 8)
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 16.08.2005 20:17

Jeżeli zależy ci na przejechaniu jak najmniejszej liczby kilometrów, to powinnieneś mimo wszystko po zjeździe z autostrady jechać w kierunku Splitu a nie Makarskiej czyli objazdem). Największe korki będą w Omisu, ale mimo to jest o kilka minut szybciej. Tak przynajmniej było w moim przypadku (16.07 - objazd, 30.07 magistrala). Wszystko jednak zależy od aktualnego natężenia ruchu. A tego chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 16.08.2005 20:25

A w jakim przedziale czasu mozna przejechac od splitu albo lepiej od zjazdu z autostarady do makarskiej? w srodku nocy godz? do półtorej ? a w srodku dnia ze 3 godziny ? jak to wyglada w rzeczywistosci?
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 16.08.2005 20:43

Trafiłeś. W nocy ok. 1 godz. A w dzień jak Bóg da. Najczęściej daje 1.5 - 2 godz. Niezależnie od trasy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone