Zibi27 napisał(a):Mi się wydaje, że nie ma co kręcić się po tych wiejskich drogach. Szybciej do Makarskiej dosaniesz się zjeżdżając do Splitu i jadąc magistalą.
Zibi27 napisał(a):Jechałem tą droga w 3 tygodnie temu do Makarskiej i nie polecam. W powrotnej drodze wybrałem magistralę i byłem owiele szybciej na autostradzie.
Gajus.ems napisał(a):7 lipca rano jechałem tą" wiejska drogą", po wyjeżdzie z autostrady nie kierowałem sie na SPLIT a na DUBROWNIK i MAKARSKA zjazd k. BRELI. Byłem juz zmęczony trasa na raz z Polski i troche żałowałem, że nie pojechałem na Split i dalej magistralą, byłem jednak w błędzie. Znam obydwie trasy i ta na Brelę wydaje mi się lepsza /mały ruch pojazdów, chociaż napewno nie tak widokowa / Wracałem już z południa magistralą od MAKARSKIEJ przez SPLIT do SIBENIKA. Wprawdzie była to sobota, stąd nateżenie ruchu było b. duże korki pod Omis, Splitem, a już mega korek zaraz za Sibenikiem do tego stopnia, że ludzie/równiez i ja/ masowo zawracali do Sibenika i dalej juz na północ autostradą. Twierdzę, że "szybsza"jest trasa "wiejska"
Co do korków w sobote i niedzielę 9-10 lipca to w TV HR oglądałem wielogodzinne zablokowanie autostrady przed wjazdami do tunelu MALA KAPELA, wynikało to pewnie z tego, że otwarta jest tylko jedna nitka tunelu. Chorwaci skomentowali to, że nie spodziewali się takiego natężenia ruchu a wpływy z nowo otwartej autostrady są wyższe niż przewidywali. Nie chce nikogo straszyć tymi korkami bo np kolega jechał w sobote rano do Zadaru i twierdził , że tylko troche postał przed tunelem, natomiast korki to były w Słowenii i przed zjazdem na prom na RAB. Zresztą ja sam jechałem wczoraj autostradą przez tunel M. KAPELA i nie było żadnych korków a ruch na autostradzie dopiero zwiększył się na wężle BOSILIEVO gdzie lączy sie autostradą z Rjeki . Być może TV HR "kłamie" z tymi korkami i wpływami. A tak na poważnie to o ile dobrze zrozumiałem to zablokowanie M. KAPELI miało miejsce w niedziele 10.07 i wiaząlo się z powrotami.
Dodam od siebie, że jazda autostradami w CRO to sama przyjemność, i warto wydać te 20 kilka Euro. Chociaż jak dla mnie "autostradowa" Chorwacja to juz nie taki sam cichy zakątek Europy jak jeszcze rok temu.
Coś za coś.
Postaram się , może jeszcze dzisiaj napisać parę moich ciepłych jeszcze spostrzeżeń z CRO / i Czarnogóry/ z pobytów na campach jak i poraz pierwszy/ zupełnie w ciemno, bo nawet nie śledziłem wczesniej watków o noclegach innych niz campy/ na kwaterach.
GAJUS
Gajus.ems napisał(a):.......
Postaram się , może jeszcze dzisiaj napisać parę moich ciepłych jeszcze spostrzeżeń z CRO / i Czarnogóry/ z pobytów na campach jak i poraz pierwszy/ zupełnie w ciemno, bo nawet nie śledziłem wczesniej watków o noclegach innych niz campy/ na kwaterach.
GAJUS
Gajus.ems napisał(a): Co do korków w sobote i niedzielę 9-10 lipca to w TV HR oglądałem wielogodzinne zablokowanie autostrady przed wjazdami do tunelu MALA KAPELA, wynikało to pewnie z tego, że otwarta jest tylko jedna nitka tunelu. Nie chce nikogo straszyć tymi korkami bo np kolega jechał w sobote rano do Zadaru i twierdził , że tylko troche postał przed tunelem, natomiast korki to były w Słowenii i przed zjazdem na prom na RAB. Zresztą ja sam jechałem wczoraj autostradą przez tunel M. KAPELA i nie było żadnych korków a ruch na autostradzie dopiero zwiększył się na wężle BOSILIEVO gdzie lączy sie autostradą z Rjeki . Być może TV HR "kłamie" z tymi korkami i wpływami. A tak na poważnie to o ile dobrze zrozumiałem to zablokowanie M. KAPELI miało miejsce w niedziele 10.07 i wiaząlo się z powrotami.
GAJUS
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi