Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 27.07.2011 17:27

Z tymi ciężarkami to jakiś idiotyzm.
Ale tak serio to ja żadnej kontroli nie miałem.
Policję widziałem tylko w Polsce i na Słowacji.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 27.07.2011 17:35

temat tak jak ten że ścigają za gpsy na przedniej szybie , kogoś kiedyś zatrzymali doczepili się o to o coś innego i już się zrobił temat do dyskusji
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 27.07.2011 17:50

el_guapo napisał(a):
censor napisał(a):No to Panowie sobie trochę naubliżali tylko po co?
Może ktoś na napisze czy zdarzyły się jakieś przypadki kontroli ciężarków w trakcie wyjazdu?

A czy kontrolują ciężarki na zestawach wędkarskich?
Zagrożenie ekologiczne podobne jak w przypadku ciężarków na kołach, o ile nie większe - w końcu moczy się to to w morzu/jeziorze i truje.

:wink:

W CRO od 2009roku nie można mieć ołowianych ciężarków w zestawach do wędkowania, jadąc tam juz wtedy wymieniłem wszystkie, bo podobno nie można ich nawet przewozić w aucie :wink:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 27.07.2011 18:52

Tak naprawdę przechlapane mają metalowcy - srebro na głowie, złoto w zębach, ołów w nogach...

;-)
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 27.07.2011 20:15

who napisał(a):Tak naprawdę przechlapane mają metalowcy - srebro na głowie, złoto w zębach, ołów w nogach...

;-)

Cóż poziom piany wzrasta. :evil: :evil: :evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2011 20:18

I napinki... :roll:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 27.07.2011 21:18

Bocian napisał(a):I napinki... :roll:

- trafne. Napinanie się jak bycze jaja, przy każdym "temacie" jest trendy.
;-)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 28.07.2011 08:10

censor napisał(a):
Radziki4 napisał(a):żadnych kontroli na Słowacji , Austrii , Węgrzech czy Chorwacji nigdzie nie widziałem by były jakieś kontrole przy drodze . Aha dodam że jazda w tamtą stronę była wieczorkiem a z powrotem w dzień .

I to jest konkretna odpowiedź a nie jakieś nowe bicie piany jak przykładowo o ciężarkach do wędki, pozdrawiam.

Zluzuj zwieracz - widzę, że tylko "konkretne" odpowiedzi Cię satysfakcjonują. Wróciłem z Czech przedwczoraj: nie dostałem mandatu za ciężarki na kołach, GPSa na szybie, kamizelki w bagażniku...być może dlatego, że mnie nikt nie kontrolował. :roll:

Zadowolony/a? Masz odpowiedź z ciężarkami w treści, która tak naprawdę nic nie wnosi...ale jest na temat!
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 28.07.2011 08:52

z tego co ja wiem to nie łapią pod kątem ciężarków ale oglądają je przy okazji normalnej/lub z innego powodu kontroli.
generalnie zacząłem pytać klientów czy wybierają się za granicę i wtedy naklejam cynkowe lub stalowe.
Piotr73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr73 » 08.08.2011 13:55

pablo2222,
prośba do Ciebie o kontakt na email.
Skąd ten nietypowy post - otóż mam pytanie dot. kontaktów z ubezpieczycielami w/s odszkodowania z tytułu OC, zauważyłem na innych wątkach że miałeś z tym doświadczenie. Mam teraz podobny kłopot, Chorwat "pod wpływem" rozwalił mi samochód, auto sprowadziłem do Polski i chcę dochodzić likwidacji szkody. Miałbym prośbę o poradę lub wzór pism do ubezpieczycieli
Niestety forum nie daje możliwości wysłanie Ci wiadomości bezpośresnio, dlatego piszę na wątku na którym ostatnio się wypowiadałeś. Napisz proszę mail na adres widoczny przy moim proifilu.

PS Przepraszam postronnych uczestników wątku
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 10.08.2011 19:14

Mój sposób jest taki dojeżdżam do Austriackiej granicy zaznaczam gdzie były ciężarki markerem następnie je ściągam jak juz przejadę całą Austrię to je ponownie zakładam i nie mam z mandatami problemu.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.08.2011 22:09

gonzo
:D :D :D :D

Tylko że problem ciężarków nie dotyczy tylko Austrii, ale wszystkich cywilizowanych krajów unijnych (nie mylić z Polską). Co ci da zdjęcie ciężarków na granicy austriackije, skoro wcześniej możesz za to dostać mandat na Słowacji czy Słowenii?

A po drugie: czy jazda 300 km z niewyważonymi kołami ma jakiś sens, skoro wymiana ciężarków to koszt 40-50 zł?

Najlepszy sposób jest inny: przy każdej wymianie opon (zwłaszcza wiosennej) wybierać tylko serwisy oferujące ciężarki Fe lub Zn! Prawda że proste? :D :D
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 11.08.2011 08:45

Raul73 napisał(a):Tylko że problem ciężarków nie dotyczy tylko Austrii, ale wszystkich cywilizowanych krajów unijnych (nie mylić z Polską).

Masz też na myśli Wielką Brytanię?
Tak pytam,biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia.
UE cywilizacji nie czyni.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2011 09:12

grzegorz_k napisał(a):
Masz też na myśli Wielką Brytanię?
Tak pytam,biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia.
UE cywilizacji nie czyni.

A, to już inna sprawa :lol: :lol: :lol:
Wielka Brytania to w ogóle jest specyficzna - od lat są w Unii, a przepisy i tak mają swoje. Przecież dopiero kilka lat temu Unia wymusiła na nich oznaczenia kilometrowe obok milowych na znakach.

A przepis o ciężarkach dotyczy też Polski, tylko żę u nas zastosowano przepisy przejściowe i jeszcze można ołowiane, ale większośc dużych zakładów wulkanizacyjnych już ich nie stosuje.

A że jest to jeden z wielu durnych przepisów unijnych, to już inna sprawa.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 11.08.2011 09:35

Ja tam nie wiem,co mi na koła założyli,ale jakoś się tym nie przejmuję i jadę,
bo Adriatyk stygnie
A swoja drogą widzę,że Wam w Płocku niezłą skocznię zamontowali ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone