Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 30.05.2011 23:00

Nie wytrzymałem i przeprowadziłem lustrację alufelg w moim focusie. Znalazłem jakieś takie paseczki poprzylepiane do wewnętrznych powierzchni, bez napisów (jeśli nie liczyć gramatury), ze stylizowanymi rysuneczkami ni to dróg, ni to pól i nieba. Nic poza tym, metalowe paseczki utworzone z małych kwadracików, kolorystycznie dostosowane do barwy felgi.
Z czego to cholerstwo jest zrobione?
Wykonałem zatem telefon do fordowego serwisu, w którym mi te cuda zamontowano, ubarwiając opowieść historiami o rodakach zatrzymywanych do kontroli na terenie Austrii. Pan, z którym rozmawiałem, wyraził uprzejmie zdziwienie, bo ponoć nikt wcześniej go o to nie pytał. Nie był w stanie podać dokładnego składu ciężarków, twierdził, że to jakiś stop, może skład byłby podany na opakowaniu zbiorczym, ale tego nie miał pod ręką. Owszem, wiedział o ekologicznych unijnych tendencjach, ale nie słyszał, by policja krajów Unii robiła komuś z tego powodu (tzn. z powodu nie takich jak trzeba ciężarków) zrobiła jakiekolwiek kuku. Zadeklarował chęc poinformowania o tych rewelacjach swych kolegów z serwisu, coby i oni mogli się nacieszyć tą straszną nowiną.
I tak sobie pomyślałem: nawet jeśli te moje nieszczęsne ciężarki są w całości z ołowiu, to jak przy takich oznaczeniach (a raczej ich braku) policjant z drogówki podczas kontroli na drodze byłby w stanie to stwierdzić? Ot, na czuja? Po zapachu? A może ma jakiś tajemniczy czujnik to wykrywania zawartości ołowiu w ołowiu?
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 31.05.2011 06:51

Poprostu na ekologicznych są oznaczenia:
- na cynkowych Zn lub Zk
- na stalowych Fe

natomiast na ołowianych nie ma oznaczenia

I nie trzeba badać składu.
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 31.05.2011 07:39

A słyszeliście, że teraz też podobno sprawdzają z czego są wykonane procesory w radioodbiornikach ? Jak z jakiegość stopu produkowanego w Chinach to mogą nie wpuścić przez granicę albo dać mandat 500 eur.

Chodzi o to podobno, że ten stop jest trujący dla środowiska. Mój kolega ma kolegę i tamtego kolega siedział wtedy dwa stoliki dalej ......

Ja pi...e ...... ludzie czy wy macie chociaż trochę "zdrowego rozsądku" ?
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 31.05.2011 08:14

pametajcie żeby Hiszpańskich ogórków nie przewozić, także jak kupicie na targu to zosatwcie nalepki na ogórkach. Podobno mozna kupić już nalepki na alledrogo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 31.05.2011 09:12

Handlowcy z dużej sieci motoryzacyjnej od kilku lat wciskają warsztatom ciężarki stalowe które są zdecydowanie tańsze w produkcji od ołowianych , przeprowadzają kilkadziesiąt spotkań rocznie dla 20-40 osobowych grup , silnie działają na forach motoryzacyjnych :!: i do znudzenia powtarzają tą samą historyjkę że GDZIEŚ KTOŚ miał problemy , a tu jest tego echo :lol:

ps. Czesi wykupują ciężarki ołowiane w Polsce są one dalej produkowane .
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 31.05.2011 17:38

loyd
Więc dajmy sobie spokój z tym tematem, bo nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby uwierzyć w takie historie ....

A słyszeliście, że teraz też podobno sprawdzają z czego są wykonane procesory w radioodbiornikach ? Jak z jakiegość stopu produkowanego w Chinach to mogą nie wpuścić przez granicę albo dać mandat 500 eur.

Chodzi o to podobno, że ten stop jest trujący dla środowiska. Mój kolega ma kolegę i tamtego kolega siedział wtedy dwa stoliki dalej ......

Ja pi...e ...... ludzie czy wy macie chociaż trochę "zdrowego rozsądku" ?

Kolego - ktoś zapytał- ja odpowiedziałem. Dla chętnych namiar na kolegę którego nie wpuścili. Twoje posty oprócz tego, ze są kretyńskie to nic nie wnoszą (albo tyle co popsikajcie lakierem tablice to wam radar g***o zrobi).
Do piszących wcześniej o strefie- przeczytajcie uważnie gdzie napisałem, że policjant go zatrzymał???
Po prostu stał kolo na granicy (jest coś takiego jak granica panstwa i czasami tam stoją), zatrzymał go i nie wpuścił. Nie pytałem czy był ze straży leśnej czy koleżeńskiej - kolega musiał zawrócić i basta. kto chce nie wierzy, kto nie niech się odstosunkuje- Polak przecież zawsze wie lepiej.
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 31.05.2011 18:42

Jak już chcecie kończyć ten temat to jeszcze ja coś na koniec dopiszę.
Zapraszam wszystkich cromaniaków którzy wybierają się za granice do mojego serwisu.
Firma Moto House znajduje się w:
42-460 Przeczyce
Ul. 21 Stycznia 42
3km od DK86

http://maps.google.pl/maps?q=50.431723, ... 20757&z=12

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi i miłego wypoczynku.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2011 19:06

Byłem dzisiaj nw warsztacie wulkanizacyjnym umówić się na wymianę tych nieszczęsnych ciężarków na stalowe. Mialem nadzieję, że szef zakładu przekona mnie, że to jednak bajkaz tymi ciężarkami, ale niestety - to prawda. Sama miał kilka tygodni temu problemy podczas kontroli w Niemczech przy swoim aucie, bo miał ołowiane. Mandatu co prawda nie dostał, ale dostał upomnienie i nakaz wymiany przy najbliższej okazji. Od tamtej pory wszystkich klientów serwisu pytają, czy jeżdżą po Europie - wtedy od razu zakładają Fe.
Ja też zmieniam na stalowe, bo jeśli już nawet Niemcy się czepiają, to co dopiero Słowacy czy Czesi!
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 31.05.2011 19:39

Raul73 napisał(a):Od tamtej pory wszystkich klientów serwisu pytają, czy jeżdżą po Europie - wtedy od razu zakładają Fe.

A to w naszym kraju ten przepis nie obowiązuje czy jeszcze policjanci nie wiedzą, że można się do tego doczepić?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2011 19:42

lukasz1977 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Od tamtej pory wszystkich klientów serwisu pytają, czy jeżdżą po Europie - wtedy od razu zakładają Fe.

A to w naszym kraju ten przepis nie obowiązuje czy jeszcze policjanci nie wiedzą, że można się do tego doczepić?

Egzekwowanie przepisów to czepianie się?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2011 20:02

lukasz1977 napisał(a):

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak jest przepisowo w Polsce, ale ciężarków ołowianych mają całą szafkę, a tych z napisem Fe jedną szufladę

Bocian napisał(a):Egzekwowanie przepisów to czepianie się?

W tym przypadku akurat czepianie się, bo to durny przepis, jak wiele unijnych. Tyle lat były stosowane ołowiane, nikomu nie szkodziły, a nagle się ktoś obudził, że niebezpieczne. Niedługo nie będzie można benzyny lać do samochodów, bo będzie niebepieczna.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2011 20:17

Wybierasz tylko te mądre, te które ty akceptujesz?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2011 20:24

Respektuję wszystkie, bo nie mam innego wyjścia. A że nie ze wszystkimi się zgadzam, bo są durne, to inna sprawa. Czy mam nagle zacząć zaliczać ślimaka do ryb, bo Unia tak uznała?

To, że policjanci mają prawo się czepiać ołowianych ciężarków, nie znaczy, że muszą to robić - ogromna większośc w Polsce jest normalnych i wiedzą, że za coś takiego nie ma sensu dawać mandatów. Podobnie jak za niski bieżnik na oponie (nie mówię o łysych) czy gaśnicę po terminie legalizacji.

Co innego w Słowacjii czy Czechach - tam czepiają się do wszystkiego, za co można wziąc w łapę od Polaka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2011 20:28

Dla mnie typowe, pod tytułem, jakoś to będzie... Pewnie, że da się jeździć na oponach z bieżnikiem 1 mm.
EOT
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 31.05.2011 20:36

Bocian napisał(a):Dla mnie typowe, pod tytułem, jakoś to będzie... Pewnie, że da się jeździć na oponach z bieżnikiem 1 mm.
EOT

...latem na zimówkach :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone