Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 09.07.2012 14:13

No ale z tym alkomatem to jest taka sama sprawa jak z żarówkami i innymi gadżetami za granicą.
Póki co to chyba Francja nie wypowiedziała konwencji wiedeńskiej z 1968 roku i obowiązuje ona również na jej terytorium.
Ale autor tekstu tego jeszcze nie wie, bo jak każdy "współczesny autor" to wiedzę swoją czerpie z netu czy z tłumaczeń zagranicznych stron w najlepszym wypadku. W gorszym tłumaczenie zrobi za niego google translator.
I potem jest tak, że w jakimś portalu zakupów grupowych reklamowali Londyn i zapraszali do pięknego hotelu zbudowanego w stolicy Anglii w stylu ... gruzińskim. :roll:

I tyle ...
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 09.07.2012 14:18

slawek73 napisał(a):
Tak, w PL obowiązują przepisy PL, a w EU obowiązują przepisy EU.

Zaraz,zaraz , a jak się ma do tego Konwencja wiedeńska z 1968 r, która jasno mówi że auto powinno posiadać wyposażanie wymagane w kraju rejestracji samochodu.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0050250202

ustawa mówiąca o zakazie stosowania ołowiu w autkach (ustawa PL)
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 09.07.2012 15:29

Nie chce mi się czytać ustawy do końca, ale art. 7 ust. 1 ustawy mówi wyraźnie, że zakaz stosowania ołowiu nie dotyczy ciężarków do wyważania kół ...
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 09.07.2012 17:57

Jest dokładnie tak jak mówi Adam.Sz, co mnie to obchodzi że Francuzi wprowadzili taki przepis skoro(już to gdzieś czytałem), nie wypowiedzieli międzynarodowej umowy i muszą się do niej dostosować. No chyba że wypowiedzieli a my o tym nic nie wiemy(trzeba to sprawdzić), jeśli będą się czepiać to zawsze można szukać pomocy wyżej.Choć z drugiej strony często tam jeżdżę po winka i panowie policjanci przy standardowej kontroli są raczej nieupierdliwi i weseli, więc myślę że raczej nie powinni stwarzać problemów :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2012 18:21

Adam Sz. napisał(a):Nie chce mi się czytać ustawy do końca, ale art. 7 ust. 1 ustawy mówi wyraźnie, że zakaz stosowania ołowiu nie dotyczy ciężarków do wyważania kół ...

Nie czytacie od początku. W zeszłym roku już zamieszczałem taki link:
http://e-czytelnia.abrys.pl/index.php?m ... t&id=11334
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 09.07.2012 19:05

Od początku? Trzynaście stron? :wink:

Na poważnie - że tam jacyś profesorowie czy doktorzy inżynierowie z całym szacunkiem napisali, to ich sprawa.
Natomiast jeśli na oficjalnej stronie Sejmu (wiem, źródłem prawa jest drukowany dziennik ustaw) jest podane, że na dzień dzisiejszy zakaz (art. 7 ust. 1) stosowania ołowiu nie dotyczy ciężarków do wyważania kół, to oznacza że w Polsce można stosować ołowiane ciężarki.

I tylko tyle i aż tyle.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 09.07.2012 19:17

aro_40 - a powinieneś :D

Art. 7.
1. Materiały, przedmioty wyposażenia i części pojazdów, z wyłączeniem ciężarków
do wyważania kół, szczotek węglowych do silników elektrycznych oraz okładzin
hamulcowych, nie mogą zawierać ołowiu, rtęci, kadmu i sześciowartościowego
chromu.

Art. 62.
Przepisy art. 7 ust. 1 stosuje się do materiałów, przedmiotów wyposażenia i części
pojazdów wprowadzonych do obrotu po dniu wejścia w życie ustawy, przeznaczonych
do stosowania w pojazdach wyprodukowanych po dniu 1 lipca 2003 r.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2012 20:11

Adam Sz. napisał(a):Od początku? Trzynaście stron? :wink:

Na poważnie - że tam jacyś profesorowie czy doktorzy inżynierowie z całym szacunkiem napisali, to ich sprawa.
Natomiast jeśli na oficjalnej stronie Sejmu (wiem, źródłem prawa jest drukowany dziennik ustaw) jest podane, że na dzień dzisiejszy zakaz (art. 7 ust. 1) stosowania ołowiu nie dotyczy ciężarków do wyważania kół, to oznacza że w Polsce można stosować ołowiane ciężarki.

I tylko tyle i aż tyle.

To proszę oto wyjaśnienie:
http://www.przegladoponiarski.pl/wydania/artykul/755/
U nas wszystko jest jasne.
Przerabiałem ten temat w zeszłym roku i z tego powodu nie mam ochoty czytać od początku :D
Ale o ile pamiętam sprawa nie dotyczyła naszego kraju, tylko tych tranzytowych. A czy znasz przepisy które obowiązują w Austrii, Czechach,Węgrzech,Słowacji czy Słowenii :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2012 20:15

Z tego co pamiętam z zeszłego roku ktoś poruszał temat, iż w Austrii kazano mu udać się do najbliższego zakładu w celu zmiany odważników. Chcecie mieć niepotrzebny stres w drodze do i z Cro :?: Proszę bardzo. Wasza sprawa. Ja w wątku udzielać się już nie będę. Wszak jesteście dorośli
:D
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 09.07.2012 21:47

Mariusz_M napisał(a):aro_40 - a powinieneś :D

Art. 7.
1. Materiały, przedmioty wyposażenia i części pojazdów, z wyłączeniem ciężarków
do wyważania kół, szczotek węglowych do silników elektrycznych oraz okładzin
hamulcowych, nie mogą zawierać ołowiu, rtęci, kadmu i sześciowartościowego
chromu.

Art. 62.
Przepisy art. 7 ust. 1 stosuje się do materiałów, przedmiotów wyposażenia i części
pojazdów wprowadzonych do obrotu po dniu wejścia w życie ustawy, przeznaczonych
do stosowania w pojazdach wyprodukowanych po dniu 1 lipca 2003 r.

ja już nie pamiętam tej ustawy w szczegółach :( zajmowałem się tym jakieś 7 lat temu...
jak ktos ma chęć wykłócać się z policmajstrem w A czy CZ to jego wola...
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 09.07.2012 22:39

Nawet nie wiem, jakie mam ciężarki i nie będę tego sprawdzał ... Bo i po co? Według polskiego prawa to mogę mieć dowolne, więc w każdym kraju, który podpisał konwencją wiedeńską, mogę z nimi jeździć.

Z policjantem nie muszę się wykłócać, wystarczy mu tylko powiedzieć to, co wyżej napisałem. A on dobrze wie, że mam racje. I to nam obu wystarczy.

I prawdę mówiąc to na razie nikt się do mnie nie doczepił, a wszystkie rozmowy z przedstawicielami resortów siłowych dotyczyły ... wiadomo czego :wink: - prędkości samochodu ... Która podobno zawsze była za duża ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2012 22:54

Adam Sz. napisał(a):Nawet nie wiem, jakie mam ciężarki i nie będę tego sprawdzał ... Bo i po co? Według polskiego prawa to mogę mieć dowolne, więc w każdym kraju, który podpisał konwencją wiedeńską, mogę z nimi jeździć.

Z policjantem nie muszę się wykłócać, wystarczy mu tylko powiedzieć to, co wyżej napisałem. A on dobrze wie, że mam racje. I to nam obu wystarczy.

I prawdę mówiąc to na razie nikt się do mnie nie doczepił, a wszystkie rozmowy z przedstawicielami resortów siłowych dotyczyły ... wiadomo czego :wink: - prędkości samochodu ... Która podobno zawsze była za duża ...

Zatem powodzenia. I życzę miłej polemiki z policją w Czechach (Austrii), oraz oczywiście (z poczuciem racji) wizyty na posterunku. Rodzina zapewne podziękuje za kilka (naście) godzin dodatkowych w samochodzie zamiast na plaży w cro. :lol:

p.s. ja osobiście korzystam z forum by posiąść wiedzę i wyciągać wnioski, a nie upierać się przy swoich racjach (no cóż każdy jest inny)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 09.07.2012 23:10

Bzdura inman, z pełnym szacunkiem - bzdura.
Jak pisałem wielokrotnie - jak ktoś chce wozić cokolwiek, niech wozi.
Ale to "kilkunastogodzinne wykłócanie się z policjantem" zwykle albo w ogóle nie ma miejsca albo co najwyżej trwa... parę minut.
A jak się ktoś boi, to nie ma przeszkód - wozić pół auta (na zapas czy coś). :D
Ale niech nikt nie wmawia, że aresztują, zepsują urlop itd. Bo to bzdura.
Jak pisał przedmówca - i ja to wiem i Policjant wie. I to wystarczy. Tylko nie można trząść czterema literami bez powodu, po drugie trzeba to robić z klasą - czyli z uśmiechem.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 09.07.2012 23:20

sanchopan napisał(a):Bzdura inman, z pełnym szacunkiem - bzdura.
Ale to "kilkunastogodzinne wykłócanie się z policjantem" zwykle albo w ogóle nie ma miejsca albo co najwyżej trwa... parę minut.
Jak pisał przedmówca - i ja to wiem i Policjant wie. I to wystarczy. Tylko nie można trząść czterema literami bez powodu, po drugie trzeba to robić z klasą - czyli z uśmiechem.

Nic dodać nic ująć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2012 09:33

sanchopan napisał(a):Bzdura inman, z pełnym szacunkiem - bzdura.

Twoja sprawa. Twoje doświadczenia.
Nie pisałem o wożeniu czegokolwiek, ani połowy samochodu.
Odważniki to nie dodatkowe wyposażenie, a przynajmniej w moim przypadku.
Od kilku już lat w warsztatach w których wyważam koła nie używają ołowiu.
Jakiś czas temu rozmawiałem z właścicielem jednej firmy i mówił, że mają jakieś szkolenia co pewien czas i tam była ta kwestia nie raz, nie dwa podnoszona. Zatem zaprzestali używać.
Jadąc w trasą 3500 km zawsze przed wyjazdem jadę na ponowne wyważenie.
A skoro inni tego nie robią... A jak robią to zupełnie nie rozumiem w czym w ogóle tkwi problem z odważnikami? No chyba, że miejsca w których wyważacie koła nadal używają ołowiowych. Ale w takim przypadku proponowałbym zmianę warsztatu.
Zresztą doprawdy. Róbcie jak uważacie. Już się więcej w wątku nie udzielę skoro i tak każdy ma własne zdanie którego zmienić nie zamierza. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone