Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.05.2011 11:41

No tak to ja muszę jakoś obadać co mi angole do alu... dokleili :D 8O
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 27.05.2011 11:43

Semedi na feldze aluminiowej doskonale je widać , chyba że masz ciężarki pochowane za ramiona.
niestety jest to prawda , jeżeli chodzi o te kontrole. mój dostawca ciężarków widział awanturę w zakładzie z tego powodu.
w polsce był taki jakiś cichy "okres przejściowy" , jak to w naszym kraju , ale "podobno" skończył się w tamtym roku. kiedyś słyszałem że samochody po 2006 roku mają mieć obowiązkowo takie ciężarki przy przeglądach rejestracyjnych ale to nieprawda.
jak to zwykle w naszym kraju , nigdy nic na pewno nie wiadomo , ale chyba się jakoś za to wezmę...
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 27.05.2011 16:39

Ciągle słyszę że PODOBNO ktoś zapłacił mandat , że PODOBNO ktoś mial kontrolę ale jeszcze nie spotkałem osoby która tak naprawdę była kontrolowana przez policję , wygląda mi to na sztuczny dym :wink:
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 27.05.2011 16:57

Panowie- kolegi nie wpuścili do Austrii. Na granicy sprawdzili i nie wpuścili. Gość musiał się kopsnąć na słowacką stronę i wymienić (pewnie tam już wiedzą).
Obciążniki stalowe wyglądają na oko tak samo jak ołowiane, po zbliżeniu widać napis Fe.
Koszt jest taki sam u wulkanizatora-proponuję sprawdzać.
pozdr
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 27.05.2011 21:55

No dobrze, ale ja dalej pytam: na mojej alufeldze w ogóle nie widać ciężarków bo są wewnątrz, a felga jest szprychowa, to jak będą sprawdzać.
seki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seki » 28.05.2011 12:47

Szymuś odpuść sobie, nikt nie będzie cię kontrolował na takie coś, szczególnie jeśli nie widać ciężarków. Jak już ktoś napisał wyżej, nikt za takie coś nie będzie ścigał ... szczególnie turystów.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 28.05.2011 12:59

Szymuś napisał(a):No dobrze, ale ja dalej pytam: na mojej alufeldze w ogóle nie widać ciężarków bo są wewnątrz, a felga jest szprychowa, to jak będą sprawdzać.
dowiesz się jak Cie zatrzymają i uczepią gdzie Masz ciężarki :D , przecież nie będą specjalnie i z uporem szukać u ciebie ciężarków jak ich nie widać .
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 28.05.2011 13:04

Nikt nie ma obowiązku mieć wyważonych kół , zawsze można to żelastwo zdjąć zwykłym śrubokrętem .
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 28.05.2011 16:02

stratos- masz rację. Ale jeśli wiadomo to można temu zapobiec montując nie ołowiane.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.05.2011 17:49

stratos napisał(a):Nikt nie ma obowiązku mieć wyważonych kół , zawsze można to żelastwo zdjąć zwykłym śrubokrętem .

Tylko trzeba wyrzucić bo jak znajdą w aucie to kicha :lol:
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 28.05.2011 18:58

jasio napisał(a):
stratos napisał(a):Nikt nie ma obowiązku mieć wyważonych kół , zawsze można to żelastwo zdjąć zwykłym śrubokrętem .

Tylko trzeba wyrzucić bo jak znajdą w aucie to kicha :lol:
po co od razu wyrzucać na pewno mają złomowce i można jeszcze zarobić na wakacje :D
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 28.05.2011 21:36

Czy tylko mnie się zdaje, że ten temat to matrix? :D
seki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seki » 29.05.2011 10:23

Czemu matrix, ołów poważnie jest w cenie na złomowcach ;)
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 29.05.2011 11:00

sytuacja za granicą najprawdopodobniej byłaby podobna do tej u nas: zatrzymuje nas jakiś funkcjonariusz i stara się udowodnić że popełniliśmy wykroczenie. My oczywiście (jak to Polacy) mamy swoje racje i się stawiamy. Funkcjonariusz zauważając że ciężko będzie mu udowodnić o co nas oskarżał zaczyna szukać "dziury w całym". Wtedy lecą na tapetę: ciężarki, apteczki, żarówki, nieprzymocowany bagaż i setki innych "przewinień".
W ten sposób odjeżdżamy z mandatem i wszyscy są zadowoleni: My że nie zapłaciliśmy za to o co nas oskarżano a funkcjonariusz że i tak nam dowalił.

Nie lepiej się uśmiechnąć i poprosić o najmniejszy wymiar kary? :)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 29.05.2011 11:52

Dla świętego spokoju wymieniłem na cynkowe. Koszt 40PLN na trzy koła, bo jedno nie potrzebowało wcale. W sumie to nawet dobrze, że to zrobiłem, bo jak mi wulkanizator powiedział przy nowych oponach po 2 tysiącach trzeba podjechać i sprawdzić jeszcze raz jak się "ułożą". Ciekawe czy prawdę prawił :D

Edytka: ciekawe co jeszcze będzie wymagane...hmm może pozłacany wydech?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone