Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 24.08.2011 21:12

Proponuję ten temat zamknąć bo tylko straszycie ludzi.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 27.08.2011 09:11

Proszę poradźcie mi.
Do tej pory moje auta miały felgi stalowe i ciężarki ołowiane, wbijane młotkiem. Gdy do najnowszego auta w prezencie dostałem alufelgi, wyważanie stosowano przy pomocy płaskich klocków z jasnego metalu, przyklejanych do felgi od wewnątrz. Czy te nowe są z ołowiu, czy już ekologiczne?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 27.08.2011 18:25

Doctor Wu napisał(a):Proszę poradźcie mi.
Do tej pory moje auta miały felgi stalowe i ciężarki ołowiane, wbijane młotkiem. Gdy do najnowszego auta w prezencie dostałem alufelgi, wyważanie stosowano przy pomocy płaskich klocków z jasnego metalu, przyklejanych do felgi od wewnątrz. Czy te nowe są z ołowiu, czy już ekologiczne?

Prześlij mi te felgi to Ci zrobię analizę z jakiego materiału są ciężarki :wink:
Jasio Nowak
Skr. poczt. nr 123
12-234 Warszawa 1
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 10.04.2012 19:21

Dzisiaj robiłem przekładkę i bez problemu założyli na koła ciężarki cynkowe.Od razu się spytali czy jeżdżę za granicę,bo słyszeli od klientów o kontrolach.Oczywiście mieli także ciężarki ołowiane.
sheryll
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sheryll » 10.04.2012 21:31

wos71 napisał(a):Dzisiaj robiłem przekładkę i bez problemu założyli na koła ciężarki cynkowe.Od razu się spytali czy jeżdżę za granicę,bo słyszeli od klientów o kontrolach.Oczywiście mieli także ciężarki ołowiane.

bylo cos drozej?
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 11.04.2012 08:56

sheryll napisał(a):
wos71 napisał(a):Dzisiaj robiłem przekładkę i bez problemu założyli na koła ciężarki cynkowe.Od razu się spytali czy jeżdżę za granicę,bo słyszeli od klientów o kontrolach.Oczywiście mieli także ciężarki ołowiane.

bylo cos drozej?

Cena ta sama.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 11.04.2012 09:57

jeśli są takie wymagania ??? to trzeba wymienić ciężarki ( bez problemu) chociaż czasem dziwnie na to reagują "fachowcy od wymiany kół"...... mam to za sobą
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 11.04.2012 10:40

W ubiegłym roku przerabiałem temat. Mój wulkanizator mówi, że już od kilku lat nie stosuje ołowianych. Wyjaśnił że zgodnie z dyrektywą UE samochody produkowane od pewnej daty (nie pamiętam dokładnie więc nie strzelam), nie mogą mieć żadnych elementów ołowianych, dotyczy to również ciężarków na kołach. Nasi producenci podobno nadal produkują tylko piszą na opakowaniach: Do stosowania wyłącznie w pojazdach wyprodukowanych przed... i tu ta konkretna data.
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 11.04.2012 10:58

W całej UE jest zakaz używania ołowianych "ciężarków" do kół (2000/53/WE)- koniec, kropka. Polscy wulkanizatorzy (większość) w dalszym ciągu montuje je do aut nieświadomych użytkowników- czasami zapytają- "jeździ Pan za granicę?".

Jest to kolejna, debilna dyrektywa eurokołchozu, która utrudnia życie ludziom. Czy można mieć problemy z policją? Owszem, mandacik w Austrii to jedyne 100 euro/koło...

Żeby było śmieszniej taki "unijny" ciężarek zawiera w sobie Pb, jest tylko powlekany innym metalem, np. Zn lub Fe...

Zupełnie podobnie jest z "nielegalnymi" starymi żarówkami domowymi :D
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 11.04.2012 11:25

Tak czy inaczej jeśli ktoś nie jest pewny co ma, niech podjedzie do warsztatu i wymieni. Zawsze to taniej niż 400€ na trasie :D
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 11.04.2012 20:21

kolejny durny przepis unii podobny do krzywizny banana
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 11.04.2012 23:11

a cały temat założył trol z hurtowni motoryzacyjnej żeby podkręcić sprzedaż :twisted:
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 11.04.2012 23:20

stratos- a jakie Ty masz "ciężarki"? skoro jest taki wymóg , niekoniecznie logiczny to lepiej się do niego stosować , prawdopodobnie jest b. mała szansa żeby za to zapłacic mandat ale po co kusić
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 11.04.2012 23:40

Pracownicy działu opon , dużej hurtowni motoryzacyjnej która jest jednocześnie producentem tychże ciężarków zakładają tematy na forach , prowadzą szkolenia , robia ludziom wodę z mózgu podesłali tu temat żeby się bać i nabijać im kasę .Troll zrobił jednego posta a teraz sami kręcicie ten temat . :lool:
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 12.04.2012 07:33

o jakiej kasie mówisz ? przy wyważaniu kół (co sezonowym, chyba że tego nie robisz) wystarczy tylko powiedzieć a zamienią bez dopłaty a jak ktoś robi łaskę to jedź gdzie indziej , jak nie chcesz to nie musisz zamieniać na "nieołowiane" Twój wybór
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone