Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hbt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hbt » 11.08.2011 11:11

Ja po przeczytaniu różnych info na forum wymieniłem i problem znikł. W wulkanizacji, do której jeżdżę i mnie kojarzą wymienili od ręki gratis. Wyważać nie trzeba, bo ściąga stary i w to miejsca zakłada taki sam nowy.
Wojteksw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojteksw » 11.08.2011 20:26

Tydzień temu wróciłem z Vodic, dla własnej ciekawości sprawdzałem miejscowe auta, większość posiadała ciężarki Pb. Aby było ciekawiej mam rodzinę w Wiedniu i nie słyszeli o żadnych akcjach ciężarkowych, wiele samochodów ma ciężarki Pb od wielu lat. Cała ta nagonka służy naganianiu nowych chętnych na wymianę ciężarków. Przed wyjazdem dzwoniłem do stacji autoryzowanej Toyoty i usłyszałem, że nadal zakładają ciężarki Pb, bo mają takie na stanie. Tak więc nadal posiadam te, które zagrażają naszemu środowisku, do czasu, aż serwisy będą miały odpowiednie ciężarki, zgodne z normą UE.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.08.2011 06:05

hbt napisał(a):Ja po przeczytaniu różnych info na forum wymieniłem i problem znikł. W wulkanizacji, do której jeżdżę i mnie kojarzą wymienili od ręki gratis. Wyważać nie trzeba, bo ściąga stary i w to miejsca zakłada taki sam nowy.

Współczuję takiego warsztatu i radzę wyważyć koła, bo auta (zawieszenia) szkoda...
Jacek Cieślewicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Cieślewicz » 12.08.2011 07:57

Wojteksw napisał(a):Tydzień temu wróciłem z Vodic, dla własnej ciekawości sprawdzałem miejscowe auta, większość posiadała ciężarki Pb. Aby było ciekawiej mam rodzinę w Wiedniu i nie słyszeli o żadnych akcjach ciężarkowych, wiele samochodów ma ciężarki Pb od wielu lat. Cała ta nagonka służy naganianiu nowych chętnych na wymianę ciężarków. Przed wyjazdem dzwoniłem do stacji autoryzowanej Toyoty i usłyszałem, że nadal zakładają ciężarki Pb, bo mają takie na stanie. Tak więc nadal posiadam te, które zagrażają naszemu środowisku, do czasu, aż serwisy będą miały odpowiednie ciężarki, zgodne z normą UE.

Radziłbym zatem omijać tą 'autoryzowaną' stację Toyoty. Skoro oszczędzają na ciężarkach to lepiej nie myśleć na czym jeszcze. W moim samochodzie sprawdziłem i okazało się że mam Fe. Pojechałem do warsztatu w którym zawsze wymieniam i wyważam koła i powiedzieli mi, że znają ten temat i od dawna nie zakładają Pb. Twierdzą, iż najchętniej zakładali by te cynkowe (Zn), ale są strasznie drogie. A warsztat wcale nieduży.

A tutaj znalazłem taki artykuł:
http://archiwum.komunalny.home.pl/archi ... t&id=11334
Jacek Cieślewicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Cieślewicz » 12.08.2011 08:17

Wojteksw napisał(a):Cała ta nagonka służy naganianiu nowych chętnych na wymianę ciężarków.

Nagonka... to proszę:
http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok, ... iotow.html

A tu w pdf do pobrania:
http://prawo.money.pl/akty-prawne/dzien ... 7,785.html

I dla objaśnienia:
http://www.przegladoponiarski.pl/wydania/artykul/831/

Objaśniono wyraźnie, iż:
.....Na mocy dyrektywy i tego właśnie załącznika w całej Unii Europejskiej od wielu lat, a w Polsce od 1 lipca 2010 roku NIE WOLNO stosować obciążników wykonanych z ołowiu w pojazdach do 3,5T. ....
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.08.2011 10:53

grzegorz_k napisał(a):A swoja drogą widzę,że Wam w Płocku niezłą skocznię zamontowali ;)

:roll: :roll: :roll: :roll:

Jaką skocznię :?: :?: Nic nie wiem. Możesz podać więcej szczegółów?

Płock jest w ostatnich tygodniach tak rozkopany, że w ogóle tam lepiej nie wjeżdżać, więc nie w temacie jestem.

A co do tych ciężarków, to pełna zgoda, że przepis jest bez sensu i służy tylko nabijaniu kasy. Ołowiane ciężarki to żadne zagrożenie dla środowiska, no ale przepis jest i nie mamy za bardzo wyjścia. Tak jak nie mają wyjścia zakłady wulkanizacyjne i muszą się przestawić, bo przepisy przejściowe się kończą.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 12.08.2011 13:22

Raul73 napisał(a):
grzegorz_k napisał(a):A swoja drogą widzę,że Wam w Płocku niezłą skocznię zamontowali ;)

Płock jest w ostatnich tygodniach tak rozkopany, że w ogóle tam lepiej nie wjeżdżać, więc nie w temacie jestem.

To w tle na zdjęciu,pod Twoim loginem...myślałem,że to skocznia :lol:
Więcej szczegółów nie znam :wink:
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 12.08.2011 13:55

grzegorz_k napisał(a):
Raul73 napisał(a):

No jakże to, toż przecież Letalnica w Planicy!!! Każdy PRAWDZIWY Polak powinien to wiedzieć :lol: :lol: :lol: ;)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.08.2011 13:59

Bez paniki z tymi ciężarkami nikt w Austrii nie czepia się takich bzdur.
Jacek Cieślewicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Cieślewicz » 12.08.2011 15:08

gonzo napisał(a):Bez paniki z tymi ciężarkami nikt w Austrii nie czepia się takich bzdur.

W Austrii zapewne nie. A w Czechach? Kto wie. Wolę mieć spokojną podróż, niż już na początku wyprawy się wk..... :evil: i reszcie humory popsuć :lol:
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.08.2011 15:25

Jacek Cieślewicz napisał(a):
gonzo napisał(a):Bez paniki z tymi ciężarkami nikt w Austrii nie czepia się takich bzdur.

W Austrii zapewne nie. A w Czechach? Kto wie. Wolę mieć spokojną podróż, niż już na początku wyprawy się wk..... :evil: i reszcie humory popsuć :lol:
Nie przesadzajcie z tymi ciężarkami najlepiej zamknąć temat, bo ludzi straszycie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.08.2011 19:14

grzegorz_k napisał(a):

Toż to przecież Velikanka - miejsce kultu dla polskiego (i nie tylko) narciarstwa - pamiątka z ubiegłorocznej wizyty w Planicy.

W Płocku to najpierw niech porządne drogi zroią, a dopiero o skoczniach myślą - a pomysł stoku narciarskiego z kolejką linową już niedawno był :lol: :lol:

Temat niech zostanie - będzie do poczytania dla wszystkich, coby na wiosnę przy zmianie opon dopominali się o ciężarki Fe lub Zn
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 13.08.2011 07:04

Raul73 napisał(a):
Toż to przecież Velikanka - miejsce kultu dla polskiego (i nie tylko) narciarstwa - pamiątka z ubiegłorocznej wizyty w Planicy

Teraz to się chyba Latawica nazywa,czy jakoś tak :wink:
A wolałem Velikankę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2011 08:51

grzegorz_k napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Toż to przecież Velikanka - miejsce kultu dla polskiego (i nie tylko) narciarstwa - pamiątka z ubiegłorocznej wizyty w Planicy

Teraz to się chyba Latawica nazywa,czy jakoś tak :wink:
A wolałem Velikankę.

Cały kompleks skoczni nazywa się Velikanka, a ta największa - Letalnica. Jednak zmiana nazwy w latach 90-tych spotkała się z licznymi protestami, głównie Słoweńców, którzy nadal mówią "Velikanka". Tak samo jak większośc osób pamiętających dawne czasy tej skoczni (np. Szaranowicz) oraz 90% skoczków narciarskich. Ja również nie cierpię słowa "Letalnica" i staram się go nie używać.

Sorry za OT :D :D
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.08.2011 20:53

No i zmieniełm ciężarki na "ecologiczne" - pojechałem, wróciłem :cry: i nikt na nie nie spojrzał :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zakaz stosowania ciężarków ołowianych do wyważania kół . - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone