Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zagwozdka z lustrzanką

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
muchador
Croentuzjasta
zagwozdka z lustrzanką

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 14.12.2011 13:04

Wiem że włożę kij w mrowisko:D bo ilu ludzi tyle opinii.. .. Mam N D5000 ale uzbierałem trochę kasiorki i chcę kupić nowy aparat. Najbardziej pasuje "na dziś" Pentax K-5, ale jest to aparat na tyle mało popularny, że trudno mi porozmawiać o nim z kimś kto go posiada...
Pod uwagę biorę jeszcze N 7000, C 60D lub ewentualnie Canon 7D. Im wiecej czytam i porównuję tym więcej mam wątpliwość. Szkła planuję dokupić "niezależne" ( chyba że trafi się jakaś super okazja): jasna stałka, zoom 2,8, spacerzooma do 200, plus tele 150 -500 na ptaszki.. Może ktoś z forum spróbuje mi coś doradzić - szczególnie jeżeli chodzi o rzetelne opinie o
P K-5 (auto-fokus) to byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję..
Ostatnio edytowano 14.12.2011 13:19 przez muchador, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.12.2011 13:10

muchador napisał(a):... tele 150 -500 na ptaszki..

Przy fotografii przyrodniczej przydaje się uchylny ekranik. Ja sobie mojego Canona 60d chwalę. Świetnie się trzyma. Jedyna wada, jest cięższy od kompakta. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2011 13:23

Nie zależnie od firmy, jaką wybierzesz - markę aparatu - zorientuj się najpierw w dostępności obiektywów na rynku pierwotnym i wtórnym.
Do Sony na rynku wtórnym dostaniesz obiektywy Sony oraz bardzo dobrej, jakości obiektywy Monolity.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 13:33

smoki3 napisał(a):Do Sony na rynku wtórnym dostaniesz obiektywy Sony oraz bardzo dobrej, jakości obiektywy Monolity.

O właśnie, Marek, ty używasz tylko z autoostrzeniem, czy też manualne?
Nabrałem ochoty na kilka manualnych, tyle, że, nie mogę znaleźć dokładnej informacji, które z nich potrzebują przejściówki, a które nie.

Wydaje mi się, że te oznaczone MD będą jej potrzebowały, a inne?

Nie wiecie, jak to jest?

Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2011 13:41

Do Sony na rynku wtórnym dostaniesz obiektywy Sony oraz bardzo dobrej, jakości obiektywy Monolity.

A co to za firma te Monolity? 8O :roll: :) :D :lol:
Muszą być dość solidne...
:lol: :wink:

Cóż, Pentax nigdy nie należał do czołówki jeśli chodzi o AF. Albo miał mniej punktów niż konkurenci, albo przeciętnie to działało.
Z optyką tam też nie za dobrze- mało tego jest.
Ja bym zapytał raczej o rodzaj uprawianej fotografii, bo optykę kupisz w każdej czołowej stajni lub z Sigmy, Tokiny, Tamrona.
Wybór aparatu powoduje wybór marki sprzętu i jej optyki.

W najnowszych lustrzankach są matryce i układy AF przeznaczone do fotografii statycznej lub dynamicznej. Jedne dają wysokoczuły, klarowny obraz i dlatego są preferowane przez ślubnych lub studyjnych (pełnoklatkowe jak np. EOS 5D MarkII) a inne są projektowane pod reportaż i sport (jak np. Eos 7D, Nikon D300/s.)
To Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "do czego" a nie "czym".

Do linii szybkich, nowoczesnych lustrzanek niepełnoklatkowych dołączyło właśnie SONY wypuszczając nowość- Alfę 77 (12kl/sek), filmy HD itd, ale to konstrukcja nieco inna pod względem wizjera i lustra wewnątrz.

Na ptaki z tańszej optyki o dużym zasięgu polecam Tamrona 200-500.
Przeraźliwie długa lufa, ale dobra.
:)

O danej stajni i aparatach zawsze najwięcej można wyniuchać na forach systemowych.
http://www.pentaxforums.com/
http://pentax.org.pl/

Weldon, na KKM masz osobny dział- optyka manualna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2011 13:50

weldon napisał(a):
smoki3 napisał(a):Do Sony na rynku wtórnym dostaniesz obiektywy Sony oraz bardzo dobrej, jakości obiektywy Monolity.

O właśnie, Marek, ty używasz tylko z autoostrzeniem, czy też manualne?
Nabrałem ochoty na kilka manualnych, tyle, że, nie mogę znaleźć dokładnej informacji, które z nich potrzebują przejściówki, a które nie.

Wydaje mi się, że te oznaczone MD będą jej potrzebowały, a inne?

Nie wiecie, jak to jest?

Pozdrawiam

Używam z AF lecz czasami w miarę potrzeby AF jest wyłączony. Szczególnie przy zdjęciach macro.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 13:57

Fatamorgana napisał(a): na KKM masz osobny dział- optyka manualna.

A to pogrzebię sobie w takim razie.

Dzięki.

smoki3 napisał(a):Używam z AF lecz czasami w miarę potrzeby AF jest wyłączony. Szczególnie przy zdjęciach macro.

To chyba przez wizjer, ale w FF wolę AF i wyświetlacz, natomiast w lustrze pasuje mi odwrotnie.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2011 14:18

Przejściówka przejściówką, ale zwróć uwagę na zagadnienie techniczne zwane popychaczem przysłony....
Bo "nieautoryzowane użycie" przejściówek czasami grozi uszkodzeniem (aparatu!).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 14:31

Próbuję się w to wczytać, tylko, że kolejny raz, piszą, że kit nie jest taki zły :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2011 15:33

Fatamorgana napisał(a):Przejściówka przejściówką, ale zwróć uwagę na zagadnienie techniczne zwane popychaczem przysłony....
Bo "nieautoryzowane użycie" przejściówek czasami grozi uszkodzeniem (aparatu!).

I czasami psuje optykę dobrego obiektywu.

I też dla tego zakup używanego, jak i nowego obiektywu przez internet to zawsze loteria.

weldon napisał(a):Próbuję się w to wczytać, tylko, że kolejny raz, piszą, że kit nie jest taki zły :D

Miałem kita w sowjej A200 ...... I go się pozbyłem na rzecz kitowego Minolty o tych samych parametrach, co obiektyw Sony.

Obiektyw Minolty jest sporo starszy i metalowy może, dlatego jest o wiele jaśniejszy i sprawniejszy od kitowego Sony.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2011 15:54

A to zależy który ...

Dokupiłem swego czasu, w zasadzie dostałem gratis :) kupując torbę, analoga z kitem, to oryginał jednak jest lepszy.

Polowałem kiedyś na Minoltę, potem mi przeszło, teraz pobiegałem trochę z lustrem i, nie powiem, w pewnych warunkach mi się sprawdza, ale jednak, jeżeli chodzi o uniwersalność, to kicha.

Ciemno się robi, pewnie więcej będzie zdjęć we wnętrzach i nocnych, więc lustro, nawet z kitem, lepiej się sprawdzi pewnie.

Kupować teraz automat 50/1.8, tylko po to, żeby stwierdzić, czy mi się sprawdzi, to bez sensu, tym bardziej, że i tak pewnie ostrzenie robił bym manualnie, więc kombinowałem, że obiektyw bez automatyki chyba byłby rozsądniejszym rozwiązaniem.

Tylko, żeby znów nie wyszło na Faty, że za bardzo kombinuję ;)

Poczekam na wiosnę i słońce, to się Fufu sprawdzi najlepiej :D
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 14.12.2011 20:29

Dziękuję wszystkim za pomoc. Szukam uniwersalnej lustrzanki - najczęściej "robię" krajobrazy, trochę osób; mieszkam przy lotnisku i chciałbym porobić zdjęć samolotom, no i jak napisałem ptaszkom. Czasem wiąże się to z koniecznością chodzenia po różnych okolicach i prowadzi do zanieczyszczenia aparatu. Pentax w tej klasie jest liderem jeżeli chodzi o uszczelnienie, a dodatkowym moim ograniczeniem jest cena ( pewnie jak większości :lol: ) aparatu. Moją pierwszą decyzją był N D7000 - bo mam parę obiektywów, potem Canon 60D i 7D, aż w końcu ktoś zaproponował mi system na P. Myślałem tez o Sony A 77 -ale w tej chwili jest zdecydowanie za drogi. Planuję wydać ok ok. 12 - 13.000 PLN - i trochę poczekać na spadek cen po świetach.
No i jak tu się zdecydować :(
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 14.12.2011 22:05

Witaj muchador,
jestem od kilku lat użytkownikiem Pentaxa K10D.
To pierwsza z serii zaawansowanych, cyfrowych lustrzanek Pentaxa której obecnie szczytowym modelem jest K5.
Aparat jest, jak dla mnie, świetny - oczywiście z uwzględnieniem faktu, że to już "staruszek" technologiczny. Zwłaszcza doskwiera mi słaba, jak na współczesne matryca.
Plusy to świetna jakość i solidność wykonania. Nie będę pisał o innych zaletach typu: jasny wizjer z prawdziwym pryzmatem, szybkość itd, bo to standard w tej klasie.
Jeżeli chodzi o obiektywy - żaden problem. Sam Pentax ma świetne obiektywy tak w serii popularnej, jak i profesjonalnej (seria Limited).
Oczywiście wszyscy producenci niezależni też produkują szkiełka z dedykacją do Pentaxa.
Jeżeli chodzi o starsze obiektywy kupowane z drugiej ręki, manualne, stałoogniskowe to Pentax dotychczas wyprodukował coś ok 25 mln sztuk. Ja chętnie i często używam starych, manualnych, kupionych za grosze na Allegro Takumarów (stałki: F1,4 50mm, F2,5 135 mm, f2 28mm, f5,6 400mm).
Natomiast jest jeden problem - coś niespieszno Pentaxowi do wypuszczenia lustrzanki pełnoklatkowej. Powoli myślę o przesiadce na FF, ale nie chciałbym zmieniać systemu. A tu ani widu, ani słychu. W segmencie profesjonalnym Pentax ma swoje doskonałe 645D (body ok. 45000 zł :( ) i pewnie dlatego nie robi, przynajmniej na razie, pełnej klatki małoobrazkowej.
Mimo wszystko, polecam Pentaxa - z jakości wykonania będziesz zadowolony a wybór obiektywów nieograniczony.
PozdraV
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 15.12.2011 14:41

Pentax K-5 to obecnie najlepsza lustrzanka na rynku - dla mnie wybór oczywisty. Sam z przyjemnością używam K-X :) Więcej informacji znajdziesz na www.pentax.org.pl - zapraszam.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 15.12.2011 16:29

Też używam k-x. Wygodny, niewielki jak na lustro, dobre dwa kity w zestawie za niską cenę plus helios z zenita, ale wybór trudny.
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

zagwozdka z lustrzanką
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone