Witaj muchador,
jestem od kilku lat użytkownikiem Pentaxa K10D.
To pierwsza z serii zaawansowanych, cyfrowych lustrzanek Pentaxa której obecnie szczytowym modelem jest K5.
Aparat jest, jak dla mnie, świetny - oczywiście z uwzględnieniem faktu, że to już "staruszek" technologiczny. Zwłaszcza doskwiera mi słaba, jak na współczesne matryca.
Plusy to świetna jakość i solidność wykonania. Nie będę pisał o innych zaletach typu: jasny wizjer z prawdziwym pryzmatem, szybkość itd, bo to standard w tej klasie.
Jeżeli chodzi o obiektywy - żaden problem. Sam Pentax ma świetne obiektywy tak w serii popularnej, jak i profesjonalnej (seria Limited).
Oczywiście wszyscy producenci niezależni też produkują szkiełka z dedykacją do Pentaxa.
Jeżeli chodzi o starsze obiektywy kupowane z drugiej ręki, manualne, stałoogniskowe to Pentax dotychczas wyprodukował coś ok 25 mln sztuk. Ja chętnie i często używam starych, manualnych, kupionych za grosze na Allegro Takumarów (stałki: F1,4 50mm, F2,5 135 mm, f2 28mm, f5,6 400mm).
Natomiast jest jeden problem - coś niespieszno Pentaxowi do wypuszczenia lustrzanki pełnoklatkowej. Powoli myślę o przesiadce na FF, ale nie chciałbym zmieniać systemu. A tu ani widu, ani słychu. W segmencie profesjonalnym Pentax ma swoje doskonałe 645D (body ok. 45000 zł
) i pewnie dlatego nie robi, przynajmniej na razie, pełnej klatki małoobrazkowej.
Mimo wszystko, polecam Pentaxa - z jakości wykonania będziesz zadowolony a wybór obiektywów nieograniczony.
PozdraV