shtriga napisał(a):..ech że tak sobie westchnę... Na noworocznych spotkaniach Taize byłam kilka razy. Kiedyś juz tam pisałam o niesamowitych wrażeniach ze spotkań i rozmów z ludźmi z całej Europy. Niesamowita sprawa.
A jeśli chodzi o zabawę, to powitanie Nowego Roku w miasteczku Gallarate pod (a właściwie patrząc na mapę - nad ) Mediolanem to zapamiętam do końca życia .
W Gallarate była taka międzynarodówka, że hej. Powitanie Nowego Roku było w oratorium prowadzonym przez księży salezjanów. Najpierw skupienie, wspólna modlitwa, potem prezentacje narodów no i każdy proponował naukę ichniego tańca, piosenki albo jakiejś zabawy. Nikt nie myślał nawet o dyskotece. Bawiliśmy się do białego rana - Włosi super rozkręcali zabawę, a przewodziliśmy jej my razem z Chorwatami z Zagrzebia właśnie. Były z nami tez Bośniaczki . Stroje... A kto tam myślał o jakichś ekstra strojach - normalnie ubrani wszyscy.
Życze Wam wspaniałych wrażeń, znajomości, kontaków, rozmów na tematy ważne i mniej ważne no i wspaniałego Zagrzebia!!!
Tymoteusz-ka napisał(a):Ja z Noworocznego Sylwestra w Lizbonie, a raczej poza nią , zapamiętam szczególnie Włochów, którzy przy wcześniejszej pomocy Polaków, nauczyli się poslkiej piosenki pt: "Ogórek zielony.." Świetnie im to wychodziło, podziwiam takich ludzi.
A tak nieco zmieniając temat, pragnę poinformowac, ze na stronie Taize, pojawił się ofizjalny program spotkania, ja już się zapoznałam i wybrałam co by mnie najbardziej interesowało
http://www.taize.fr/IMG/pdf/livret_pl.pdf - jest nawet plan i rozmieszczenie hal.
P.S. Bardzo mi się podoba pomysł ze zwiedzaniem Starego Miasta z przewodnikiem - i tutaj też będzie tłumaczone na język polski
BĘDZIE NAS OKOŁO 40.000 MŁODYCH W TYM 8.000 POLAKÓW!!!
Tymoteusz-ka napisał(a):Pewnie wszyscy "Taize-wiacy" przyjechali już do domów z Zagrzebia, gdzie odbyło się TAIZE?
Jak Wam się podobało spotkanie, Zagrzeb?
Wypowiem się nieco później, jak odpocznę.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne