Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagreb je uvijek dobar!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.05.2014 18:33

ruzica napisał(a):I ja z przyjemnością dołączę do spaceru po Zagrzebiu:)

Witaj, Ruzica. Usiądź wygodnie :)

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Mój małżonek powiedział: "A może byśmy wyskoczyli na majowy weekend do Zagrzebia?"
Niemal zakrztusiłam się piwem :mrgreen: Przecież to ja jestem od pomysłów, zwłaszcza tych szalonych ;) 3 dni w Zagrzebiu, ponad 700 km w jedną stronę... Dlaczego nie :lol:

:lol: Ubawiło mnie to.
Czyżby się tym zasugerował? ;)

Mogłoby to być inspiracją :) Ale tym razem zbieżność jest czysto przypadkowa :D

agata26061 napisał(a):Ja również z chęcią pooglądam Zagrzeb na Twoich fotkach. Cieszy mnie to, że pojawiają się już majówkowe relacje z Cro.

Sezon relacji rozpoczęty :P

z_byszek napisał(a):Myślę, że tak jak większość przez Zagrzeb tylko przejeżdżam spiesząc się na wybrzeże, dlatego miło zobaczyć zdjęcia z tego miasta.

Postaram się wrzucić bardzo dużo fotek :)

CROberto napisał(a):Cześć Agnieszko - jestem :papa: w końcu zobaczę notorycznie pomijaną stolicę... 8)

Cześć Robercie. Może zmienisz zdanie i przestaniesz pomijać ;)

piotrf napisał(a):Z przyjemnością dołączam do spacerujących z Tobą po Zagrzebiu , bo jak zapewne więszość z nas tylko "liznąłem" ten temat :)

Witaj, Piotrze! Cieszę się, że jesteś :)

slapol napisał(a):
maslinka napisał(a):....Pomysł krótkiego wypadu do Zagrzebia zrodził się w wielkanocną sobotę. Było to zresztą na wrocławskim Rynku.....

Miło słyszeć :lol: ...po to m.in. mamy we Wrocku ten Rynek... :lool:

Cześć Slapciu :D Rynek macie inspirujący ;)

Ewa i Piotr napisał(a):Z wielką przyjemnością pozwiedzamy z Tobą Zagrzeb- tyle razy był tylko przejazdem, a widzę ,że zasługuje chociaż na kilka dni . Czekamy na ciekawą relację :papa:

Bez wątpienia zasługuje przynajmniej na 3 dni spokojnego oglądania :)

Bocian napisał(a):
agata26061 napisał(a):Co prawda, Twoja będzie bez Jadranu

Ale może będzie Jarun :)

Jaruna nie będzie. Ale za to będą różne fontanny i dużo wody z nieba w sobotę ;)

rafi19 napisał(a):Bardzo ciekawa relacja. Chyba każdy kto przejeżdżał obwodnicą miał z tyłu głowy żeby kiedyś wpaść choć na chwilę do Zagrzebia. Ja miałem, więc z ciekawością czekam na dalszy ciąg.

Może przekonasz się, żeby zboczyć ze znanej trasy :D

Mi$iek napisał(a):Zagrzeb? wciąż myślę czy długi weekend w czerwcu to odpowiedni moment...

mam nadzieję, że ta relacja pomoże mi z decyzją :)

:)

Blisko nie jest. To niby tylko 3,5 dnia na miejscu. W każdym razie my absolutnie nie żałujemy :D

Postaram się wrzucić dzisiaj kolejny odcinek :)

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.05.2014 19:43

1 maja (czwartek): W drodze na Gornji Grad

Katedra zaliczona ;) Idziemy dalej. Po drodze mamy Dolac - plac targowy, na którym toczy się handlowe życie. Ponoć zwykle jest tu gwarno. Nam jednak nie dane będzie zobaczyć Dolca w pełnej hałaśliwej krasie. Dziś 1 maja i plac wygląda tak:

025991.jpg

026350.jpg

Nikt nie pracuje, wszyscy świętują :)

Obok Dolca na małym placu stoi niezbyt wesoły pomnik:

026928.jpg

Ludzie w kajdanach i pjevač.

Szukałam, ale niestety nie znalazłam niczego na temat tego pomnika. Nie wiem, co przedstawia. Bocian, może pomożesz? :)

Wchodzimy w ulicę Opatovina, przy której znajduje się kilka knajpek i parę starych, ale uroczo zaniedbanych ;) domów.

027800.jpg

028158.jpg

028517.jpg

Może i domy trochę zaniedbane, ale za to przed kościołem czysto ;):

029063.jpg

Zmierzamy w stronę knajpkowego zagłębia, czyli ulicy Tkalčićeva. Przed nami schody biskupa Duha (to nie jest błąd ortograficzny :lol:):

029679.jpg

030038.jpg

Wychodzimy na Tkalčę, bo tak popularnie zwie się ulica Tkalčićeva.

030470.jpg

Tłoczno tu, ale bardzo sympatycznie:

030872.jpg

Jedna z kultowych knajpek, czyli Mali Medo:

031281.jpg

Tym razem wyjątkowo są wolne stoliki, bo pora jeszcze wczesna. Ale wieczorem znalezienie miejsca w tym lokalu graniczyło z cudem.

Na Tkalčy stoi pomnik Mariji Jurić Zagorki - dziennikarki i powieściopisarki:

031861.jpg

Gacie na zabytkach ;):

032361.jpg

Schodami (jest kilka takich przejść) pniemy się w stronę Górnego Miasta:

032800.jpg

Jeszcze kilka kroków

033187.jpg

i docieramy do pomnika św. Jerzego:

033589.jpg

oraz do Kamiennej Bramy:

033980.jpg

To jedna z czterech oryginalnych bram miejskich z XIII wieku. Znajduje się w niej obraz Matki Boskiej, który cudownie ocalał w pożarze, jaki miał miejsce w 1731 roku. Jest to miejsce modlitwy i skupienia. Jesteśmy tu w samo południe, właśnie trwa Anioł Pański.

Dzięki temu obraz jest odsłonięty. Ale już zaraz, po modlitwie, pani zamyka kratę:

035055.jpg

034697.jpg

Kamenita vrata z drugiej strony:

035454.jpg

Od Gornjego Gradu, na który właśnie dotarliśmy. A co tam zobaczyliśmy, pokażę w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 07.01.2021 14:52 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.05.2014 20:09

maslinka napisał(a): Bocian, może pomożesz? :)

Molim :)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Petrica_Kerempuh
Nie widziałem tego pomnika albo go nie pamiętam :) Z 15 minut szukałem w necie kogo przedstawia :)
http://spomenik.pbworks.com/w/page/3860 ... 20Kerempuh
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.05.2014 20:22

Z Dolca zdjęć nie mam :) Za rano tam z Aga chodziliśmy na zakupy. Ale to naprawdę klimatyczne miejsce. Dla cromaniaków oczywiście :)
Mam kilka z drogi na Miragoj...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.05.2014 20:27

Bocian napisał(a):
maslinka napisał(a): Bocian, może pomożesz? :)

Molim :)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Petrica_Kerempuh

Hvala :)

Bocian napisał(a):Nie widziałem tego pomnika albo go nie pamiętam :) Z 15 minut szukałem w necie kogo przedstawia :)

Tym bardziej dziękuję :)

Bocian napisał(a):Mam kilka z drogi na Miragoj...

Mirogoj piechotą :?: 8O Svaka čast! :mrgreen: (To ostatnio moje ulubione chorwackie hasełko :lol:) My pojechaliśmy samochodem (wracając z Samoboru), bo strasznie lało. Ale jakieś zdjęcia spod parasola albo z arkad mam :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.05.2014 20:29

maslinka napisał(a):

Miałem o niej na lekcji chorwackiego , mogę więc dodać, że to pierwsza chorwacka pisarka, twórczyni pierwszego czasopisma dla kobiet Ženski list. Urodzona koło Vrbovca w 1873 roku. Często jej literatura nie była rozumiana i była nazywana śmieciową literaturą. Pisała powieści miłosne z elementami narodowymi oraz dramaty. Była kobietą która wyprzedziła swoje czasy...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.05.2014 20:30

Bocian napisał(a):
maslinka napisał(a):

Miałem o niej na lekcji chorwackiego , mogę więc dodać, że to pierwsza chorwacka pisarka, twórczyni pierwszego czasopisma dla kobiet Ženski list. Urodzona koło Vrbovca w 1873 roku. Często jej literatura nie była rozumiana i była nazywana śmieciową literaturą. Pisała powieści miłosne z elementami narodowymi oraz dramaty. Była kobietą która wyprzedziła swoje czasy...

Wiem, wiem. Też mieliśmy o niej na kursie :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.05.2014 20:32

maslinka napisał(a):Mirogoj piechotą :?: 8O Svaka čast! :mrgreen: (To ostatnio moje ulubione chorwackie hasełko :lol:) My pojechaliśmy samochodem (wracając z Samoboru), bo strasznie lało. Ale jakieś zdjęcia spod parasola albo z arkad mam :D

Pierwsza nasza wycieczka po przyjeździe :) Było ze 40 stopni :) Po drodze wypiliśmy chyba po 6 radlerów :)
Zdjęcia z cmentarza mam, bez deszczu :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.05.2014 20:33

walp napisał(a):
maslinka napisał(a):Jeśli ktoś chętny, zapraszam do włóczenia się ulicami Zagrzebia (i nie tylko) :D

Powłóczę się z Wami, bo jeżeli chodzi o Zagrzeb, to znamy tylko jego obwodnicę. :)

To tak jak i ja :wink: :D
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 06.05.2014 20:40

Dosiadam się do relacji i chetnie pospaceruję z Tobą :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.05.2014 20:52

Bocian napisał(a):Było ze 40 stopni :)

Ostro! My przez dwa dni mieliśmy "tylko" 24 stopnie, a w słońcu i tak było strasznie gorąco. O sobocie lepiej nie mówić ;) Chociaż nie był to dzień zmarnowany :)

Asiula, Elimar - witajcie! :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2014 20:58

ELIMAR napisał(a):Dosiadam się do relacji i chetnie pospaceruję z Tobą :)

Jak to z "Tobą" :?:
Przecież z Maslinką już Bocian drze zeluwy po zagrebackich brukach... :lol:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 06.05.2014 21:00

slapol napisał(a):
ELIMAR napisał(a):Dosiadam się do relacji i chetnie pospaceruję z Tobą :)

Jak to z "Tobą" :?:
Przecież z Maslinką już Bocian drze zeluwy po zagrebackich brukach... :lol:

W takim razie pospacerujemy wespół- zespół :) :) :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.05.2014 21:01

Agnieszko, super pomysł 8) na majówkę ! Ze też w wielkanocną sobotę nie trafiliśmy na nasz rynek, może też coś podobnego wpadłoby nam do głowy :wink: ? Zamiast zaplanowanego wcześniej "roboczego" weekendu ( wprawdzie nie zawodowego, ale miał być mocno pracowity, żeby było gdzie spać w tym roku na Gochach), który i tak się nie udał, bo za zimno było na przeprowadzenie niezbędnych działań. No ale z rowerowych Moraw też w tym roku nic nie wyszło, również naszym przyjaciołom. Tym bardziej szkoda, że Wasz znakomity :) pomysł nie udzielił się i nam... Nowe fajne miejsca i cudowne słonneczko 8) , ach! Dobrze, że chociaż mogę to sobie poglądać w Twojej relacji, zapowiadającej się jak zwykle ciekawie.
:papa:
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 07.05.2014 10:03

Cudny pomysł!!!!! Szczerze... nigdy bym nie wpadła ze tam można spędzić majówkę. Jakieś zaćmienie miałam czy co? Chętnie pooglądam jak tam było!!!!!!!
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zagreb je uvijek dobar! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone