Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagreb je uvijek dobar!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2014 21:51

Ten budynek rządzi :wink:

Obrazek

Ładna stolica
Lubię klimaty Austro-Węgier
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.05.2014 12:24

tony montana napisał(a):Strossmayer jak wokalista The Prodigy na klipie "Firestarter" :)

Hehe, racja :mrgreen: Podobieństwo uderzające 8)

Lednice napisał(a):Ten budynek rządzi :wink:

Tak jak napisałam, mnie też bardzo się podobał :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.05.2014 14:58

maslinka napisał(a):Tuż obok jest kolejny punkt widokowy. Tym razem można popatrzeć m.in. na katedrę:

dorzucili (nie wiem kiedy) kolejną kamerkę z Zagrzebia lajf
http://www.livecamcroatia.com/
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 13.05.2014 09:05

Fotka z kuflem piwa to klasyka ! :D a z tyłu za tobą extra JAJO takie wypolerowane :mrgreen:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 13.05.2014 09:22

tony montana napisał(a):Strossmayer jak wokalista The Prodigy na klipie "Firestarter" :)

:lol: :lol: :lol: :lol:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 13.05.2014 16:16

maslinka napisał(a):Siedzimy, odpoczywamy po zwiedzaniu i oglądamy przechodniów ;) Np. jakichś "harikrisznowców":

Obrazek

mamy taki tramwaj :D
Załączniki:
DSCF7946.jpg
DSCF7986.jpg
też ich mamy, tu w akcji na placu Bana Jelacica
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 13.05.2014 16:20

GOLDEN napisał(a): a z tyłu za tobą extra JAJO takie wypolerowane :mrgreen:

jajo z bliska ( koniec sierpnia 2013 r.)
Załączniki:
DSCF7903.jpg
DSCF7902.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.05.2014 19:33

te kiero napisał(a):dorzucili (nie wiem kiedy) kolejną kamerkę z Zagrzebia lajf
http://www.livecamcroatia.com/

Fajnie! Będę zaglądać :)

GOLDEN napisał(a):Fotka z kuflem piwa to klasyka ! :D

No ba! :mrgreen: ;)

fiolek napisał(a):mamy taki tramwaj :D

Też widzieliśmy tramwaj do Sopotu :D Chyba najdłuższa linia tramwajowa na świecie ;)

fiolek napisał(a):jajo z bliska ( koniec sierpnia 2013 r.)

Długo stoi 8O Myślałam, że od ostatniej Wielkanocy 8)
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 16.05.2014 11:14

maslinka napisał(a):My też uwielbiamy robić sobie wycieczki do różnych ogrodów zoologicznych. Wrocław, w którym byliśmy dopiero niedawno, w Wielkanoc, zdecydowanie najwyżej w naszym rankingu. Dalej - Opole (nowe zoo, duże wybiegi, sporo karmień zwierząt)

Wtrącę tylko, że nasze zoo nie jest nowe, ale odbudowane po katastrofalnej powodzi w '97 :)

A relacja, jak zwykle Twoja, inspirująca, z ciekawymi opisami i zdjęciami. Podglądam od kilku lat i jak planuję wyjazd (w tym roku 5.) do Cro to najpierw przeglądam relacje Maslinki co by tu zobaczyć. Lepsze niż przewodnik.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 16.05.2014 12:11

maslinka napisał(a):My też uwielbiamy robić sobie wycieczki do różnych ogrodów zoologicznych. Wrocław, w którym byliśmy dopiero niedawno, w Wielkanoc, zdecydowanie najwyżej w naszym rankingu. Dalej - Opole (nowe zoo, duże wybiegi, sporo karmień zwierząt)

Zapraszam w takim razie do Poznania. ;)
linux33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) linux33 » 16.05.2014 16:38

Wiem,że jakieś plany są......na wyjazd ,ostatnio był Hvar,a na wakacje to co? Vis,Korcula,czy spontan??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2014 21:03

Szymuś napisał(a):...A relacja, jak zwykle Twoja, inspirująca, z ciekawymi opisami i zdjęciami...

Jest zgoda :lol: ..tylko cedeenu narazie nie ma :wink:...czyżby Maslinka poszła w góry :?: :?: ...w taki dysc.. :?: :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2014 11:51

Szymuś napisał(a):A relacja, jak zwykle Twoja, inspirująca, z ciekawymi opisami i zdjęciami. Podglądam od kilku lat i jak planuję wyjazd (w tym roku 5.) do Cro to najpierw przeglądam relacje Maslinki co by tu zobaczyć. Lepsze niż przewodnik.

Hej Szymuś. Dzięki za dobre słowo :)

razpol napisał(a):Zapraszam w takim razie do Poznania. ;)

Dzięki za zaproszenie :mrgreen: Jak wybudują S5, to przyjedziemy :D Teraz trochę daleko ;)

linux33 napisał(a):Wiem,że jakieś plany są......na wyjazd ,ostatnio był Hvar,a na wakacje to co? Vis,Korcula,czy spontan??

Że niby wiesz, że my mamy plany wyjazdowe :?: 8O To wiesz więcej od nas :lol: Pisałam to już 100 razy - planów wakacyjnych na razie nie ma :) Robimy je zwykle przed samym wyjazdem. Teraz to mogę tylko napisać tak jak Ty - może Vis, może Korcula może spontan ;)

slapol napisał(a):
Szymuś napisał(a):...A relacja, jak zwykle Twoja, inspirująca, z ciekawymi opisami i zdjęciami...

Jest zgoda :lol: ..tylko cedeenu narazie nie ma :wink:...czyżby Maslinka poszła w góry :?: :?: ...w taki dysc.. :?: :wink:

Heeej! :D
Za mną bardzo pracowity tydzień, stąd brak odcinka. A wczoraj nie poszłam w góry, tylko... odreagować ;)

Już odreagowałam, wyspałam się i zaraz coś wrzucę 8)

Pozdrav :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2014 12:28

1 maja (czwartek): Impreza polsko-chorwacka i ban Jelačić by night

Z Dworca Głównego zmierzamy w stronę ogrodu botanicznego, w którym planujemy trochę połazić. Po drodze mijamy jeden z podziemnych parkingów (informacja praktyczna! :D):

055893.jpg

5 kun za godzinę, czyli całkiem znośnie :)

Bardzo ładna kamienica:

056505.jpg

Mam na myśli tę żółtą oczywiście :)

Nagle zaczyna padać deszcz, więc rezygnujemy z planów łażenia po ogrodzie botanicznym (do którego wstęp jest ponoć bezpłatny :)) i wsiadamy w tramwaj "do nas".

W zasadzie deszcz nie popsuł nam planów, bo i tak wieczór mamy już "zaklepany". Ogarniamy się w pensjonacie i przygotowujemy na spotkanie ze znajomymi. Jesteśmy zaproszeni do polsko-chorwackiej pary, która od niedawna wynajmuje mieszkanie w Zagrzebiu.

Przed nami wyzwanie - chcemy trafić na miejsce samodzielnie :) Mamy oczywiście plan miasta ze sobą. Najpierw musimy dojechać tramwajem do oddalonej o kilka kilometrów dzielnicy Prečko. Tramwaj jedzie bardzo długo, bo to jednak daleko od centrum. Ale takie "zwiedzanie" obrzeży stolicy też jest bardzo ciekawe, poznaje się inną stronę miasta. Później musimy jakoś przedostać się na drugą stronę Zagrebačkiej aveniji - chyba najbardziej ruchliwej arterii w Zagrzebiu. I już prawie jesteśmy na miejscu, czyli w dzielnicy Rudeš. (Później okazało się, że łatwiej i szybciej byłoby dojechać autobusem, ale na pewno mniej ciekawie ;))

Chorwackie osiedla zaskakują nas in plus. Są bardzo zielone, bloki stoją w większej odległości od siebie ;) i generalnie są niższe i ładniejsze :) Jadąc tramwajem przez kilka dzielnic, nie widzieliśmy zbyt wielu dziesięciopiętrowców, co u nas jest powszechne. Dominują cztero-, sześciopiętrowe bloki o całkiem przyjemnym wyglądzie.

Wieczór mija szybko w miłej atmosferze :) Mieliśmy w planach jakieś wspólne wyjście "na miasto", ale niestety na dobre rozhulała się burza. Tak czy inaczej, bardzo przyjemnie spędziliśmy czas z naszym znajomym i jego dziewczyną (Chorwatką). Srdačan pozdrav, jeśli to czytacie :D :D :D
Poćwiczyliśmy trochę chorwacki ;) :mrgreen:, chociaż zdecydowanie bardziej angielski ;) Wymieniliśmy kilka spostrzeżeń kulturowych, językowych i turystycznych ;)

Również dzięki takim spotkaniom miłość do Cro się rozwija :mrgreen:

Koło północy wracamy do domu w znakomitych humorach, znowu okrężną drogą z przystankiem na placu bana Jelačića. Miasto o tej porze dosyć wymarłe, co trochę nas dziwi. Ale to pewnie przez pogodę - po burzy znacznie się ochłodziło.

Kilka fotek z trgu Jelačića by night:

060940.jpg

061358.jpg

061776.jpg

062193.jpg

062610.jpg

Po bardzo udanym pierwszym dniu w Zagrzebiu wracamy "do domu" :D Jutro będzie kolejny ciekawy dzień i m.in. zoo :D

:papa:
Ostatnio edytowano 07.01.2021 15:08 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.05.2014 12:53

ta ładna zółta kamienica to:
Załączniki:
DSCF8051.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zagreb je uvijek dobar! - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone