Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagreb je uvijek dobar!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.05.2014 18:43

Jestem, oglądam, jest po prostu pięknie :) .
A dach kościoła św. Marka bardzo interesujący. Lubię taki ciekawostki/dziwnostki architektoniczno-budowlane. :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.05.2014 18:46

Hej, Aga! :) Wygląda na to, że trzeba będzie zrobić przystanek w stolicy. Ładnie tam. Przejeżdżałem sporo razy obwodnicą, ale zawsze ciągnęło jak diabli nad Jadran.

Wspominaliście o problemach z parkowaniem w centrum. Czy w nocy/późnym wieczorem sytuacja wygląda podobnie?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.05.2014 20:19

Bocian napisał(a):A tak á propos wklejania zdjęć to jak mamy nie wklejać to mów otwarcie :) Ja wklejam tylko z miejsc które aktualnie pokazujesz :)

Jak najbardziej, wklejajcie :) Dzięki temu relacja żyje. Tylko faktycznie miło by było, gdybyście nie wyprzedzali relacji, więc fajnie, że wklejasz z miejsc, które się pojawiły. Podobne kadry, dzięki temu można porównać, co się zmieniło :)

fiolek napisał(a):I jeszcze hala targowa pod Dolacem

Hej Aniu. Żałuję, że tam nie dotarliśmy. Ale nie da się być wszędzie w zaledwie 3 dni.

ita napisał(a):Normalnie po tych wszystkich zdjęciach naszła mnie chętka za Zagrzeb, pięknie tam! :D

Nic nie stoi na przeszkodzie. Jest po drodze nad Jadran :)

Sara76 napisał(a):Mam nadzieję, że będzie dzisiaj kolejny odcinek?

Justyna, jutro raczej :) Pozdrawiam 8)

linux33 napisał(a):Ja też jestem fanem Maslinki.Więcej takich relacji i pomimo deszczu -jakoś tak cieplej na duchu (w duszy)....

Witaj, Linux. Dzięki za miłe słowa :)

Nefer napisał(a):Jestem, oglądam, jest po prostu pięknie :) .
A dach kościoła św. Marka bardzo interesujący. Lubię taki ciekawostki/dziwnostki architektoniczno-budowlane. :wink:

Cieszę się, że Ci się podoba :)

Krzychooo napisał(a):Hej, Aga! :) Wygląda na to, że trzeba będzie zrobić przystanek w stolicy. Ładnie tam. Przejeżdżałem sporo razy obwodnicą, ale zawsze ciągnęło jak diabli nad Jadran.

Hej Krzychooo! Masz podobną jak my odległość do Zagrzebia. Więc może jakiś długi weekend? ;)

Krzychooo napisał(a):Wspominaliście o problemach z parkowaniem w centrum. Czy w nocy/późnym wieczorem sytuacja wygląda podobnie?

Pora dnia czy nocy ma niewielkie znaczenie. Duża część centrum Zagrzebia jest wyłączona z ruchu samochodowego, a miejsc parkingowych na ulicach często po prostu nie ma. Są zakazy albo miejsca z wypisanymi numerami rejestracyjnymi pojazdów uprawnionych do parkowania (takie jak te widoczne z wieży).

Istnieją natomiast podziemne parkingi, są tablice kierujące w te miejsca. Pamiętam np. jeden powyżej ulicy Tkalčićeva (zagłębia pubów i restauracji), przy nowym centrum handlowym Kaptol - tutaj. Stamtąd tylko dwa kroki na Gornjji Grad i do innych atrakcji Zagrzebia :)
linux33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) linux33 » 10.05.2014 20:52

Hvala Maslinko.A dłuższy wyjazd w tym roku ....,to gdzie?,i kiedy?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.05.2014 22:17

linux33 napisał(a):Hvala Maslinko.A dłuższy wyjazd w tym roku ....,to gdzie?,i kiedy?

Oj, takich planów to my nigdy nie robimy :mrgreen: Zagrzeb wymyśliliśmy na 10 dni przed wyjazdem, a zarezerwowaliśmy na tydzień przed :lol:

Do Cro jeździmy na campingi, więc nie musimy niczego rezerwować :)

Na następny odcinek zapraszam jednak jeszcze dzisiaj 8)

1 maja (czwartek): Žuja je zakon!

Było już trochę zwiedzania, pora na jakąś rozrywkę ;)

Po zejściu z Lotrščaka idziemy się przejść alejką, z której roztaczają się ładne widoki na Zagrzeb. To Strossmayerovo šetalište:

030791.jpg

Na zdjęciu widać górną stację kolejki zębatej Uspinjača.

Widoki:

031229.jpg

Dreptak:

031604.jpg

Budki z pamiątkami niestety pozamykane na głucho. Jedyny stragan z suwenirami jest pod wieżą.

Pamiątki jeszcze zdążymy kupić, zupełnie innego rodzaju i nie na straganie :twisted:

Zadzieramy głowy do góry i wypatrujemy lufę armaty, z której codziennie w południe wylatuje kula (ponoć plastikowa):

032403.jpg

Ciekawe, gdzie spada 8O ;)

Nagle słyszymy, jeszcze dosyć dalekie, grzmoty. Niebo robi się coraz ciemniejsze. Pora się stąd ewakuować. Zostawiamy za sobą kulę Lotrščak i idziemy dalszą częścią šetališća, zmierzając w stronę Tkalčy.

033231.jpg

Na ławce odpoczywa tu Antun Gustav Matoš - poeta i powieściopisarz:

033663.jpg

Siadam obok, żeby trochę z nim pogadać 8)

034183.jpg

Tuż obok jest kolejny punkt widokowy. Tym razem można popatrzeć m.in. na katedrę:

034631.jpg

Ponieważ w centrum Zagrzebia nie ma mostów (Sawa płynie daleko od serca stolicy), ludzie wykorzystują różne kraty i barierki, żeby przypiąć kłódkę i tym samym "przypieczętować" swoje uczucia ;)

035312.jpg

Schodami, które przypominają mi podejście na wzgórze Marjan w Splicie ;), schodzimy z Gornjiego Gradu:

035892.jpg

Przechodzimy przez krótką uliczkę - Krvavi Most:

036307.jpg

Nazwa ulicy wywodzi się od dawnych, bardzo krwawych zatargów pomiędzy mieszkańcami dwóch osad tworzących obecnie zagrzebską starówkę - Kaptolu i Gradca. Znajdował się tutaj kiedyś most łączący obie części. Został zlikwidowany w 1899 roku, pozostała po nim jedynie historyczna nazwa ulicy.

Wychodzimy na Tkalčę - ulicę, na której koncentruje się rozrywkowe życie miasta. Ponoć można tu spotkać znanych Chorwatów ;) Nie znamy zbyt wielu znanych ludzi z Cro ;), więc trudno powiedzieć, czy akurat nie minęliśmy ich na Tkalčićevej :mrgreen:

Ciekawostką jest fakt, że pod ulicą płynie potok Medveščak. W końcu przechodziliśmy przez Krvavi Most.

Przysiadamy w knajpce, która wygląda nam bardzo sympatycznie i mimo że trafimy jeszcze do kilku innych, będziemy tu wracać. To Pub Tkalča:

037815.jpg

Leją tu Ožujsko i Staropramena i bardzo dobrze karmią. Teraz zjemy tylko po ciepłej kanapce z pršutem, ale jutro wrócimy na obiad :)

Siedzimy, odpoczywamy po zwiedzaniu i oglądamy przechodniów ;) Np. jakichś "harikrisznowców":

038649.jpg

Generalnie na Tkalčy jest ciekawie i kolorowo. Japończycy z aparatami, wystylizowane dziewczyny, wyluzowani artyści, wesołe grupki turystów, zakochani... pełna mieszanka narodowości i stylów ubierania :)

Burza szczęśliwie (na razie ;)) przeszła bokiem. Słońce piecze, czuję się jak na najprawdziwszych wakacjach. Bo przecież są prawdziwe! :mrgreen:
A jak wakacje, to musi być piwo ;) :mrgreen:

Žuja je zakon! :lol::

040137.jpg

W końcu jesteśmy w Cro :mrgreen:

I tym miłym akcentem kończę dzisiejszy odcinek :D

Laku noć :papa:
Ostatnio edytowano 07.01.2021 15:01 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2014 22:36

maslinka napisał(a):Žuja je zakon! :lol:

Jeszcze trzy miesiące :wink: i też tak powiem :P :idea:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.05.2014 12:02

Jako, że kolejka juz była...
Ulica Tomiceva. Nią dochodzi się do kolejki prowadzącej na Gornji Grad. Obok kolejki są schody, wejście zajmuje chwilę :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2014 12:19

Bocian napisał(a):Jako, że kolejka juz była...
Ulica Tomiceva. Nią dochodzi się do kolejki prowadzącej na Gornji Grad. Obok kolejki są schody, wejście zajmuje chwilę :)

Takie zdjęcia dopiero będą ;) Razem z opisem :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.05.2014 12:23

maslinka napisał(a):
Bocian napisał(a):Jako, że kolejka juz była...

Takie zdjęcia dopiero będą ;) Razem z opisem :)

No to wyszłem przed szereg 8)
Mogę skasować i wkleję je później :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2014 12:30

Bocian napisał(a):No to wyszłem przed szereg 8)
Mogę skasować i wkleję je później :)

Spoko, niech będą :)

Kolejką jechaliśmy następnego dnia. Moje fotki będą inne, bo z granatowym niebem ;)

Teraz pójdziemy na spacer mniej turystycznymi szlakami :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2014 18:39

1 maja (czwartek): Zrinjevac, Strossmayerov i Tomislavov Trg

Po małym lunchu ;) wracamy do ciężkiej pracy, jaką jest zwiedzanie 8) Wszystkie drogi prowadzą na Trg bana Jelačića, więc jesteśmy tu znowu:

057255.jpg

Właśnie przyjechał tramwaj "do nas", ale jeszcze nie wracamy "do domu".

057713.jpg

Pora powłóczyć się trochę po Dolnym Mieście. Donji Grad jest przestronny, dominuje architektura habsburska. Wysokie kamienice, okazałe budynki, w których mieszczą się muzea i galerie.

058263.jpg

Docieramy do Zrinjevca (inaczej do Trgu Nikole Šubića Zrinskog):

058694.jpg

Bardzo ładne, zielone miejsce, dużo platanów. Można odpocząć od miejskiego zgiełku i od upałów, co akurat w tej chwili nam nie grozi ;)

059307.jpg

059666.jpg

060025.jpg

Chorwatki widoczne koło fontanny odpoczywają z ciemnym kraljem Tomislavem ;) Do króla (jego pomnika) zaraz zresztą dojdziemy :)

Jest bardzo pochmurno, ale ciągle jeszcze ciepło. Deszcz wisi w powietrzu, jednak póki co nas oszczędza :)

Aleja wysadzana platanami w środku skweru:

061020.jpg

Południową część Zrinjevca zdobią popiersia zasłużonych dla Chorwacji osób, m.in. Fran Krsto Frankopana, Nikoli Jurišića i Ivana Mažuranića.

061526.jpg

Juraj Julije Klović - renesansowy malarz:

061934.jpg

Ktoś zrobił mu make-up ;):

062438.jpg

Zrinjevac się kończy. Przed nami Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti:

062879.jpg

a za nią kolejny skwer - Park Josipa Jurja Strossmayera. Na tyłach Akademii Nauk możemy zobaczyć pomnik biskupa:

063358.jpg

Fajną ma fryzurę ten Strossmayer ;):

063872.jpg

Kolejny teren zielony, do którego docieramy, to Park Kralja Tomislava z pięknym budynkiem, w którym mieści się Umjetnički Paviljon u Zagrebu:

064380.jpg

064739.jpg

065098.jpg

Bardzo podoba mi się ten budynek, dlatego pstrykam mu tyle fotek ;) Podobny trochę do HNK (Hrvatsko Narodno Kazalište), czyli do Teatru Narodowego (który zobaczymy jutro), choćby dlatego, że oba żółte :mrgreen: Ale budynek Pawilonu Sztuki moim zdaniem jednak ładniejszy, bo czystszy, niedawno odnowiony :)

Za Parkiem Kralja Tomislava jest jego plac i oczywiście pomnik:

066184.jpg

066543.jpg

Średniowieczny król uwielbiany nie tylko przez Chorwatów, ale i... przez gołębie ;):

067105.jpg

Zmierzamy w stronę Dworca Głównego:

067506.jpg

Jesteśmy ciekawi, czy perony wyglądają tutaj tak jak u nas ;)

Noo, całkiem swojsko :mrgreen::

068204.jpg

Zapaszek też dworcowy :mrgreen:

Chwilę zastanawiamy się, czy by nie wsiąść do pociągu byle jakiego... ;) Może przypadkowo jechałby nad Jadran :lol: Ale tym razem wygrywa rozsądek. Zostajemy w Zagrzebiu, bo mamy tu jeszcze sporo do zobaczenia :D
Ostatnio edytowano 07.01.2021 15:06 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.05.2014 18:59

Ufff, nogi mnie już rozbolały :D Fantastycznie, Zagrzeb jawi się jako miejsce, które warto, a nawet trzeba zobaczyć. Kiedyś, kiedyś na pewno, póki co miło mi popodróżować z Wami.
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 11.05.2014 20:02

Spóźniony, ale jestem. Z lekturą na bieżąco. Pochłaniam wszystko bo za 11 dni też tam będę. Krótko bo krótko, ale będę. Ožuja je zakon, ale powiem szczerze, że mnie bardziej smakuje Karlovačko, co nie znaczy, że tego pierwszego też się nie napiję.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2014 20:25

Aldonka napisał(a):Ufff, nogi mnie już rozbolały :D Fantastycznie, Zagrzeb jawi się jako miejsce, które warto, a nawet trzeba zobaczyć. Kiedyś, kiedyś na pewno, póki co miło mi popodróżować z Wami.

Cześć Aldonka! Nogi zaraz odpoczną, bo wsiądziemy do tramwaju ;) Też mnie już bolą 8)

Stary Chorwat napisał(a):Spóźniony, ale jestem. Z lekturą na bieżąco. Pochłaniam wszystko bo za 11 dni też tam będę. Krótko bo krótko, ale będę. Ožuja je zakon, ale powiem szczerze, że mnie bardziej smakuje Karlovačko, co nie znaczy, że tego pierwszego też się nie napiję.

Aaaa, to super! Miłych wrażeń życzę :D

Mnie kiedyś bardziej smakowało Karlovačko, ale jakieś 2 lata temu przekonałam się do Ožujska. Tak naprawdę są lepsze piwa ;), ale w odpowiednich okolicznościach przyrody chorwackie "specjały" smakują bardzo dobrze :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.05.2014 21:25

Strossmayer jak wokalista The Prodigy na klipie "Firestarter" :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zagreb je uvijek dobar! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone