Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żaglówka w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sonti
Croentuzjasta
Żaglówka w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 16.03.2006 06:53

Witam.
Pozwalam sobie rozpocząć nowy wątek w tej części forum ze względu na doświadczenie forumowiczów. Być może ktoś z Was będzie znał odpowiedź. A oto sedno sprawy.

"...W trym roku oczywiście kolejny raz wybieram sie do Chorwacji. Posiadam łódź żaglową 2 osobową o długości 4.2 m , powierzchni żagla 7 m2. Chciałbym w tym roku zabrać ją ze sobą do Chorwacji. Czy wymagane są jakieś specjalne pozwolenia na korzystanie z takiej żaglówki w celach rekraacyjnych ?. ...".

Z takim pytanie zwróciliśmy się wraz z przyjaciółmi do Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji. W odpowiedzi otrzymaliśmy następujące przepisy dotyczące żeglowania w Chorwacji:

1. Rozporządzenie z dnia 29.12.2004 oraz wprowadzone zmiany:
2. Rozporządzenie z dnia 21.02.2005
3. Instrukcje z marca 2005

Wszystko jest prawie jasne, jednak nas interesuje kwestia czy ktoś z Was przeszedł już taką ścieżkę i jak to wygląda w praktyce.

Pozdrawiam
Sonti
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2006 23:04

Jak znam Chorwację i Chorwatów to myślę że nikt się nie zainteresuje twoją łajbą, zwłaszcza jeśli nie sprawisz nią jakichś kłopotów.
W czasach byłej YU mój ojciec zaciągnął na Istrię Wenusa i z tego co pamiętam to też nikt o nic nie pytał.
Natomiast jako że też mnie wątek interesuje to uśmiechnę się do ciebie o informacje o czym traktują wymienione przez ciebie rozporządzenia w kwestii sprzętu pływajacego 8)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 19.03.2006 10:40

Rozporządzenie z dnia 29.12.2004 po chorwacku i po polsku

Rozporządzenie z dnia 21.02.2005 (jeśli mnie skleroza nie myli) dotyczy większych łódek i wymiany załogi w trakcie rejsu. Trochę złagodzili to co było wcześniej.

Instrukcje z marca 2005 po chorwacku i po angielsku

I najważniejsze - cenniki po chorwacku i po angielsku

Mam nadzieję, że nie pochrzaniły mi się linki przy używaniu ctrl+c i ctrl+v :D

To są suche akty prawne. Gorzej jest z interpretacją. Nie ćwiczyłem tematu z małą łodką żalową. Mój "gumenjak" jest większy niż 2,5 metra, więc mnie opłaty nie ominęły. Moim zdaniem, za łódź żaglową też trzeba płacić, bo w tych przepisach mówią o napędzie, ale nie piszą czy spalinowym, czy elektrycznym, czy żaglowym, a napędzane siłą mięśni są osobno wymienione.

Kontrolę miałem jedną. W wąskim przesmyku, którym każdy musiał przejechać, stali sobie i zatrzymywali wszystkich. Interesowało ich tylko jedno: czy zapłaciłem te 210 kun.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone