Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadki przyrodnicze czyli Leonie drogi poratuj!!!

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 03.03.2006 00:43

Czyli mamy tak:

Obrazek Chromis chromis po polsku Chromis kasztanowy
http://www.pzw.pl/ryby/ryby_swiata/chromis_kasztanowy

Obrazek Sarpa salpa po polsku chyba Salpa
http://www.pzw.pl/ryby/ryby_swiata/salpa__1

Obrazek Rarog ? Nie potrafię nic znaleźć na jego temat. Mnie to bardziej pasowało na Limanda limanda czyli po polsku Zimnica więc nie płaszczka tylko płastugowate choc przód wygięty w podkówkę wygląda rzeczywiście jak u płaszczki, ale tryb zycia jest raczej zbliżony do flądry

Obrazek Seriola dumerili czyli po polsku Seriola olbrzymia !!! cudownie nigdy bym sie nie domyślił ze taki potwor może wyrosnąć z tego maleństwa

To: Obrazek i to: Obrazek są babki - jeszcze nie wiem jakie dokładnie

Obrazek To jest stadko Atherina boyeri po polsku Ateryna Boyera

A co to jest?
Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.03.2006 09:57

to ostatnie to knez (chyba!)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 22.03.2006 13:12

No to rybki cz.2

Obrazek
To jest bardzo popularmna rybka. Zajada się tym co znajdzie na dnie. Nazywa się chyba Mullus surmuletus?

Obrazek
Tu ta sama rybka konkuruje o pokarm z inną. Niestety nie mam pojęcia co to za drugi gatunek. Łatwo jest je zwabić, wystarczy wykopać dołek na dnie - zaraz przypływają sprawdzić czy nie ma tam czegoś do przekaszenia

Obrazek
To jest o ile ie nie mylę - Trachinus draco - słynna jadowita ryba na którą nie wolno nadepnąć bo ma w płetwie kolce jadowe. Zdjecie zrobiłem na słynnej plazy Slanica na Murterze. Tam tych rybek jest sporo. Siedzą sobie częściowo zagrzebane w piachu. Nie była szczególnie zachwycona moim zainteresowaniem ale też nei wykazywała jakiegoś strachu.

Obrazek
Tej rybki też nie potrafię zidentyfikować. To może być jakaś babka. Jest ich bardzo dużo, kryją się w dziurach w kamieniach zrobionych przez małże

Obrazek
Na tym zdjęciu jest ciekawa scenka. Dwie rybki wyjadają resztki małży - kunjaka. Z tym że rybka na pierwszym planie - chyba Diplodus annularis niespecjalnie się mnie obawiała. Natomiast druga - chyba Thalassoma pavo - jedna z piękniejszych rybek w Adriatyku uciekała przy najmniejszym moim ruchu, każde jej podpłynięcie do małża to był błyskawiczny kęs i ucieczka. Zrobiłem wtedy kilkanaście zdjęć. I to było najlepsze ale w ogóle lepszego zdjecia Thalassoma pavo nie potrafiłem zrobić

Obrazek
Nie wiem co to za ryba. Wygląda oczywiście jak jakaś babkowata. trochę podobna do Parablennius tentacularis ale czy to na pewno ta?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
To jest jedna z najbardziej popularnych rybek adriatyku Serranus scriba. Bardzo lubę jak ta rybka próbuje się chowąć za czymś do czego zupełnie nie pasuje i udawać że jej niema. Chyba jest drapieżnikiem bo nie raz widziałem jak inne ryby ucieakją przed nia a przynajmniej czują wielki respekt. A dlaczgo niektóre mają fioletowy brzuszek a inne nie?

Obrazek
to jest taka bardzo mała rybka, krórą tylko raz widziałem. Żyła sobie na głębokości ok 6m w okolicach murteru. Ma ciakawy intensywny kolor. Widziałem ją też na zdjecich nurków, musi być więc popularna ale nie potrafię znaleźć nic na jej temat ani jej nazwy
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.04.2006 20:56

witam druge zdiencie z gori Mullus a pod ni Knez, Coris julis samice sa brazowo biale i mniejsze a samce sa wieksze i calkiem inego ubarwienia z szatom godowom. Samce moga bic zielone z czerwona zigzakowatom smugom po lini bocznej, oraz z fioletowo niebieskawa zigzakowata smugom.
Pirka lub Serranus scriba, rzeczewiscie jest drapieznik, a ciekawostka jest taka ze te rybki sa dwu plciowe naraz. Czyli w samim sezonie jest samica i samcem....
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.04.2006 11:50

Dziękuję
rybki cz.3

Obrazek
Tej nie potrafię nazwać. Wyglądała na dość grubą przy swoich niewielkich rozmiarach i pewnie nawet nadawała by się do usmażenia

Obrazek Obrazek
Te zdjęcia zrobiłem w Paprotnie. Przy skałkach był jeden wielki blok skalny oderwany od brzegu, który zaklinował się pomiędzy ponowym brzegiem a dnem tworząc na głębokości ok 4 m jaskinię podwodną. Żyły w niej ciekawe ryby, takie które później też widywałem w różnych rozpadlinach ale których nigdy nie widziałem na otwartej wodzie. Były piękinie pomarańczowe, z ciekawymi obwódkami oczu. Niestety zrobienie ima zdjecia bez sprzętu do nurkowania to wielka sztuka.
A jak nazywa się ta rybka?

Obrazek
Zdjecie z nocnego snurkowania. To zupełnie niesamowite uczucie - człowiek pływa sobie we wielkiej ciemnosci i nic nie widzi. Gdyby nie siła wyporu straciłby orientację gdzie jest góra i gdzie jest dół. Wymczasem w ciemnościach, nawet w świetle latarki widać pod wodą ogromny ruch całych ławic ryb. Te ciągneły do brzegu.
Ciekawe czy one w ogóle coś widzą, czy płyną tylko na czucie linią boczną. Na zdjeciu widac jak dwie rybki o mało nie otarły sie o siebe.
To chyba są Atherina boyeri?

Obrazek
To jest chyba stadna rybka Oblada melanura?

Obrazek
Małe spłoszone stadko - częsty widoczek. W dolnym prawym rogu Sarpa salpa, a jak się nazywają pozostałe rybki?

Obrazek
Ta rybka broniła terytorium przede mną. Była bardzo dzielna, choć wiedziała że nie ma szans z takim kolosem jak ja. Nazywa się chyba Serranus cabrilla

Obrazek
Malutka niepozorna rybka. Świetnie zlewa się z otoczeniem. Ale jak się nazywa?

Obrazek
to chyba stadko sympatycznych Diplodus sargus sargus
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 04.05.2006 10:44

Rybki częśc specjalna:

Obrazek Obrazek
To są zdjęcia podwodne które zrobiłem przy wodospadach Kravica w Bośni. Co to za ryby? Oczywiście są to ryby słodkowodne. BYło ich w wodzie mnóstwo i robienie im zdjeć sprowadzało się do kręcania w koło i naciskania spustu migawki.
Oprócz ryb w wodzie były też węże. Wyglądały dużo mniej sympatycznie niż nasze zaskrońce. Miały 30-40 cm długości były koloru kremowego, na grzbiecie zygzak brazowy lub ciemnopomarańczowy. Nic jednak nie robiły, choć jak mi się wydawało jeden miał ochotę się do mnie za bardzo zbiłzyć, odgoniłem gadzinę aparatem.

Obrazek
Przepraszam za drastyczne zdjece. Zrobiłem je na salinach w Ston. Tych rybek były dziesiątki, podobne trochę do akwarystycznych rybek karpieńcowatych. Nigdy nie widziałem ich w Adriatyku. Rozumiem że wpłyneły do basenów z woda morską, może w postaci ikry i szybko w ciepłej wodzie urosły a gdy zwiększyło się zasolenie - padły. A jakie się nazywają te rybki?

I jeszcze pytanie może ktoś zna szczegóły procesu pozyskiwania soli z morza? Bo w Ston były jakby 3 poziomy: w pierwszym woda z morza ulegała jakby wstępnemu odparowaniu, tu baseny były czyste, drugi basen pełen był martwych żyjątek: muszli po małżach, tych rybek, krabów. Wygląda na to że drugi poziom służył do oczyszczenia soli z żywych organizmów morskich. Na trzecim poziomie była już sama woda i sól.

Zdziwiła mnie wielka ilośc muszelek po małżach. Wszsytkie były podobnej wielkości. Czy te małze dostały się do basenów w postaci "zarodków" i dopiero tam zaczeły rosnąć? Ile może trwać wyrośnięcie takiego małża do wielkości ok 6mm muszli?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.05.2006 22:20

Te rybi z rzeki sa rodzal klena,
na dole rybki sprowadzone do zjadania larw komarow,
malze omulka potrzebuja tam 2-2,5 mcy ze by osiagnac dlugosc 5-6 mm
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 07.05.2006 22:39

Leonie!
Mam zamiar we wrześniu troche połapać węgorzy (wy nazywacie je chyba Ugor), Mam ponton +silnik na jakiej głębokości i przy pomocy jakich przynęt łapie się je w Chorwacji.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 08.05.2006 23:55

Leon napisał(a):na dole rybki sprowadzone do zjadania larw komarow,

Do zjadania komarów? to znaczy że to są rybki słodkowodne? czyżby labiryntowce z Azji? Jak się dostały do salin?

Leon napisał(a):malze omulka potrzebuja tam 2-2,5 mcy ze by osiagnac dlugosc 5-6 mm

To nie były omółki, tylko takie białe muszle. widać je na zdjęciu koło rybek, leżą sobie w dużych ilościach w mule

Leonie, rzuć okem na kilka postów wyżej do rybek nr 3, najbardziej interesują mnie te pomarańczowe rybki w jaskini, niegdzie nie moge znaleźć o nich informacji. Jaki to gatunek?
kiri
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiri » 10.05.2006 14:08

A mnie sie wydaje ze te martwe rybki to Proporczykowce lub Zagrzebki.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 13.06.2006 22:43

Watek mi się dokumentnie obumarł a jeszcze tyle pytań. Leon to pewnie już za turystami gania, może jednak znajdzie czas. Dzis o jamochłonach w tym glównie o ukwiałach bo zdjęcia koralowca już były. Przez kilka dni rzutem na tasmę wsadze co ciekawsze zdjecia

Dla tych co zapomnieli już co było na biologi: jamochłony to najprostsze tkankowce czyli stworzenia w ktorych komórki są zróznicowane w zalezności od miejsca w cele zwierzęcia. Mają dość prostą jak na zwierzę budowę: ciało z duzym otwoerm gębowym otoczonym ramionami. Tymi ramionami chwytają zdobycz i pakuja sobie do jamy gębowej celem konsumpcji. Często mają jakąś toksynę która pomaga im unieruchamiać lub zabijać ofiare. Do jamochłonów należą miedzy innymi gromady stułbiopławów w tym ukwiały, koralowców i krążkopławy czyli meduzy

Obrazek
To jest chyba najpopularniejszy ukwiał czyli Anemonia viridis. Chyba mam rację?

Obrazek
wiele jamochłonow potrafi się błyskawicznei skurczyć i schować w "nodze" tak jak taki oto chorwacki ukwiał. Dlatego dośc cieżko jest im zrobić zdjęcie. A jaki to jest gatunek?

Obrazek
To tez jest dość popularny gatunek. Co prawda najczęściej widać je podczas odpływu gdy w postaci czerwonych i brunatnych bobków na skałach. A moze ktos zna nazwę gatunkową? Może to jest Urticina felina?

Obrazek Obrazek
a to jest ciekawiostka z plaży Slanica: świecący ukwiał. Gdy robi się ciemniej ukwiał zaczyna świecić tajemniczym zielonym światłem. Prawdopodobnie światło poczhodzi od bakteri które osiedlają się w ciele ukwiała a które można zobaczyć w śwecącej rewi podczas nocnych kapieli. Mam rację? A może nazwa gatunkowa ukwiała?

Obrazek
a to mały pomarańczowy ukwiał, który bardzo ciężko znależć blisko ludzi. jest niewielki, jego piuropusz ma mniej niż 3 cm wysokości. Niestety nei znam nazwy

Obrazek Obrazek
A to też piękny ukwiał i na jednym ze zdjęc świetnie widąc jego otwór gębowy. Ale to raczej nie jest Anemonia viridis bo ma zaokraglone czułki. Tylko zatem co?

Obrazek
o tym nic kompletnie nie wiem. Widuje się je dość czesto a tak naprawdę tylko ich parzydełka. Może to jest Cereus pedunculatus? a może Cataphellia brodricii

Obrazek
Zobaczenie tego stworzenia było dla mnie sporym zaskoczeniem. Wygląda jak ukwiał ale jednoczesnie jest tak inny od pozostałych gatunków. Czy to na pewno jest ukwiał?

Obrazek
a to zdjęcie malutkiego ukwiała z Paprotna z groty skalnej o której już pisałem. Jak dla mnie przepiękny i nieznany

Obrazek
Czy to jest jamochłon bo ja pewien nei jestem. Mam wrazenie że to jakaś roslina. Ale i tak ładne

Obrazek
Na koneic pytanie co to jest - takie nieliczne cieńkie "pióreczka" Czy to nie sa aby jamochłony tylko że małe i z jednym ramieniem?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 14.06.2006 11:00

Pytanie o ostrygi i ich połowy.
Obrazek Obrazek

Wiem że w wodach Adriatyku żyje kilka małż z rodziny ostryg. Czy wszystkie są jadalne?
Te na zdjęciach to chyba są gatunki których się nie hoduje?
Czy po wielkości muszli można określić wiek ostrygi?
Czy często się zdarza tak jak na zdjęciu pierwszym że młody osobnik wykorzystuje pół muszli starego?
Skąd hodowcy biorą małże do hodowli? bo w siatkach w wodzie widać tylko duze osobniki - czy one sa rozmnażane sztucznie czy hodowcy wyławiają jakoś z morza maluchy i wkładają do siatek?
Czy pozyskiwanie ostryg dziko żyjących w morzu jest legalne?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.06.2006 19:14

...witam Kir...
morze sie zamienimi miejscamy
bo wlasnie w poniedzialek bende studentom zadawac te same pitania :lol: :lol:
U nas wystepuje Ostrea edulis ostryga europejska
Na tym pierwszim zdiencu jest jedna ostriga tylko dolna i gorna czesc.
Musli ostrig nie sa simetriczne. Chodowci zbieraja z natury male ostrigi i w ruzne sposobi ich dalej choduja. Trwaja prace badawcze nad mozliwoscia sztucznego rozrodu Ostrig (naszych). Rozrod nie jest problem ale ich wychodowanie do wielkosci odpowiedniej do manipulacji.
Mozesz lowic ostrygi wieksze od 7 cm
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.06.2006 19:16

...za taka odpowiedz dostal bysz 2 bo zbit skromna....
chiba ze bisz bil....a jusz nie powiem kim :wink:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.06.2006 11:26

Leonie, Leonie Ty bawidamku! zajrzał byś wyżej na post o ukwiałach...

Obrazek Obrazek

Już wiem jak nazywa się ta rybka: Tripterygion tripteronotus. Chyba nie ma polskiej nazwy
samice są zielone i nie tak intensywnie ubarwione. To moze być samica tego gatunku:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Zagadki przyrodnicze czyli Leonie drogi poratuj!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone