napisał(a) Kir » 13.06.2006 22:43
Watek mi się dokumentnie obumarł a jeszcze tyle pytań. Leon to pewnie już za turystami gania, może jednak znajdzie czas. Dzis o jamochłonach w tym glównie o ukwiałach bo zdjęcia koralowca już były. Przez kilka dni rzutem na tasmę wsadze co ciekawsze zdjecia
Dla tych co zapomnieli już co było na biologi: jamochłony to najprostsze tkankowce czyli stworzenia w ktorych komórki są zróznicowane w zalezności od miejsca w cele zwierzęcia. Mają dość prostą jak na zwierzę budowę: ciało z duzym otwoerm gębowym otoczonym ramionami. Tymi ramionami chwytają zdobycz i pakuja sobie do jamy gębowej celem konsumpcji. Często mają jakąś toksynę która pomaga im unieruchamiać lub zabijać ofiare. Do jamochłonów należą miedzy innymi gromady stułbiopławów w tym ukwiały, koralowców i krążkopławy czyli meduzy
To jest chyba najpopularniejszy ukwiał czyli Anemonia viridis. Chyba mam rację?
wiele jamochłonow potrafi się błyskawicznei skurczyć i schować w "nodze" tak jak taki oto chorwacki ukwiał. Dlatego dośc cieżko jest im zrobić zdjęcie. A jaki to jest gatunek?
To tez jest dość popularny gatunek. Co prawda najczęściej widać je podczas odpływu gdy w postaci czerwonych i brunatnych bobków na skałach. A moze ktos zna nazwę gatunkową? Może to jest Urticina felina?
a to jest ciekawiostka z plaży Slanica: świecący ukwiał. Gdy robi się ciemniej ukwiał zaczyna świecić tajemniczym zielonym światłem. Prawdopodobnie światło poczhodzi od bakteri które osiedlają się w ciele ukwiała a które można zobaczyć w śwecącej rewi podczas nocnych kapieli. Mam rację? A może nazwa gatunkowa ukwiała?
a to mały pomarańczowy ukwiał, który bardzo ciężko znależć blisko ludzi. jest niewielki, jego piuropusz ma mniej niż 3 cm wysokości. Niestety nei znam nazwy
A to też piękny ukwiał i na jednym ze zdjęc świetnie widąc jego otwór gębowy. Ale to raczej nie jest Anemonia viridis bo ma zaokraglone czułki. Tylko zatem co?
o tym nic kompletnie nie wiem. Widuje się je dość czesto a tak naprawdę tylko ich parzydełka. Może to jest Cereus pedunculatus? a może Cataphellia brodricii
Zobaczenie tego stworzenia było dla mnie sporym zaskoczeniem. Wygląda jak ukwiał ale jednoczesnie jest tak inny od pozostałych gatunków. Czy to na pewno jest ukwiał?
a to zdjęcie malutkiego ukwiała z Paprotna z groty skalnej o której już pisałem. Jak dla mnie przepiękny i nieznany
Czy to jest jamochłon bo ja pewien nei jestem. Mam wrazenie że to jakaś roslina. Ale i tak ładne
Na koneic pytanie co to jest - takie nieliczne cieńkie "pióreczka" Czy to nie sa aby jamochłony tylko że małe i z jednym ramieniem?