wojan napisał(a):Najczęstrzym powodem pękania granatów jest wyciągnięcie zawleczki
wojan dobry dowcip Skąd Ci się to bierze
m82m napisał(a):gospodarz napisał(a):Proponuję chwile oddechu od zagadek krajobrazowo-architekturowych.
Na czym gra ten człowiek?
A może ktoś mógłby coś napisać o stroju w jaki jest ubrany? Co to za order ma przypięty do kapoty?
[img][img]http://images20.fotosik.pl/18/ad900f04d94492b7m.jpg[/img][/img]
Instrument na którym gra ten człowiek to GUSLE.
Strój z okolic Imotski z dalmatyńskiej zagory.
Medal to Red hrvatskog pletera dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana czyli dla Chorwatów i obywateli innych krajów za szczególny wkład w rozwój i pozytywny wizerunek RH .
POZDRAV!!!
m82m napisał(a):rich72 napisał(a):dobra biorę to piwo - Vucine
Gratuluje!
Bardzo dobra odpowiedż
Karlovaćko zostaje w domu
gospodarz napisał(a):m82m napisał(a):gospodarz napisał(a):Proponuję chwile oddechu od zagadek krajobrazowo-architekturowych.
Na czym gra ten człowiek?
A może ktoś mógłby coś napisać o stroju w jaki jest ubrany? Co to za order ma przypięty do kapoty?
[img][img]http://images20.fotosik.pl/18/ad900f04d94492b7m.jpg[/img][/img]
Instrument na którym gra ten człowiek to GUSLE.
Strój z okolic Imotski z dalmatyńskiej zagory.
Medal to Red hrvatskog pletera dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana czyli dla Chorwatów i obywateli innych krajów za szczególny wkład w rozwój i pozytywny wizerunek RH .
POZDRAV!!!
Bravissimo za gusle.
Zdjęcie zrobiłem w Sinju. Człowiek ten siedział przed jakąś knajpką , wygrywał dosyć prostą melodię ale spiewał przy tym jakąś przejmującą pieśń o bohaterach, wolności i ojczyźnie. Tak mi się przynamniej wydaje bo nie znam chorwackiego. W każdym razie sporo osób słuchało go w skupieniu.
Co do pytania o strój i order to nie wiedziałem ale teraz już wiem
A propos gusli to przypomina mi się Guślarz z Dziadów A.Mickiewicza i jego monolog, cytuję z pamięci:
"Stawicie w środek kocioł wódki
a gdy laską skinę z dala
niechaj wódka się zapala"
rich72 napisał(a):też nie wiedziałem ale pamiętam kto napisał piękną relację z Żuljany niestety Gospodarzu jeśli dołączyłeś do forum w 2006 nie możesz go pamiętać
m82m napisał(a):rich72 napisał(a):owoce granatu pękają żeby uwolnić nasiona
Coś w tym jest ,ale to nie jest dobra odpowiedż!
Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie