Jacunio napisał(a):m82m napisał(a):Jacunio napisał(a):m82m napisał(a):Jacunio ,ale jak się nazywa??????
Ukwiał koński.
PozdraV
J.
ALE PO CHORWACKU???
Nie mam pojęcia!
PozdraV
J.
DAMY SZANSE jeszcze innym cromaniakom
m82m napisał(a): Zastanawiam się ..... jak to zdjęcie zostało zrobione. Ktos na te skały tam wszedł, jest tam jakaś droga ?
wiech napisał(a):m82m napisał(a): Zastanawiam się ..... jak to zdjęcie zostało zrobione. Ktos na te skały tam wszedł, jest tam jakaś droga ?
W 1911 r. dr Emil Geistlich, czeski lekarz z Pragi (jego popiersie stoi w Bašce pewnie do dziś), wybudował w miejscowości Baška hotel "Baška" i od tego czasu proponował prażanom kurację w Bašce pod hasłem "z pokoju prosto do morza". Baška jest więc opanowana przez Czechów jeszcze z okresu przedwojennego. W 1996 r., kiedy w recepcji hotelu "Zvonimir", gdzie znajdowało się coś w rodzaju informacji turystycznej, prosiłem o materiały o Bašce, dostałem między innymi skserowaną mapkę okolic z wytyczonymi przed dwoma laty przez Czechów (a jakże!) szlakami turystycznymi do zatoki Vela Luka, do Starej Baški przez góry oraz na szczyt Bag 185 m npm. Zdjęcie wykonano ze ścieżki turystycznej na Bag.
A przy okazji jeszcze jedna historyjka. Spotkaliśmy wtedy małżeństwo czeskie - oboje w podeszłym wieku. I ta spotkana Czeszka mówiła, że do Baški przyjeżdżała z rodzicami jeszcze przed wojną, jako mała dziewczynka. Z Pragi kilkanaście godzin jechało się pociągiem do Rijeki, tam przesiadało się na prom do Baški. W przystani w Bašce na kuracjuszy z promu czekał wóz z osiołkiem. Na wozie układali bagaże kuracjuszy a na samej górze siadała ta dziewczynka.
mala napisał(a):m82m napisał(a):W JAKIM MIASTECZKU JESTEŚMY (fragment ryneczku najładniejszego w tej miejscowości)?
Może ktoś wie jak ten ryneczek się nazywa???
POZDRAV dla autora fotki.
Stari Grad.
Sławomir Wocial napisał(a):Wysłany: 04-02-2007 12:49 Temat postu:
Znajdźcie po chorwacku to: Ophidion barbatum .
Niezłe.
sorki , nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać...
Huj bijelac
Huj mačinac
Huj mrkan
Hujica golica
rodzina ophidion!