Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka fotograficzna

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 03.02.2007 22:58

Jacunio napisał(a):
m82m napisał(a):
Jacunio napisał(a):
m82m napisał(a):Jacunio ,ale jak się nazywa?????? :D

Ukwiał koński.

PozdraV
J.

ALE PO CHORWACKU???

Nie mam pojęcia! 8O

PozdraV
J.

DAMY SZANSE jeszcze innym cromaniakom
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2007 11:53

Vlasulja. Wg mnie...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.02.2007 12:34

Bocian trafiłeś :)
Iz razreda koralja najpoznatije vrste koje žive u Jadranu su: crvena vlasulja (Actinia equina), smeđa vlasulja (Anemonia sulcata) i plaštena moruzgva (Adamsia palliata).
http://www.medicina.hr/clanci/Zarnjaci.htm

Znalazłem jeszcze to
Znanstveni naziv : Actinia equina
Engleski naziv : Beadlet anemone
Hrvatski naziv : Crvena moruzgva
http://www.artreef.net/modules/news/art ... storyid=64
http://www.akvarij.net/default.asp?id=8 ... 320&mnu=84

Chyba to jedno i to samo:
HEXACORALLA (Zoantharia) - Imaju nerazgranjene lovke s karakterističnim brojem šest ili njegovim umnoškom.
1. Moruzgve (Actiniaria) - Imaju mekano sluzavo tijelo bez skeleta. Obično žive pojedinačno, prirasle za kamenu podlogu. Samo neke plivaju ili slobodno lebde u moru. Živi vrlo dugo, od 60 do 70 godina. Najpoznatije vrste koje žive u Jadranu jesu:
- Crvena moruzgva (Actinia equina), nazvana crvena vlasulja ili konjska moruzgva. Živi uz obale, na granici između plime i oseke. Osim u crvenoj boji mnogi primjerci dolaze i u zelenoj (u hladnijim morima). Oko usnog otvora ima 192 lovke, a izvan njihovog kruga nalazi se uzak pojas plavkastih bradavica koje se sastoje od mikroskopskih sitnih žarnih mješčića (knida). Na svakom kraku ima do četiri milijuna žarnika, a na jednoj moruzgvi može ih biti čak do pola milijarde. Čim se dodirne moruzgva, ove čahurice izbacuju jetki sok koji im služi za obranu i hvatanje plijena.
(...)
http://www.nkg-zagreb.hr/aktivnosti/eko ... oralji.htm

P.S. Nie jestem fachura, tylko gugiel to wszystko wie :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2007 12:49

Znajdźcie po chorwacku to: Ophidion barbatum .
Niezłe.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 04.02.2007 13:39

Sławomir Wocial napisał(a):Vlasulja. Wg mnie...

Sławku moje uznanie!
SUPER! :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2007 13:55

Dzięki , ale to tylko kwestia poszukania w necie. Wpisałem Jadran i tylko trza potem grzebać :D Przy okazji znalazłem fajną stronkę
http://www.croundersea.com/splash.html
pewnie znacie , bo tu ludziska dużo wiedzą :D
Pozdrav-Bocian
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 04.02.2007 13:56

W JAKIM MIASTECZKU JESTEŚMY (fragment ryneczku najładniejszego w tej miejscowości)? :wink:
Może ktoś wie jak ten ryneczek się nazywa??? :wink: :wink: :wink:

POZDRAV dla autora fotki.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2007 14:24

m82m napisał(a): Zastanawiam się ..... jak to zdjęcie zostało zrobione. Ktos na te skały tam wszedł, jest tam jakaś droga ?

W 1911 r. dr Emil Geistlich, czeski lekarz z Pragi (jego popiersie stoi w Bašce pewnie do dziś), wybudował w miejscowości Baška hotel "Baška" i od tego czasu proponował prażanom kurację w Bašce pod hasłem "z pokoju prosto do morza". Baška jest więc opanowana przez Czechów jeszcze z okresu przedwojennego. W 1996 r., kiedy w recepcji hotelu "Zvonimir", gdzie znajdowało się coś w rodzaju informacji turystycznej, prosiłem o materiały o Bašce, dostałem między innymi skserowaną mapkę okolic z wytyczonymi przed dwoma laty przez Czechów (a jakże!) szlakami turystycznymi do zatoki Vela Luka, do Starej Baški przez góry oraz na szczyt Bag 185 m npm. Zdjęcie wykonano ze ścieżki turystycznej na Bag.
A przy okazji jeszcze jedna historyjka. Spotkaliśmy wtedy małżeństwo czeskie - oboje w podeszłym wieku. I ta spotkana Czeszka mówiła, że do Baški przyjeżdżała z rodzicami jeszcze przed wojną, jako mała dziewczynka. Z Pragi kilkanaście godzin jechało się pociągiem do Rijeki, tam przesiadało się na prom do Baški. W przystani w Bašce na kuracjuszy z promu czekał wóz z osiołkiem. Na wozie układali bagaże kuracjuszy a na samej górze siadała ta dziewczynka.
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 04.02.2007 14:47

[quote="m82m"]W JAKIM MIASTECZKU JESTEŚMY (fragment ryneczku najładniejszego w tej miejscowości)? :wink:

[img]http://img294.imageshack.us/img294/1855/fragmentgg3.jpg[/img][/quote]

Stari Grad.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2007 15:01

Wysłany: 04-02-2007 12:49 Temat postu:
Niezłe.

sorki , nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać...
Huj bijelac
Huj mačinac
Huj mrkan
Hujica golica
rodzina ophidion!
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.02.2007 15:11

wiech napisał(a):
m82m napisał(a): Zastanawiam się ..... jak to zdjęcie zostało zrobione. Ktos na te skały tam wszedł, jest tam jakaś droga ?

W 1911 r. dr Emil Geistlich, czeski lekarz z Pragi (jego popiersie stoi w Bašce pewnie do dziś), wybudował w miejscowości Baška hotel "Baška" i od tego czasu proponował prażanom kurację w Bašce pod hasłem "z pokoju prosto do morza". Baška jest więc opanowana przez Czechów jeszcze z okresu przedwojennego. W 1996 r., kiedy w recepcji hotelu "Zvonimir", gdzie znajdowało się coś w rodzaju informacji turystycznej, prosiłem o materiały o Bašce, dostałem między innymi skserowaną mapkę okolic z wytyczonymi przed dwoma laty przez Czechów (a jakże!) szlakami turystycznymi do zatoki Vela Luka, do Starej Baški przez góry oraz na szczyt Bag 185 m npm. Zdjęcie wykonano ze ścieżki turystycznej na Bag.
A przy okazji jeszcze jedna historyjka. Spotkaliśmy wtedy małżeństwo czeskie - oboje w podeszłym wieku. I ta spotkana Czeszka mówiła, że do Baški przyjeżdżała z rodzicami jeszcze przed wojną, jako mała dziewczynka. Z Pragi kilkanaście godzin jechało się pociągiem do Rijeki, tam przesiadało się na prom do Baški. W przystani w Bašce na kuracjuszy z promu czekał wóz z osiołkiem. Na wozie układali bagaże kuracjuszy a na samej górze siadała ta dziewczynka.

Co roku tam jestem ale nie zauważyłem, że są tam jakieś ścieżki. Prawdą jest, że nie szukałem ich nigdy.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 04.02.2007 15:43

mala napisał(a):
m82m napisał(a):W JAKIM MIASTECZKU JESTEŚMY (fragment ryneczku najładniejszego w tej miejscowości)? :wink:

Obrazek

Stari Grad.

Brardzo dobra odpowiedż na pierwsze pytanie :D
Może ktoś odpowie na drugie.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.02.2007 08:25

woka napisał(a):
Zastanawiam się ..... jak to zdjęcie zostało zrobione. Ktos na te skały tam wszedł, jest tam jakaś droga ?

Jest ścieżka na samą górę - jakieś 1/2 h do 40 minut pieszo - widoczki super :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.02.2007 12:26

Sławomir Wocial napisał(a):
Wysłany: 04-02-2007 12:49 Temat postu:
Niezłe.

sorki , nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać...
Huj bijelac
Huj mačinac
Huj mrkan
Hujica golica
rodzina ophidion!

Cos mi przypomiales :D
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 06.02.2007 15:36

Jesteśmy na placu przed kościołem.
W jakiej miejscowości?

Obrazek
Ostatnio edytowano 06.02.2007 15:49 przez m82m, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Zagadka fotograficzna - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone