Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka fotograficzna

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.12.2006 13:29

Murzynka nie dostrzegłem bo jak otwieram powiększenie to widzę gratulacje a potem WON :(
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 01.12.2006 13:38

Murzynka nie dostrzegłem bo jak otwieram powiększenie to widzę gratulacje a potem WON

macie więcej :D
Obrazek
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 01.12.2006 19:00

Japona napisał(a):
Murzynka nie dostrzegłem bo jak otwieram powiększenie to widzę gratulacje a potem WON

macie więcej :D
Obrazek

Jedna z wyjątkowych pamiątek, która przypomina turystom ich pobyt w Rijece, na Kwarnerze i w Chorwacji, jest tradycyjna biżuteria z Rijeki, tzw. "morčić". Są to przede wszystkim kolczyki ozdobione podobizną murzynka noszącego turban. Taki symbol pojawia się także na broszkach, pierścionkach, szpilkach do krawatów, oraz na naszyjnikach. Niegdyś wierzono, że ;morčić posiada specjalną ochronną moc, a kobiety zaczęły go korzystać w biżuterii na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami w XVI wieku
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 01.12.2006 19:31

Morčić - tradycyjna biżuteria z Rijeki
Jedna z wyjątkowych pamiątek, która przypomina turystom ich pobyt w Rijece, na Kwarnerze i w Chorwacji, jest tradycyjna biżuteria z Rijeki, tzw. "morčić". Są to przede wszystkim kolczyki ozdobione podobizną murzynka noszącego turban. Taki symbol pojawia się także na broszkach, pierścionkach, szpilkach do krawatów, oraz na naszyjnikach. Niegdyś wierzono, że «morčić» posiada specjalną ochronną moc, a kobiety zaczęły go korzystać w biżuterii na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami w XVI wieku.

Sprawne ręce złotników z Rijeki zaprojektowały atrakcyjną biżuterię w przystępnych cenach. Bardzo szybko więc stała się ona obowiązkową częścią kolekcji biżuterii każdej kobiety. Pod koniec XIX wieku, kiedy podobiznę murzynka w turbanie zaczęto wykorzystywać jako ozdobę w różnych rodzajach biżuterii, «morčić» stał się luksusową i drogą biżuterią dla wyższych warstw społeczeństwa.

sciagnełam to ze stronki o pamiatkach-nie zauważyłam że juz rozwiązano :cry: a tak sie starałam :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 01.12.2006 19:33

wierzę, że wiedziałaś i uznaję :)

pozdrav
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.12.2006 19:38

Ciekawa historia z tym morcicem-moretto, wyczytałem że był uzywany jako talizman przez żeglarzy i rybaków do ochrony przed diabłem :twisted:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 01.12.2006 19:54

Japona napisał(a):wierzę, że wiedziałaś i uznaję :)

pozdrav

Znam ta bizuterie, kiedyś dawno, dawno temu moja bazą wypadową była Rijeka. Pewien złotnik z Rijeki pan Sroka-na pewno jeszcze jest szyld jego sklepu, pokazywał mi ,nie wyroby terazniejsze,ale przepiekne stare ,bardzo stare ,unikatowe wyroby, miedzy innymi ,był tez muzynek,lecz nie interesowałam sie jego historia, :( a szkoda
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 07.12.2006 10:38

Obrazek

a gdzie zrobiono to zdjecie???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2006 10:33

Apropos tematu : "Pomysł na obiadek w Chorwacji" i dygresyjki w postaci zagadki fotograficznej z Barcelony... polski akcent, który zawsze kojaży mi się z Gaudim...

Gdzie to jest? :)
Obrazek

Przy okazji niech mi ktoś powie jak wkleić w treść postu link do konkretnego miejsca w innym temacie...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 08.12.2006 10:36

Sopot? ale polski, bo z tego, co kiedys widzialem w CRO tez jest Sopot. chyba gdzies w okolicy miasta Sisak. wiec nie nad morzem... :D
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 08.12.2006 10:39

czyżby w Bielsku?
a powiedz mi czy to jest także budowla secesyjna?
wydaje się całkiem współczesna, ale może, może :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2006 10:51

Japona napisał(a):czyżby w Bielsku?

Ani architektem ani historykiem sztuki nie jestem ale na szybko znalazłem coś takiego:
http://www.trojmiasto.pl/ob.phtml?id_ob=9688
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 08.12.2006 10:52

wiec to ja trafilem i zatopilem... :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2006 10:59

RobCRO napisał(a):wiec to ja trafilem i zatopilem... :twisted:

Dokładnie... :D
A co do Twojego zdjęcia - to może jakaś mała podpowiedź? :D
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 08.12.2006 11:02

Interseal napisał(a):
Japona napisał(a):czyżby w Bielsku?

Ani architektem ani historykiem sztuki nie jestem ale na szybko znalazłem coś takiego:
http://www.trojmiasto.pl/ob.phtml?id_ob=9688

upss :D
Ostatnio "siedzę" w historii architektury i byłam ciekawa czy to polski reprezentant sesesji :D jednak nie :!:
czyli nówka sztuka :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Zagadka fotograficzna - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone