kaszubskiexpress napisał(a):
5 Srdj
Faktycznie, zdjęcie zrobiłem, zjeżdżając ze wzgórza Srd nad Dubrownikiem.
Krzychooo napisał(a):Chociaż coś jest w tej koncepcji...kulka53 napisał(a):Ale to taka luźna koncepcja
kulka53 napisał(a):Ale skoro coś jest w tej koncepcji z Prvic to może spróbujemy z drugiej strony...... nałożone na siebie wyspy Goli Otok, Prvic i gdzieś w tle Krk, wszystko widziane z okolic Jablanaca, Stinicy
Krzychooo napisał(a):kulka53 napisał(a):Ale skoro coś jest w tej koncepcji z Prvic to może spróbujemy z drugiej strony...... nałożone na siebie wyspy Goli Otok, Prvic i gdzieś w tle Krk, wszystko widziane z okolic Jablanaca, Stinicy
Podpowiedź kolejna: na zdjęciu widać tylko dwie wyspy .
raffiu napisał(a):zagadka nr 3.
to jest Borak moim zdaniem ?
raffiu napisał(a):Krzychooo napisał(a):kulka53 napisał(a):Ale skoro coś jest w tej koncepcji z Prvic to może spróbujemy z drugiej strony...... nałożone na siebie wyspy Goli Otok, Prvic i gdzieś w tle Krk, wszystko widziane z okolic Jablanaca, Stinicy
Podpowiedź kolejna: na zdjęciu widać tylko dwie wyspy .
No i oczywiście należy pamiętać, że to lustrzane odbicie
....ja nie pamiętałem i nie zgadłem. Ale teraz już chyba wiem ?
wydaje mi się, że to co widać na pierwszym planie to właśnie jest Prvić, a konkretnie północna jego cześć. W głębi natomiast to Krk. Wrażenie wielu wysp potęguje zatoka Baśki. Jeśli jest tak jak mówię, to zdjęcie zostało wykonane gdzieś na drodze między miejscowościami Lukowo a Senj. Może Sveti Juraj jest tym miejscem najbliżej którego zrobiono zdjęcie?
p.s. własciwie to nie północna a wschodnia część Prvica jest na zdjęciu (o ile to oczywiście Prvic )
Krzychooo napisał(a):Zdjęcie nr 2 wykonano pod klasztorem Franciszkanów nad Orebicem.