Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi!

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2013 20:47

Jacek S napisał(a):Punat?

To nie Punat.
Pozostaje aktualne pytanie co to za port :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.02.2013 20:52

Port w Porat?

Strzelam bo ...tu taka cisza...
:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 20:57

Krk?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2013 21:00

Jacek S napisał(a):Port w Porat?

Strzelam bo ...tu taka cisza...
:)

Nareszcie. :)
Tak to Porat k. Malinskoj.
A zdjęcia pomocnicze pochodzą z klasztoru franciszkańskiego Św. Marii Magdaleny w Porat.
Gratulacje i pozdrowienia Jacek S.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 22:15

Kto zna historię tej dziury?
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2013 22:19

Czy to nadal Domovinski Rat :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2013 22:29

yanopodkivano napisał(a):Czy to nadal Domovinski Rat :?:

Nie :lol: Żyrandol wieszałem :mrgreen:

Tak, to jest związane z wojną.
Pozdrav.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 09:45

Jak nikt ( w co nie wierzę) nie napisze nic o tej dziurze, jak wrócę z Jaworzyny, napiszę co ja o niej wiem, z opowieści przewodnika.
Pozdrav.
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 18.02.2013 13:31

Bocian napisał(a):Jak nikt ( w co nie wierzę) nie napisze nic o tej dziurze, jak wrócę z Jaworzyny, napiszę co ja o niej wiem, z opowieści przewodnika.
Pozdrav.

ja znam jej historię :) ale zostawię temat Bocianowi :mrgreen: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.02.2013 18:13

Taka dziura to wszędzie może być... :?
Pewnie to nie Kupari.. :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 18:37

aga2 napisał(a):
Bocian napisał(a):Jak nikt ( w co nie wierzę) nie napisze nic o tej dziurze, jak wrócę z Jaworzyny, napiszę co ja o niej wiem, z opowieści przewodnika.
Pozdrav.

ja znam jej historię :) ale zostawię temat Bocianowi :mrgreen: :mrgreen:

Pewnie, że znasz, bo to jest dziura którą zrobiliście, żeby do apartmanu wejść, pod nieobecność właścicieli, na ostatnich wakacjach :smo:
Wiesz Grzesiek, tak naprawdę to wszystkie te zagadki są praktycznie nie do odgadnięcia, jeśli nie będzie na nich czegoś szczególnego, charakterystycznego dla danego miejsca. Im mniejszy szczegół pokazujemy, tym mniej wiemy, jeśli tam nie byliśmy. Ta dziura jest bardzo charakterystyczna dla obiektu w którym się znajduje, wszyscy co tam byli, znają ją i jej historię. Gdyby swe podejrzenia wrzucić na google, można odnaleźć zdjęcia tej dziury, w necie. I zagadka rozwiązana :)
Obiekt ten, to oczywiście vukovarska bolnica. Szpital, który pracował pod ostrzałem do samego końca, do kapitulacji przed wojskiem JNA. Szpital to jeden z obiektów tego typu w Cro, posiadający schron. Ta dziura to dziura w suficie tego schronu. Bomba lotnicza, przebiła się przez 4 kondygnacje i wpadła do schronu, jako niewybuch. Upadła pacjentowi na łózko, pomiędzy nogi, nie wyrządzając mu krzywdy. Dziurę w suficie schronu, pozostawiono na pamiątkę, jest jednym z elementów miejsca pamięci, które tam się zwiedza. A samo miejsce jest bardzo przejmujące. Jest to rekonstrukcja ostatnich dni działania szpitala, gdy działał już tylko schron a inne piętra były zniszczone, do operacji wykorzystywano łózko wcześniej służące do robienia prześwietleń RTG. Jest tam wyposażenie szpitalne i manekiny, cały czas słychać nawoływania przez radio, o pomoc... Jest tam sala porodowa i dla noworodków... W czasie oblężenia, urodziło się z tego co pamiętam, 16cioro dzieciaczków, jedno zmarło, reszta przeżyła. :) Miejsce odległe od naszych wakacyjnych wędrówek do Croraju, ale warte odwiedzenia.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.02.2013 19:07

Bocian napisał(a):Wiesz Grzesiek, tak naprawdę to wszystkie te zagadki są praktycznie nie do odgadnięcia, jeśli nie będzie na nich czegoś szczególnego, charakterystycznego dla danego miejsca. Im mniejszy szczegół pokazujemy, tym mniej wiemy, jeśli tam nie byliśmy.

Dokładnie.
Przy takich zagadkach jak Ty wkleiłeś niemożliwe jest odgadnięcie miejsca, jeżeli się tam nie było, albo ktoś ci o tym nie opowiedział, pokazując w dodatku zdjęcia. :D

Sama historia naprawdę niesamowita.
I szczerze powiedziawszy pierwszy raz ją słyszę.
No, ale ja to tylko leżę bykiem nad Jadranem, więc... :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 18.02.2013 19:13 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 18.02.2013 19:09

Mocna historia.. faktycznie zachęcająca do odwiedzenia.

Co do szukania w googlu próbowałem znaleźć tą dziurę jednak się nie udało.. (gugiel wyszukał za to inne dziury, hehehe) :D

A co do zagadek to kilka razy udało mi się odgadnąć takie z miejsc, w których nigdy nie byłem. Zresztą jak już pisałem dziurę też próbowałem odnaleźć. ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2013 19:20

Obiektów, gdzie jest taka dziura, warta uwiecznienia :) nie jest tak wiele. Nie sądzicie chyba, że wkleiłbym dziurę w suficie w jakiejś zapadłej wiosce, której nikt nie zna i nikt nie był :) :) Właśnie chodzi o to, że to musi być coś znanego. Mam takie zdjęcie cebuli wiszącej na murze :) Miejsce znane, bo to miasto Hvar ale na zdjęciu widać tylko cebulę i kawałek muru. Takie zagadki do wyzwanie :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.02.2013 19:24

Bocian napisał(a):Obiektów, gdzie jest taka dziura, warta uwiecznienia :) nie jest tak wiele.

Jak paczyłem na zdjęcia np. z Kupari to mógłbym Ci ze sto takich dziur znaleźć. :lol:
Więc to dokładnie tak jak z tą ...cebulą z Hvaru. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie