D1ALVARO napisał(a):Moris - trzyma się bardzo dobrze, a co do daszka to jedna z bardzo przydatnych rzeczy szczególnie w Cro przy upałach i przy tym jak się dość długo pływa w dzień to można stwierdzić że to niezbędne wyposażenie pontonu, a jak długi masz ponton
mottom napisał(a):Moris, ja kupiłem dokładnie taki daszek z etmarine - jest OK
Spójrz na forum/viewtopic.php?p=377713&highlight=pontonu#377713
Jedyny "problem" jaki widzę to dość duży rozmiar po złożeniu (rurki nie są "łamane") - równy szerokości pontonu/daszku.
Pozdrawiam
mottom napisał(a):Kupując daszek w ETMarine dostajesz w komplecie dwa kawałki łatki pontonowej z wywierconymi otworkami, które można nakleić na powierzchnię bocznej tuby pontonu i do nich przykręcać daszek. Patrząc na zdjęcie Twojego pontonu na stronie ETMarine (380) wygląda, że ponton ma na wierzchu bocznej tuby przyklejone takie "prowadnice linek" (nie wiem jak to profesjonalnie nazwać). W tym pasku materiału pontonowego są wykonane otwory, przez które przechodzą linki do trzymania. Jeżeli któryś z tych otworów nie jest wykorzystywany do przeprowadzenia linki - możesz go wykorzystać i do niego przykręcić podstawę daszka. Jeżeli jednak przez wszystkie przechodzi lina - masz dwa rozwiązania.
1. Dokleić do tuby otrzymane razem z daszkiem uchwyty
2. Przewiercić małym (np 6,5mm) wiertłem po jednej dziurce w tych "materiałowych prowadnicach linek" w miejscu, które Ci pasuje (w zależności czy daszek ma osłaniać dziób czy rufę pontonu).
Ja wybrałem drugie rozwiązanie (jest szybsze i chyba pewniejsze - nie trzeba nic samemu kleić). Dodatkowo umieściłem punkt mocowania bardziej z przodu w ten sposób, aby po położeniu daszku na dziobie - nie przeszkadzał (nie zmniejsza wnętrza pokładu), a dodatkowo może robić jako pewnego rodzaju wiatrołap/bryzgołap
Pozdrawiam
Moris napisał(a):
Witam, dzięki wielkie za zdjęcie, a powiedz mi na jaki klej to przykleiłeś, na jaki najlepiej trzyma ???, bo są różne opinie, pozdrawiam serdecznie
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...