napisał(a) Mikromir » 08.07.2017 23:18
trueno2 napisał(a):Ps. Do Chorwacji jedziemy pierwszy raz, zdaję sobie sprawę, że na pewno będziemy się uczyć na własnych błędach. Najważniejsze mieć uśmiech na twarzy
)
Oprócz uśmiechu na twarzy przyda się jeszcze pełny bak w samochodzie, bo...
trueno2 napisał(a): zamierzamy dużo podróżować po Chorwacji.
(...)
Skoro już jesteśmy przy plaży, może poleci Pani jakieś ciekawe miejsce na opalanie?
Osiedlając się nieco dalej na południe, mielibyście trochę bliżej do paru ciekawych miejsc wartych zwiedzenia. Nie twierdzę, że Zadar jest do bani, można go odwiedzić, ale jeden dzień i wieczór w nim wystarczy. Pomijając historyczny niewielki Nin, pozostałe najbardziej atrakcyjne miejsca są raczej mniej lub bardziej na południe od Zadaru, więc trochę sobie pojeździcie: Šibenik z katedrą, wodospady na rzece Krka, Primošten, Trogir czy Split. No chyba że lubicie chodzić po górach, wtedy NP Paklenica czeka. Albo jesteście fanami Winnetou i odwiedzicie kanion Zrmanji czy inne miejsca związane z filmem.
Co do plaż, Riwiera Zadarska nie powala. Wcale. Może po kilku pobytach w Chorwacji jestem nieco wybredna, ale najbliższe ładne plaże są moim zdaniem dopiero na Pagu, szczególnie nad Paškim Zalewem, oczywiście nie te w miasteczkach. Polecam lekturę
klubu. Z małymi dziećmi można ewentualnie pojechać do Ninu, gdzie jest sporo lepkiego chorwackiego piachu.
No chyba że lubicie tę całą komercję z tłumami, barami, prysznicami itp., wtedy w Zadarze coś znajdziecie.
Polecam zapoznanie się ze szczegółowymi informacjami na temat pobliskich plaż tutaj:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkMimo tego co napisałam, mam nadzieję graniczącą z pewnością, że w Chorwacji Wam się spodoba - jeśli tylko dotrzecie do odpowiednich miejsc. Polecam lekturę relacji z podróży, z okolic Zadaru szczególnie:
nasze-relacje-z-podrozy-f22.htmlUdanego urlopu.