Asia napisał(a): Czy warto pójść nad jez. Vransko?
Myślę że warto ale tylko dla tych którzy chca coś więcej zobaczyć a nie pić piwo w okolicach plaży. Warto zobaczyć ruiny, z dużej odległości wydaja się być olbrzymie, z bliska maleją i kasztelnię przy riunach.
Ale myślę że tak naprawdę jest tam ciekawy rezerwat ornitologiczny
tylko że w lecie może być w nim mało ciekawych ptaków.
Na pewno można zobaczyć bardzo rzadkie w Pl czaple nadobne, one z reszta sa w wielu miejscach Hr np w Nin, pozwalają podejśc do siebie na jakieś 40m. Na jeziorze Wrańskim sa też pelikany ale to rzadkość. Okoliczne wzgorza są niezłym punktem widokowym. Przyda się lornetka na ptaki a jeszcze lepiej luneta.
Asia napisał(a):Czy w nim można pływać?
Tak, pływałem sobie nawet nurkowałem. Woda nie jest zbyt przejrzysta, cieła jak zupa. Na stronie parku jest mapka tam jest zaznaczony kemp i plaza. Plaża jest trawiasta, duża, z parkingiem bezpłatnym, w wodzie najpierw piasek potem jakiś nieprzyjemny żwir, trochę gliny
Asia napisał(a):Jeśli tak to jak dotrzeć na plażę nad jeziorem?
Jedziesz drogą do Wrany od magistrali i zaraz jak zjedziesz z magistraki skręcasz w prawo. Będzie drogowskaz na kemp
Asia napisał(a):Czy ktoś był w zatoce Makirina? Podobno są tam jekieś lecznicze błota?
Chyba nie byłem
Asia napisał(a):Podobno jeszcze warto zobaczyć miasteczko Vrana z jakimś zabytkiem.
To restki starej twierdzy. na stronie parku jest opis. Zabytek w ruinie, obok domy, cisza spokój. Jak ktoś lubi stare zamczyska to czemu nie. Z tym że dostęp jest utrudniony: wał ziemny i straszne krzaczory
Pilna dziewczynka, odrobiła lekcje