Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zadar i okolice 2011 (4 dzień - Primosten)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_Kw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Kw » 23.11.2011 19:46

3 dzień 27.06.2011

Trzeci dzień naszego urlopu. Pierwsza połowa dnia praktycznie identyczna jak wczorajsza. Opalanie, kapiel, różne gry i zabawy, opalanie, kapiel itd, itd... :-) Ostatecznie, po drugim dniu wylegiwania i opalania się wszyscy stanowczo stwierdzają, że na razie takiego spędzania czasu mają dość. Jutro z pewnością musimy wybrać się już na jakąś dłuższą wycieczkę. Ale póki co cieszymy się z pięknej pogody i z kąpieli w ciepłej i przejrzystej wodzie...

Po obiedzie pada propozycja - może jednak jeszcze dzisiaj wybierzmy się gdzieś dalej niż Zadar. Szybka decyzja i jedziemy w kierunku miasteczka Starigrad-Paklenica i wąwozu w jego pobliżu. Ciekaw jestem, jak zaprezentuje się Starigrad? Początkowo były plany, żeby tam spędzić wakacje a nie w Zadarze. Zobaczymy...

Po około godzinnej podróży jesteśmy na miejscu. Po drodze podziwiamy piękne widoki na góry Velebit. 8O Jak dla mnie to zawsze zobaczenie jednocześnie morza i dość wysokich gór to coś wspaniałego. Cieszę się, że wkrótce bedę miał okazję zobaczenia tych gór z bliska. Mam taką nadzieję :-)

Niestety jest już dość późno. Obawiamy się czy jest sens jeszcze wchodzić do wąwozu. Strażnik przy wejściu do Wielkiej Paklenicy utwierdza nas tylko w przekonaniu, że nie ma sensu. Słońce już powoli coraz niżej, a bilety nie są takie tanie. Postanawiamy, że nie wchodzimy. Jedziemy do wejścia do Małej Paklenicy. Liczymy na to, że tam już o tej porze nie będzie żadnego strażnika, a my odbędziemy chociaż krótki spacer po wąwozie. I nie myliliśmy się, w Małej Paklenicy nie ma dosłownie nikogo. Ani strażnika, ani jakichkolwiek turystów. Idziemy na krótki spacer... Jednak po jakimś czasie stwierdzamy, że wąwóz, a przynajmniej jego początek, nie robi na nas oszałamiającego wrażenia. Widzieliśmy już kilka wąwozów (m.in. Saklikent w Turcji), tak więc chyba nic wielkiego nie tracimy - decyzja jest jedna: wracamy zobaczyć Starigrad.

Starigrad niestety mnie nie zachwyca. :-( Oprócz ładnego położenia u podnóża gór Velebit, w sumie moim zdaniem niczym ciekawym pochwalić się nie może. Miasteczko jak miasteczko... Kilkadziesiąt budynków rozłożonych wzdłuż drogi. Na dodatek zauważamy tutaj plaże betonowe, które mojej rodzinie nie za bardzo odpowiadają. Później wracając zatrzymujemy sie jeszcze za Starigradem, w okolicach Seline. Tam plaże są już dużo ciekawsze... Zajadając sie lodami, robimy krótki spacer podziwiając to z jednej strony góry, a to z drugiej Adriatyk oświetlany coraz to niżej położonym słońcem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracając do Zadaru, nie mogę się powstrzymać. Zatrzymujemy się i podziwiamy przepiękny zachód słońca.

Obrazek

Obrazek

Z tego dnia jak i z poprzednich nie ma za wiele zdjęć, ale od następnego dnia to się zmieni. Bedzie ich coraz więcej... :-)
c.d.n.
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 04.12.2011 19:44

Bardzo mnie ucieszyła ta relacja. Czekam na znacznie więcej kolejnych pięknych zdjęć, bo wstępnie na przyszły rok zaplanowane mamy rejony Zadaru.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 04.12.2011 20:03

Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy :(
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 04.12.2011 23:17

Zadar klimat dla...szukających... :!:
Jacek_Kw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Kw » 07.12.2011 23:06

Przepraszam wszystkich za dość długą przerwę w relacji, ale niestety - chroniczny brak czasu :-(

4 dzień 28.06.2011

Czwarty dzień naszego urlopu. Dzisiaj w planach jest wycieczka do miast: Primosten i Trogir. To ma być najdalsza wycieczka podczas całych naszych wakacji w Zadarze. W dalsze rejony nie zamierzamy się wybierać. Zostawiamy sobie co nieco na następne lata :-)

Niestety jak zwykle późno wstajemy...:-( Śniadanie, małe pakowanie koniecznych rzeczy na wycieczkę prawie całodniową i ruszamy w drogę. Nie jedziemy autostradą, tak więc mamy okazję przynajmniej z samochodu zobaczyć całe wybrzeże chorwackie od miasta Zadar aż po miasto Primosten. Oczywiście wszystkim się to podoba, a szczególnie piękne widoki na dużą ilość występujących w tej okolicy wysp. :-)

W końcu docieramy do miasteczka Primosten. W moim zamierzeniu to miasto miało być takim swego rodzaju przedsmakiem przed bardzo znanym miastem jakim jest Trogir. I tak w zasadzie było... Ale nie spodziewałem się, że ten przedsmak będzie aż taki "smaczny". Już z samochodu miasto wydaje się ładne i zadbane. Robi wrażenie stare miasto położone na półwyspie i kościół w jego centrum na wzgórzu. Parkujemy samochod dość blisko centrum i kierujemy się na plażę. Po przejściu parudziesięciu metrów, zobaczeniu koloru wody i na dodatek wspaniałego widoku na starą część miasta na półwyspie już wiedziałem, że to chyba będzie jedno z moich ulubionych miast chorwackich.:-)

Obrazek

Obrazek

Czas nieubłaganie upływa. Kierujemy sie w stronę starego miasta. Mamy zamiar przejść uliczkami starej części miasta i wejść na sam szczyt wzgórza i obejrzeć kościółek. Z każdym krokiem miasteczko coraz bardziej mi się podoba. Przed wejściem do starego miasta robimy małą sesję zdjęciową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wejściu do centrum starej części Primosten ukazuje nam się dość duży plac otoczony ładnymi szarymi kamieniczkami bardzo przypominającymi te widziane na Hvarze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kupnie lodów idziemy w kierunku kościoła. Mimo coraz większego upału wszyscy są bardzo zadowoleni. Wszystkim miasteczko bardzo się podoba. Na szczęście dla dzieci wzgórze, na którym jest położony cel naszej przechadzki, jest nieduże. Wkrótce osiągamy szczyt znajdując tam oprócz widocznego już wcześniej kościoła - miejski cmentarz. Kościół jest niestety zamknięty ale zbytnio nas to nie martwi. Dość długo spędzamy tam czas spacerując alejkami cmentarnymi i oglądając niezłe widoki na okolicę. :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zejściu ze wzgórza udajemy się do portu. Wszystko na prawdę pięknie wygląda. Już zaczynam żałować, że niestety zaraz musimy jechać dalej, a chciałoby się jeszcze tutaj zostać i pospacerować np. dookoła półwyspu lub zagłębić się w uliczki starego miasta. :-(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze ostatni rzut oka na to piękne miasteczko z punktu widokowego przy drodze w kierunku miasta Trogir.

Obrazek

Cóż nie da się ukryć... Primosten baaardzo mi się spodobał... :-) Tym bardziej, że niewiele się spodziewałem po nim. Jak dla mnie miasto praktycznie bez wad. Wspaniałe plaże, z jednej strony starego miasta, jak i z drugiej. Klimatyczna stara część miasta, ładny mały port, infrastruktura, tak ważna dla rodzin z dziećmi - to wszytko tam jest. Być może ktoś kto tam spędził więcej czasu może mieć już inne zdanie, ale ja na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić: Primosten jest super!

A teraz kierunek Trogir...

Ciąg dalszy wkrótce...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.12.2011 23:32

Fajnie pooglądać znajome ścieżki ..... :D
Dlatego zostawiam ślad i czekam na więcej .

:)

Obrazek

Tych krzaczorów jeszcze nikt nie wyciął...... :lol:
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 08.12.2011 00:05

I ja dosiadam się do śledzenia tej relacji, tym bardziej, że większości Tych miejsc również zwiedziłem, chociaż bardziej sobie to rozłożyłem w czasie.
Teraz chętnie porównam odczucia z zwiedzania tych wspaniałych zakątków.
:D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2012 12:08

I co dalej z relacją :?: :?
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 27.06.2012 13:22

No to jestem i dołączam się do czytających.
Piękne miejsca, szkoda tylko, że najszybciej będę je widział dopiero za rok :(
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 27.06.2012 16:36

Przyłączam się do czytających i oglądających, tylko że cisza jakby zapanowała od jakiegoś czasu. :roll:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.06.2012 19:06

Za to lody w Primostenie - obowiazkowy punkt programu:)
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zadar i okolice 2011 (4 dzień - Primosten) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone