Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zadar i okolice 2011 (4 dzień - Primosten)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 21.11.2011 07:37

Będę czytał i oglądał :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.11.2011 08:04

Niezły rozkład zajęć.
Mam nadzieje, że Masz dużo fotek.

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2011 08:28

Jacek S napisał(a):Niezły rozkład zajęć.

Mam nadzieję, że nie znikną jak kilka dotychczasowych zamieszczonych na forum.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.11.2011 08:55

Janusz Bajcer napisał(a):
Jacek S napisał(a):Niezły rozkład zajęć.

Mam nadzieję, że nie znikną jak kilka dotychczasowych zamieszczonych na forum.

Nawet wiem o jakie zdjęcia i wątek Ci chodzi ...

:lool: :oczko_usmiech:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 21.11.2011 08:59

Dołączam i ja.
PZDR.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2011 09:01

I tu się mylisz Jacku, chodzi o zdjęcia autora tego tematu :idea:
Sprawdź sam :wink:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 21.11.2011 12:18

No nieźle.Dwie strony i ani słowa ani zdjęcia z relacji za to wielu czekających na nie. I ja też :D
Jacek_Kw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Kw » 21.11.2011 21:43

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. :-)

1 dzień 25.06.2011

Wyjazd z Wrocławia około godz, 3.00.

Spokojny przejazd przez Polskę (via Kłodzko i Boboszów).

Później kupno winiety i dość szybko (Ołomuniec,Brno, Mikulov) granica CZE-AUS.

Ponownie kupno winiety i szybkimi austriackimi autostradami (bezproblemowy przejazd przez Wiedeń) osiągamy granicę AUS-SLO.

Wcześniej dowiedziałem się, że benzyna jest najtańsza właśnie w Słowenii, tak więc podczas omijania płatnej autostrady tankujemy w mieście Lenart. Niestety Słowenia jest dla nas pechowa: kłopoty żołądkowe jednej z córek i odmowa współpracy GPS :-(
Nie zrażamy sie tym, na szczęście córka szybko dochodzi do siebie, a ja na szczęście jestem przygotowany na brak GPS - mnóstwo wydrukownych wcześniej map :-) GPS udało się uruchomić dopiero po powrocie. :-( Kilka kilometrów przed granicą SLO-CRO, oczywiście jak to w sobotę, zobaczyliśmy sznur samochodów - krótko mówiąc korek. Na krótko pojawiają się myśli: dlaczego znowu jedziemy do Chorwacji w sobotę, przecież wiadomo nie od dziś co się dzieje w tym dniu tygodnia na granicach niektórych państw? Jednak nie jest tak źle, jakoś przeżyliśmy (tylko 1.5h w korku). Później po dwóch miesiącach okazało się, że ten korek to nic w porównaniu z tym jaki przeżyliśmy na przełęczy Brennero w drodze do Włoch.

A później już... Chorwacja. Na szczęście przed tunelami nie ma tłoku. Jesteśmy w Zadarze około 17.00. Nocleg mamy zarezerwowany w domku około 500m od hotelu Kolovare, w południowej części miasta. Dzielnica na szczęście okazuje się, przyjemna (brak blokowisk) i cicha. Bardzo dużo wąskich uliczek jednokierunkowych. Niestety nasz apartament nie ma ogrodu, ale ten fakt to w sumie jego jedyna wada (no może jeszcze brak spektakularnego widoku na morze). Poza tym apartament bardzo obszerny, czysty, z pełnym wyposażeniem itd...

Wieczorem idziemy na małą przechadzkę, zapoznając sie z okolicą. Przede wszystkim szukamy ładnej plaży bo to jest najważniejsze dla żony i dla córek. Plaż w pobliżu jest kilka, ale jednak najbardzej przypada nam do gustu plaża przy samym hotelu. Jak dla nas jest tutaj prawie idealnie: ładnie, bezpiecznie (plaża strzeżona), bardzo dobra dla małych dzieci, poza tym są dwa boiska, dwa bary, punkt z wypożyczalnią kajaków... Jednocześnie plaża nie jest na szczęśnie strasznie oblężona. Postanawiamy, że to będzie dla nas główna plaża, na której, o ile nie będziemy na jakiejś wycieczce, będziemy najczęściej przebywać.

Zdjęć z tego dnia nie mam :-(
Ale,ale... ponieważ wiem jak ważne są w relacji zdjęcia to przedstawiam kilka z późniejszych dni pokazujące okolicę naszego apartamentu, drogę na plażę i samą plażę :-)

Droga na plażę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna z pobliskich plaż.
Obrazek

"Nasza" plaża. Plaża przy hotelu Kolovare.
Obrazek

Obrazek

Widok w kierunku starego miasta Zadar.
Obrazek

c.d.n.[/b]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.11.2011 11:28

Będę doglądał, bo masz jeden punkt, który szczególnie mnie zainteresował :wink:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 22.11.2011 12:53

W tym i ubiegłym roku byłem w Sv Filip i Jakov. Zjeździliśmy kawał Cro. Zadar też. czekam na dalsze fotorelacje. A tymczasem siadam sobie cichutko i nie szeleszczę papierkami. :wink:
renatalato
Cromaniak
Re: Zadar i okolice 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 22.11.2011 14:38

Jacek_Kw napisał(a):- Rzeka Zrmanja (niestety bez Pueblo Plato) i rzeka Krupa (dodatkowo widok z zewnątrz klasztoru Krupa)
- Tulove Grede (przejażdżka tylko do kościółka/kapliczki)

Oglądałam piękne fotografie z tych miejsc, więc czekam na Wasze wrażenia :)
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 22.11.2011 22:15

Są zdjęcia to jestem i ja :wink: Czekam na kolejne części relacji :D
Jacek_Kw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Kw » 22.11.2011 23:18

2 dzień 26.06.2011

Drugi dzień pobytu w Chorwacji (a właściwie to pierwszy) postanowiamy spędzić baaardzo wypoczynkowo. Żona i dzieci stwierdzają, że coś się za tę wczorajszą męczącą podróż dla nich należy i ani myślą znowu wchodzić do samochodu. :-) Jako, że ja też mam na razie samochodu dość, zapada szybka decyzja - idziemy pieszo na plażę.

Na plaży jak to na plaży... Opalanie, kapiel, różne gry i zabawy, opalanie, kapiel itd, itd... Woda w morzu ciepła, czysta. Jednak morze przy wyspie Hvar miało ładniejszą barwę i było bardziej przejrzyste. No... ale nie ma co narzekać, przecież jesteśmy na plaży miejskiej, bardzo blisko portu w Zadarze. Jak już wspomniałem plaża przy hotelu Kolovare jest doskonała dla dzieci. Oprócz tego, że nie ma tam praktycznie w ogóle jeżowców, jest bezpieczne stopniowo opadające dno morza, to jeszcze bardzo blisko znajdują się punkty z lodami :-)
Czas szybko mija... Wypoczynek, wypoczynkiem - ależ ileż można siedzieć na tej plaży? :-)

Po obiedzie postanawiamy, że jednak przeprosimy się z samochodem i przejedziemy się nim. Niedaleko. :-) Kierunek - centrum Zadaru. Zadar, jak wiadomo prawie wszystkim, to duże miasto. Nawet oglądając samą starówkę to widać. Nie bedę opisywał zabytków i atrakcyjnych miejsc w Zadarze, każdy może sobie poszukać tych informacji, nawet na naszym forum...

Moje subiektywne odczucia dotyczące starego miasta Zadar są jak najbardziej pozytywne. Mimo tego, że ja osobiście za dużymi miastami nie przepadam to Zadar spodobał mi się. Zwróciłem uwagę, że nawet dość dużo nowoczesnych budowli, jakie są na starym mieście, tak bardzo nie razi, jak to czasami bywa gdzie indziej. Udało się stare z nowym jakoś ładnie poukładać obok siebie. :-) Całe centrum Zadaru oczywiście tętni życiem do późnych godzin nocnych. Rzeczywiście trudno chyba się tutaj nudzić. Żona i dzieci również są bardzo zadowolone z atrakcji tego miasta. Postanawiamy, że jeszcze na pewno tutaj wrócimy. Szczególnie, że mamy tak blisko :-)

Oto kilka obrazów tego popołudnia - miasto Zadar.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.11.2011 00:34

Ładnie. :)
Skoro moje zdjęcia z Zadaru trafił jasny szlag, to przynajmniej czyjeś pooglądam. :? :(
Jacek_Kw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Kw » 23.11.2011 17:49

Fatamorgana napisał(a):Ładnie. :)
Skoro moje zdjęcia z Zadaru trafił jasny szlag, to przynajmniej czyjeś pooglądam. :? :(

Witam.
Zdjęcia z Zadaru jeszcze się z na pewno pojawią. Byliśmy w centrum kilka razy. :-) Aczkolwiek nie wiem jak to się stało ale niestety nie mam nocnych zdjęć :-( Pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zadar i okolice 2011 (4 dzień - Primosten) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone