Lidia K napisał(a):A przy okazji skoro mam okazję to Shtriguś jak ty zrobiłaś to zdjęcie? Te kropelki wody są po drugiej stronie szkła? Czy to są kropelki wody? Czy na zdjęciu jest pospolita stokrotka czy ogrodowa stokrota? To jest jedyna fotografia, która mnie zaintrygowała. A jeszcze jedno pytanie: czy to zdjęcie zostało zrobione specjalnie na ten konkurs?
Lidio
To było tak.
Twórczość w 100% konkursowa. Początkowa wersja była taka, że chcę znaleźć margerytkę/margaretkę, poczekać aż deszcz popada na stary bruk bielskiej Starówki, położyć na nim kwiatek i pstryknąć.
Ale: pierwszy problem - nie znalazłam nigdzie w centrum miasta margerytki
:D:D Rosły dwie w pobliżu domu pastora, daleko od płotu, ale nie miałam śmiałości wejść i poprosić
No to przy krawężniku drapłam taką biedną stokrotkę i łaziłam po Starówce czekając na deszcz (bo zapowiadali, a ja uwierzyłam
)
Ale cały czas świeciło słonko.
To mi się przypomniało coś. Dwa dni wcześniej byłam na Dniach Nauki i Kultury na Starym Rynku. Kilka lat temu, podczas prac archeologicznych odgrzebali tam studnię. I chcieli zrobić taką modną w wielu miastach atrakcję, że przykryli ją szkłem, żeby można było oglądać z góry. Ale coś tam zdaje się przekombinowali z wentylacją i para się zbiera pod powierzchnią szyby (i studni prawie nie widać).
Na "już" nie mam lepszego zdjęcia studni. Tak to z grubsza wygląda (dziewczyny stały na tej szybie, żeby lepiej widzieć scenę - raczej się tego nie praktykuje
)
Tam rzuciłam tę stokrotkę umordowaną w mojej kieszeni i tak wyszło
:):):)
Ale takie bąbelkowe szkło też widziałam w blatach stolików w jednej knajpie - zresztą też niedaleko Starówki w BB.
Jeszcze próbowałam stokrotkę focić koło kałuzy i pod kapiącą rynną. No i po 15 minutach... Oczywiście przyszła ulewa
Szybko pobiegłam do kwiaciarni i kupiłam tę herbacianą różę. A jej płatki wylądowały na bruku, który szybko wysychał po burzy, wiec się strasznie śpieszyłam - i to było to moje drugie zdjęcie konkursowe