Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zachwyty i rozczarowania cro A.D. 2005

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 31.08.2005 07:08

Drodzy Forumowicze
Przede wszystkim dziekuję!!!.Dziękuję za to, że dzięki Waszym informacjom z forum mogłem precyzyjnie zaplanowac
wakacyjny wyjazd.
Jechałem jak po sznurku.
Pokonałem 4000 km (2 os. dorosłe + 2 dzieci) Megane z przyczepą
1. Primosten
Kemping Adriatic - zachwyt - pieknie położony, zacieniony, czyste sanitariaty (a jednak Chorwacja nie musi oznaczać brudu)
z ciepłą wodą. Magistrala niby blisko ale nie dokucza. Minus to duży tłok.
Pogoda kiepska zimno, wietrznie.
Zwiedzone: Primosten - rozczarowanie, dziura, nic ciekawego. Trogir - O.K. Ciovo - bezpłciowo ani ładne ani nieładne
(Korki na moście!!!)
2. Dubrownik
Kemping Rudine - najwieksze rozczarowanie wyjazdu. Kemp duży, bardzo mało ludzi, toalety ponizej krytyki (za te pieniądze!!!)
- nigdy ciepłej wody, WC niezamykane!!!!. Plaża fajna, ale dojście do niej dla konesera schodów.
Rewelacja to ten opuszczony, zniszczony osrodek wczasowy - kurort graniczący z kempingiem
Orsac to dziura bez sklepu baru, konoby itp. Blisko i powyżej kempu jest magistrala - hałas z niej jest dość uciążliwy zwłaszcza nocą
(Looknołem na kultowy kemping Pod maslinom - ja bym się tam nie zatrzymał - gaj, ciemnica, tuż przy magistrali daleko do
plaży - i jaką drogą - nie dla mnie)
Zwiedzone:Dubrownik - super, polecam wypożyczenie elektronicznego przewodnika przy wejściu na mury.
Lokrum - koniecznie - rewelacja.
Pogoda - słońce zza chmur - w sam raz na zwiedzanie.
3.Ston
Kemping Prapratno - rewelacja, położony wspaniale, cisza, bez tłoku, ciepła woda w zatoce i w łazience.
Minus i to duży za 3 elementy
-Potwornie (nawet jak na Chorwację) brudna plaża. Ilość petów = ilości kamyków. Nawet usiłowali to sprzątać ale ćwierćmózgi grabili brudy do morza - Nobel w dziedzinie głupoty.
-Brudne toalety- 4 sprzątaczki kręciły się wokół własnej osi zamiast sprzątać - zero nadzoru.
-Paskarskie ceny w sklepie kempigowym (ten sam żóty ser w Stonie 45 kun a w Prapratno 70, Inne artykuły podobnie)
I na koniec bomba - 1 dzień przed moim wyjazdem obsługa kempingu zamkneła wyjście na plażę - to przy korcie - kazano
gościom przeciskać się przez zaplecze plażowego baru lub zapychać dookoła przy recepcji. Awantury w recepcji nic nie dały
(dawno nie dano mi tak dosadnie do zrozumienia że ma się mnie w d...)
Zwiedzone: Ston (mur), Orebic (nic ciekawego z wyjątkiem Żmijowej góry - dojazd dla ambitnych)
Korcula - zachwyt.
Pogoda - w kratkę, bardzo uciążliwy wiatr, w nocy burze.

Inne uwagi:
Drogi - rewelacyjna jest ta autostrada z tunelami, zazdroszczę i podziwiam.
Ceny - coraz bardziej nie na polską kieszeń (byłem w cro 4 raz). Poza tym Chorwaci zblizają się do tej cienkiej granicy
którą dawno przekroczyli nasi rodzimi górale a po przekroczeniu której tracimy radość z wypoczynku ( w tym z wydawania pieniędzy) a zaczynamy czuć się dojeni.
Pozdrawiam
Robi
sivy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sivy » 31.08.2005 07:38

cze Robi!
jaki Camping bys w takim razie polecil w okolicach Dubrownika?Wybieram sie tez z przyczepa w polowie wrzesnia i w podobnym skladzie.
Napisz cos o kosztach czy z przyczepa duzo wiecej placiles za autostrady? jakie srednie zuzycie miales i z jakimi predkosciami sie poruszalec po chorwackich autostradach?
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 31.08.2005 07:55

1.kemping jest w samym Dubrowniku Solitudo - super ale drogi, odpada parkowanie - mozna dojechac miejskim autobusem. Druga opcja - tak robili moi znajomi - wybrac kemp na Peljasaczu i dojechac 50km (z Rudine jest 12 - moze jednak Rudine na 3dni a potem odskok na Korcule, Hvar)
2.Autostrada jest droga - za całośc Zagrzeb-Split zapłaciłem 263 kuny=143zł - można kartą kredytową. Droga jest rewelacyjna lepsza niż w Austri czy Czechach.
3. Spalanie przy klimie + opcja gaz do dechy 10,3 l/100. Jadąc kawałek magistaralą spalałem około 8 - za szybkośc sie płaci.
4. Szybkośc około 110 (max 130)- nikt sie nie czepia ze z przyczepa wolno 80
Pozdrawiam
sivy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sivy » 31.08.2005 08:32

Dzieki Robi, to dla mnie cenne informacje
Milego dnia!
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 31.08.2005 14:29

robi napisał(a):I na koniec bomba - 1 dzień przed moim wyjazdem obsługa kempingu zamkneła wyjście na plażę - to przy korcie - kazano
gościom przeciskać się przez zaplecze plażowego baru lub zapychać dookoła przy recepcji.

A kiedy byles? Bo ja ja bylam to juz wtedy trzeba sie bylo przepychac kolo baru ;)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 31.08.2005 17:20

napisałam offf topic więc wykreślam
Ostatnio edytowano 31.08.2005 19:47 przez Stela, łącznie edytowano 2 razy
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 31.08.2005 18:55

Wtaj Robi
Dzięki za Twoją relację - b.ciekawa .
Jedno pytanko - co to ten elektroniczny przewodnik przy wejściu na mury
w Dubrowniku to chyba od niedawna

pzdr :papa: :papa:
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 01.09.2005 07:16

Z prapratno wyjechałem w piatek rano - czyli plaże zamkneli około środy 8O
Przewodnik to taka słuchawka - jak w muzeach - idziesz sobie po murze, widzisz numerek - naciskasz numerek na słuchawce i toto opowiada. Naprawde fajne! Kosztuje 30 albo 40 kun
Pozdrawiam
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 01.09.2005 19:10

Są gusty i guściki :D . Ja co prawda byłam w lipcu ale odnioslam zupełnie odwrotne wrażenie. Dla mnie kamp w Rudinie byl super natomiast Prapanto w Stonie kompletna pomyłka ( i ta plaża ble.........)
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 02.09.2005 00:15

BaWa napisał(a):Są gusty i guściki :D . Ja co prawda byłam w lipcu ale odnioslam zupełnie odwrotne wrażenie. Dla mnie kamp w Rudinie byl super natomiast Prapanto w Stonie kompletna pomyłka ( i ta plaża ble.........)

No właśnie. Byłem drugi raz w Prapratnie, oglądałem też Rudine. Napewno wolę Prapratno. Pod Maslinami sympatycznie, ale odległość, a szczególnie wysokość - nie ciekawa przy upale.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 02.09.2005 07:32

BaWa pomijając to co sie moze podobac - nie podobac ( w Prapratno mieszkam na plaży widze morze, w Rudine jestem zawieszony gdzieś w okolicy 4 pietra i nic nie widze) to musze sie czasami umyc -brak ciepłej, chocby letniej wody. Nawet gdybym wytrzymal bez mycia to musze czasem do toalety -w Rudine sa niezamykane - to troche extremalne rozwiazanie, musze cos zjesc w Orsacu jest jeden bar przy którym nie mozna zaparkowac ( w dół za Pod Maslinom). Restauracja w Rudine miała przerwe gdy ja chciałem jesc i zrobiła wrażenie dosc drogiej.
W Prapratno wszystko jest na miejscu a w razie czego blisko Ston.
Pozdrawiam
Ob.Serwator
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ob.Serwator » 02.09.2005 21:26

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 20.02.2006 21:53 przez Ob.Serwator, łącznie edytowano 2 razy
robert236
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert236 » 03.09.2005 21:44

Witam serdecznie!!!!!!!!
Czytam wasze wypowiedzi i tak jak to ktos wczesniej napisal zgadzam sie z teza ze mamy gusta i gusciki.............ale sa rzeczy na ktore nie potrafie przymknac oka.........a mianowicie chodzi mi akurat o Prapratno.........hmmmmm tez tam bywalismy i to ze wiekszosc petuje kiepy na plazy to fakt , ale nie zgodze sie ze w wiekszosci to Polacy..........jest tak ze wszystkie nacje to robia,ale tak posrod nas jak i innych trafiaja sie ludzie z kultura(wystarczy tylko chciec np. my zbieralismy wszystkie smiecie i pety do puszki)jak mowie dotyczy to ludzi wszystkich przebywajacych tam na plazy.Jeszcze cos na temat Polakow z malymi bobasami...........tu sie nie zgadzam a wrecz protestuje...........na Chorwacji bylismy z dzieciaczkiem ktory ma obecnie 4 m-ce a w sierpniu mial 3 i spotkalismy sie z tym ze nie Polskie dzieci i ich rodzice nie szanuja spokoju innych a wrecz przeciwnie.Przechodzaca kolo nas mama (Polka)z dwojka malych dzieciakow zobaczywszy ze nasze malenstwo spi nakazala z daleka cisze swoim dzieciom w przeciwienstwie do Wlochow czy Francozow ktorzy z reguly sa rozkrzyczani(taki poludniowy temperament)ale badzmy wyrozumiali to jest plaza nie teatr............wiec o czym mowa........?????????A tak na koniec to taki moral przychodzi mi na mysl"szanujmy sie Polacy.............bo jesli zaczniemy sami na siebie nadawac to nikt nas nie uszanuje"pozdrawiam goraco wszystkich Robert
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 05.09.2005 15:30

Oabawiam sie, że urok a nawet może magie Prapratno mogliśmy podziwiac w tym roku ostatni raz. Ciesze sie ze zdążyłem :( . W nieuczesanej głowie jakiegoś decydenta urodził sie pomysł zbudowania portu dla promów w tej zatoce - na przeciwko plaży. Promy podobno mają byc na Mljet. Prace idą pełną parą -Chorwaci szybko budują - już jest szeroka droga dojazdowa i zatopione fundamenty portu.
Szkoda
Pozdrawiam
Ob.Serwator
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ob.Serwator » 05.09.2005 19:06

robi napisał(a):Oabawiam sie, że urok a nawet może magie Prapratno mogliśmy podziwiac w tym roku ostatni raz.

Fakt, to niestety może być prawda.
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone