Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zachowanie słoweńskiego celnika

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.08.2008 08:36

Wczoraj wracając z pracy słyszałem wiadomość w radio dotyczącą przygody polskiego turysty na przejściu granicznym w Macelji. Otóż turysta opisał niemiłe zdarzenie ze słoweńskim celnikiem. Podczas przekraczania granicy już po odprawie chorwackiej słoweniec zażadał aby ów turysta podniósł maskę samochodu w celu sprawdzenia numerów pojazdu. Na pytanie jaki jest powód tak szczególowej kontroli otrzymał odpowiedź, że wszyscy Polacy to złodzieje i krętacze a większość samochodów w Polsce jest kradzionych. Turysta okazał się bodajże radcą prawnym lub adwokatem i po przyjeździe do Polski nagłośnił sprawę i złożył oficjalną skargę do ambasady słoweńskiej. Czy może ktoś ma więcej informacji w tej sprawie bądź miał podobne przygody?
A wydawało mi się że Słoweńcy to taka porządna nacja. Wprowadzają bandyckie winiety teraz te głupie odzywki. Może to ze złości, że turyści jeżdżą do Chorwacji a nie do nich.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 05.08.2008 08:39

O zdarzeniu nic nie wiem ale celnicy/pogranicznicy to specyficzna grupa zawodowa, sympatycznych osobników trzeba szukać ze świecą niezależnie od nacji, więc po jednym przypadku nie wyciągałbym ogólnych wniosków.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2008 08:45

Wprowadzają bandyckie winiety teraz te głupie odzywki. Może to ze złości, że turyści jeżdżą do Chorwacji a nie do nich.

Nie bandyckie tylko odpowiednie i opłacalne dla nich. Nie podoba sie to można nie korzystać wg. mnie. Piszesz o głupich odzywkach czyli już przyjąłeś za prawdziwe to doniesienia radiowe?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.08.2008 09:11

Sławomir Wocial napisał(a):
Wprowadzają bandyckie winiety teraz te głupie odzywki. Może to ze złości, że turyści jeżdżą do Chorwacji a nie do nich.

Nie bandyckie tylko odpowiednie i opłacalne dla nich. Nie podoba sie to można nie korzystać wg. mnie. Piszesz o głupich odzywkach czyli już przyjąłeś za prawdziwe to doniesienia radiowe?

I tak też zrobiłem - jechałem drogami niepłatnymi. Ciekawe jak byś się czuł słuchając takich bredni podczas kontroli granicznej? A tak na marginesie krzywe spojrzenie na osobę o innym kolorze skóry lub orientacji seksualnej to już rasizm a na Polaka to można wszystko.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 05.08.2008 09:19

wiadomość faktycznie słyszałam ale celnicy to taka grupa specjalnie pszeszkolona do pracy w specyficznych warunkach czego do niedawna mogliśmy doświadczać na naszych granicach ktoś zawsze pada ofiarą
a może temu panu z oczu żle patrzyło i co z tego że prawnik dla nich to nie ma znaczenia mógł nie zadawać pytań zbędnych tylko uśmiechnąć się
bez pytania nie byłoby zbędnej odpowiedzi /musimy pamiętać że ta grupa polaków czuje się wszędzie uprzywilejowana i trzeba skłaniać przed nimi głowę/
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.08.2008 09:33

W czerwcu pisalem o takiej sytuacji w drodze do Chorwacji.Jechalismy Passatem no i Sloweniec maske do gory i cos tam ogladal ;).
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 05.08.2008 09:39

I ja potwierdzam i ja jechałem w czerwcu passatem i aż 3 razy maske podnosiłem jednak głupich komentarzy nie słyszałem
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 05.08.2008 09:54

No miłe to nie jest. Ale kiedyś ile razy bym nie jechał i jakim samochodem, na przejściu w Olszynie niemiecki cerlnik zawsze kazał mi zjechać na lewo i sprawdzanie numerów było . Po którymś razie tak przywykłem, że jak kazali mi jechać, to pytałem czy napewno nie na lewo i bez sprawdzania numerów. Ot mają chłopaki prikaz z góry to go wykonują.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 05.08.2008 10:03

Czyli właściciele "ulubionych marek" powinni się nastawić na kontrole :).
Ja osobiście nie byłem nigdy sprawdzany na granicy przejeżdżając samochodami typu Meganka, Primera, Fabia, Octavia II, co najwyżej pytali o cel wyjazdu i na tym się kończyło.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.08.2008 10:05

SoftRM napisał(a):I ja potwierdzam i ja jechałem w czerwcu passatem i aż 3 razy maske podnosiłem jednak głupich komentarzy nie słyszałem

Głupich komentarzy nie było bo w Słowenii co drugi jest głupi :( ,trafiłes na pierwszego :wink:
Arogancja Słowiencow to juz legenda :(
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.08.2008 12:38

A my jechaliśmy passatem i nikt nam nie zaglądał :wink:
praulinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) praulinka » 05.08.2008 13:41

Byłem dwa razy w CRO i za kazdym razem przy wjeździe do CRO albo oglądali i spisywali nuumery z dowodu rejestracyjnego, albo kazali podnosic maskę i sprawdzali numery. Mam Passata 2005. Nawet mnie to już nie dziwi, żartujemy zawsze z żoną czy tym razem też.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 05.08.2008 13:47

mirko napisał(a):
SoftRM napisał(a):I ja potwierdzam i ja jechałem w czerwcu passatem i aż 3 razy maske podnosiłem jednak głupich komentarzy nie słyszałem

Głupich komentarzy nie było bo w Słowenii co drugi jest głupi :( ,trafiłes na pierwszego :wink:
Arogancja Słowiencow to juz legenda :(

Coś mi tu wygląda na podobne stosunki Chorwatów do Słoweńców jakie Grecy mają do Macedończyków :?

I nie chodzi tu o to by opuścić głowę i siedzieć cicho, bo Pan Celnik do nas podchodzi. Szczęśliwie te czasy minęły, przynajmniej w naszym kraju.

pozdrav :papa: :hut:
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 05.08.2008 14:00

Na pytanie jaki jest powód tak szczególowej kontroli otrzymał odpowiedź, że wszyscy Polacy to złodzieje i krętacze a większość samochodów w Polsce jest kradzionych

Z tymi Passatami to potwierdzam - norma. Ale ciekawe czy ten pan na tyle zna słoweński że dobrze zrozumiał tego celnika
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2008 14:33

jimmi napisał(a):Na pytanie jaki jest powód tak szczególowej kontroli otrzymał odpowiedź, że wszyscy Polacy to złodzieje i krętacze a większość samochodów w Polsce jest kradzionych

Z tymi Passatami to potwierdzam - norma. Ale ciekawe czy ten pan na tyle zna słoweński że dobrze zrozumiał tego celnika

Zna czy nie zna, ważne czy Słoweniec w ogóle cos takiego powiedział. Opieranie sądów o kimś na podstawie doniesien radiowych jest wg. mnie przesadzone. Był już taki wątek o Chorwatach burakach. Bo się jeden komuś tam nie spodobał...
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone