Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zachowanie słoweńskiego celnika

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.08.2008 12:32

Co z naczy slowo "brandzlowac" bo nie znam tego slowa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 12:48

Lubuszanin napisał(a):Co z naczy slowo "brandzlowac" bo nie znam tego slowa.

przedłużać (slang młodzieżowy)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.08.2008 12:50

wojan napisał(a):
woka napisał(a): Co do łapówki...... owszem, dałem raz w życiu. Jakieś +- 20 lat temu. Lekarzowi chirurgowi. Małżonka miała operację. To był czas że nie dać, to było źle widziane. ...... Kupiłem dolary, kupiłem koniak w Pewexie. Do tej pory ( na samo wspomnienie) mam wypieki na twarzy. Nie potrafię wręczać łapówek. Po prostu się wstydzę, zaraz na twarzy jestem czerwony jak burak. Taka jakaś dziwna moja uroda. Dla jasności, ja chciałem w jakiś sposób wyrazić swój szacunek dla lekarza ( dwie operacje w przeciągu chyba 3-4 tygodni), jednak świadomość, że to "łapówka" powoduje u mnie blokadę.

Woka - jeżeli od uzyskania tej "łapówki" 8O lekarz uzależniał opiekę nad Twoją żoną, to i w tamtych czasach i teraz jest to z wszech miar naganne.
Natomiast jeżeli na ten koniak wykosztowałeś się :D po zabiegach,przez nikogo nie nagabywany, to nie masz sie czego wstydzić.
:papa:

Wojan .... po operacji. To ja chciałem dać bo tak wypadało, taki był klimat. Problemem u mnie jest psychika, ... wstydzę się dawać te dowody wdzięczności. To tak jakbym obraził lekarza, jakbym zrobił z niego żebraka. Ja tak to postrzegam i nic na to nie poradzę. Zawsze tak miałem. Tu nie chodzi o to czy mnie to coś kosztuje, choć doskonale wiem, że lekarz bez łapówki czy z łapówką bedzie leczył tak samo. Takie mam zdanie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.08.2008 13:15

Sławomir Wocial napisał(a):woka, czyli rozumiem , że ty ustalasz sobie pewne normy dla siebie i jeśli są inne dla ciebie niekorzystne to ich nie respektujesz? Twierdzenie : "ty sobie płać... ja zapłacę jak będę musiał" jasno określa dla mnie Twój sposób postępowania. Generalnie ja to odbieram tak, że cała masa matołków płaci bo są frajerami a ja nie płacę bo mam ustalone swoje normy i mi nikt nie podskoczy. jestem ciekaw jaki był byś mocny gdyby nie mundur lub mundurowa przeszłość. A co powiesz na takich co maja inne normy też ustalone przez siebie, ale niezbieżne z Twoimi. Wolno im? Tobie wolno to i im chyba wolno. Jestem ciekaw co by było gdyby na przykład wojan ustalił sobie , że on nie usypia gości o nicku na literę w??

Slawek .... ( już na zakończenie tej wymiany zdań). Błędne rozumowanie, nie ten kierunek.
Ja nikomu nie podskakuję, nie podskakiwałem i podskakiwał nie będę. Taki mam sposób na życie. Policjantowi zawsze mówię dzień dobry, sznuję ten zawód nad wyraz. Ja ich szanuję ( wszystkich mundurowych dla jasności) i wymagam tego samego w stosunku do mojej osoby. Jeżeli jest przypadek, że ktoś sobie za dużo pozwala, że nielogicznie, nieprawnie, naciąga, wówczas ... "ni stąd ni zowąd' budzi się jakiś diabeł który mówi "Stop". Po prostu jak mam rację to nie pozwolę sobie aby ktoś inny, ... moim kosztem ( ja na tym cierpię) nabił sobie punkty. Popatrz kilka postów wcześniej, pisałem ..... jak moja wina to siedzę cichuto jak mysz pod miotłą. Musi być moja wina. Ewidentna wina a nie wina "wciskana". Jeszcze jedno, opisałem tylko dwa zdarzenia, przypuszczam, że jeszcze nastepne dwa by sie tego typu też znalazły. Proszę jednak nie mieć wrażenia, że tak jest zawsze. Pozostałe to standardowe czynności. Uprzejme, uśmiech na twarzach obu stron. Ja wiem, że kontrolujący to policjant, policjant wie, że kontrolował jakiegoś tam obywatela. Ile to ja już otrzymałem pouczeń (hoho i jescze trochę) ..... moja culpa, ma Pan rację, faktycznie gafa z mojej strony, więcej tego nie popełnię, dziękuję za pouczenie. To są fakty dnia codziennego.
Teraz może jest jasno i wyraziście. :D
Miłego dnia.
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 13.08.2008 13:55

W ostatnim roku przed otwarciem granic.Jechaliśmy cała trasę nocą i w deszczu. Na przejsciu Słowacja/Austria w Jarowcach, celnik złośliwiec, dlatego,że nie pojechaliśmy pood same nogi Jaśnie J..ego Pana, a widząc zaczerwienione oczy mojego Ślubnego-zapytał
czy nie jest przypadkiem pod wpływem alkoholu. Kazał wysiąść i w dodatku obwąchał.I stał się cud-mój Ślubny go nie zabił !!Nawet nie obsobaczył !!Moje dzielne 100 kg było jak aniołek.

Celnik słoweńsko/horwacki-nasz pannnnn /cytujac z chńska za kabaretem/
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 13.08.2008 14:53

Mam tylko 2 pytania:
binkowskig: jakie to są FASZYSTOWSKIA AUTA o których piszesz
w poscie z dn.12.08.08 :?: :?:
matej : to chyba nie było 29.08.2008 :?: :?:
matej.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matej. » 13.08.2008 15:19

No nie to było 29.07. 2008 :D
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 13.08.2008 15:33

matej. napisał(a):No nie to było 29.07. 2008 :D

Tak myślałem, albo 29.06 albo 29.07 :papa: :papa: :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2008 17:08

zebik napisał(a):

Gdyby iść tropem tego slangu to kulę ziemską powinny oplatać przedłużone męskie fiuty... :):):) 8O 8O :twisted: :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 17:53

zebik napisał(a):

niekoniecznie to 8) :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2008 21:32

Sławomir Wocial napisał(a):
zebik napisał(a):

Gdyby iść tropem tego slangu to kulę ziemską powinny oplatać przedłużone męskie fiuty... :):):) 8O 8O :twisted: :twisted:

oczywiście słowo adekwatne do prowadzonej między niektórymi dyskusji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2008 19:01

A ja świadkiem byłem jak Niemcy Niemcom zgotowali ten los :wink:
Jakies pięc a może 6 lat temu...w mediach akcja "wściekle krowy" ja w drodze do podparyskiej leśniczówki na dwa tygodnie ,euro wtedy jakos po 4,50pln a dobrobyt w płacach miał dopiero nadejść wraz z IV RP ,więc pełen bagażnik puszek i innego prowiantu... a na granicy trzepią....tyle,że niemieccy celnicy swoich pobratymców wracających z przygranicznych targowisk...i lądowały w niemieckim koszu różne polskie dobra za euro u nas nabyte...a do Polaków wtedy tylko sznele,sznele i jechaliśmy dalej :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2008 07:39

Wracając z Chorwacji na jednym z niemieckich postojów obserwowaliśmy jak niemieccy celnicy wypakowywali Anglikom przyczepkę i zabierali masę papierosów. Z dala od granic wszelakich ;)

Obrazek

Anglicy gotowali się ze złości.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2008 08:25

brandzlować :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.08.2008 07:23

helen napisał(a):Wracając z Chorwacji na jednym z niemieckich postojów obserwowaliśmy jak niemieccy celnicy wypakowywali Anglikom przyczepkę i zabierali masę papierosów. Z dala od granic wszelakich ;)

Na tym polega urok Schengen. Mogą Cię zawsze i wszędzie wytrzepać do ostatniej drobinki kurzu.

Pozdrawiam
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zachowanie słoweńskiego celnika - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone