woka napisał(a):ROCHEN napisał(a):.To ich zawód i za to im płacą
Rochen .. zgoda. jednak konotolować a kontrolować jest (bywa) różnica. Jak jest zasadność .... siedzę jak mysz pod miotłą i ani mru-mru.
Podam inny przyklad.
Jadę sobie w niedzielę (kilka lat temu). Na ulicy pusto, dzień pochmurny, jesień, rano przed godz. 8,00 ( nawet ptaki nie latały). Mam czas do godz. 8,15 a jestem już tuz przy celu podróży. Nie śpieszę się bo po co. Za zakrętem stali ..... wyskoczyl z "szuszarką" i zatrzymuje mnie. Że niby za szybko. Tłumaczę, że na rowerze można szybciej jechać ( jakbym się rozpędził). Nic. Idą w zaparte i chcą mi dać (chyba) 400 zł mandatu i 6 pkt. Jak się nie wnerwię ...... mówię gościowi, że jak ja chodzilem w mundurze to On na stojąco pod stół wchodził (dokładnie, czasami tak mówię). Widać było, że szukają "jelenia". On swoje, ja swoje, trwa puskówka. Straszy mnie sądem (że niby władzę obrażam). Dopiero jak coś mu pokazałem i powiedziałem, raptem zmienił ton ......... i posłusznie przeprosił. ... Jednak ile osób nie może lub nie potrafi się obronić i płacą mandaty często wątpliwe. Jak będzie ewidentana moja wina (oby nigdy) to z pokorą przyjmę karę. Moja wina i już. Proste.
Strach to pisać ale teraz masz przykład jak można swoją "władzę" wykorzystywać.
Przy innej kontroli proszony jestem do radiowozu. Usiadłem (wiadomo) na tylnym siedzeniu. Patrzę a tam na siedzeniu leży sobie ....... 50 zł. Myślisz że to jeden z nich własną forsę zostawił.
Wybacz ale do wszelkich kontroli mam stosunek osobliwy. Może dlatego, że jestem typem człowieka na wymarciu. Nie kradnę, nie kombinuję, podatki płacę...... i wnerwia mnie jak ktoś o niecne rzeczy mnie podejrzewa.
woka, przyznam , że tu trochę sytuacji nie rozumiem. Mówisz, że nie było przewinienia a chcieli Ci 400 zeta i 6 punktów wlepić, więc za co? Przecież musieli mieć odczyt na urządzeniu i czas od pomiaru , że to twój pomiar. Mieli? Jak mieli to o co chodzi? Jak nie mieli to trzeba było skargę złożyć. A co , zawodowa solidarność zadziałała? Czyli jest zgoda na takie działania?