Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zachowanie słoweńskiego celnika

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 06.08.2008 16:26

Sławomir Wocial napisał(a):
Wprowadzają bandyckie winiety teraz te głupie odzywki. Może to ze złości, że turyści jeżdżą do Chorwacji a nie do nich.

Nie bandyckie tylko odpowiednie i opłacalne dla nich. Nie podoba sie to można nie korzystać wg. mnie. Piszesz o głupich odzywkach czyli już przyjąłeś za prawdziwe to doniesienia radiowe?

Bandyckie - bandyckie - bo jak nazwiesz winiete turystyczna na 6 m-cy - przeciez nie będę jeździł po SLO przez 6 m-cy tylko tranzytem dalej na południe - a jak autostradę na zachód to jeszce bym przełknął tak w stronę Zagrzebia to praktycznie nic nie ma .

2 sprawa - wszystkie cywilizowane kraje mają winiety na 7 dni, 10 dni, 1 m-c , itd. a oni dowalili 6 miechów .

Jak ktoś będzie chcial to i tak pojedzie boczną drogą , ale ja bym chciał jechać po ludzku i zapłacić za ten odcinek też po ludzku. !!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2008 16:34

Już raz to pisałem, nie płacisz za dany odcinek drogi tylko za możliwość poruszania sie po drogach płatnych w okresie 6 miesięcy. To , że ktoś jedzie tranzytem - jego sprawa. Takie jest zapewne stanowisko Słoweńców. Wszystko co nam pasuje jest cacy a co nie, to bandytyzm...
jendrzej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrzej » 06.08.2008 20:01

Martini2000 :!:
Sławek ma zupełną rację.
Piszesz, że tylko Słoweńcy przywalili winietę na 6 miesięcy. To i tak dobrze w porównaniu ze Szwajcarami , którzy mają tylko jeden rodzaj winiety dla osobówek: roczną:!: Za 40 CHF :roll:
Pozdr. :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.08.2008 22:17

To i tak te 40 franków na rok jest mniej niż 70 Euro i to przy takich lukach w sieci porządnych dróg. W porównaniu do Szwajcarii to rzeczywiście rozbój w biały dzień, co zauważyła też i UE.

Ja też miałem kontrolę numerów i papierów (Toyota Avensis), ale tyle razy przekrraczałem granicę Niemiecko niemiecką i Niemiecko-polską, że mnie nie zdziwiło, ale żona już gotowa była powiedzieć, że jej dziadek walczył w oddziałach Tity za ich wolność, a oni się czepiają. Policjant był jednak miły i całość trwała nie więcej niż 5-6 minut.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 07.08.2008 08:59

No przecież tu nie chodzi o sprawdzanie dokumentów oraz samochodu!! Powodem oburzenia jest fakt idiotycznych odzywek kontrolującego. Wykonuje swoją pracę jest do tego uprawniony. Ja poprostu również sobie nie życzę nazywania wszystkich Polaków złodziejami. Wszyscy czyli ja też. Ja nigdy nic nikomu nie ukradłem. Wypraszam sobie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2008 09:07

Właśnie chodzi o to ,że nikt ie potwierdził tych radiowych informacji a celnik już na szafocie. To dokładnie takie samo zachowanie jak nazywanie wszystkich Polaków złodziejami. A co do winietki to czemu nikt nie płacze , że austriacka kosztuje prawie 8 euro za 10 dni, to w przeliczeniu na pół roku 144 euro. A słoweńska wtedy "tylko" 35 euro.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 07.08.2008 09:21

Nie ma co sie dziwic celnikom, ze sprawdzaja nr sinika, skoro na naszych drogach Policja robi to samo.Popatrzyl i kazal jechac dalej i po co burczec pod nosem i zadawac celnikowi pytania i prowokowac go?
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 07.08.2008 11:47

Sławomir Wocial napisał(a): A co do winietki to czemu nikt nie płacze , że austriacka kosztuje prawie 8 euro za 10 dni, to w przeliczeniu na pół roku 144 euro. A słoweńska wtedy "tylko" 35 euro.

Wyjąłeś mi to z klawiatury :lol:

Pozdrawiam
Rafał
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 07.08.2008 13:37

Według mnie za słoweńskie autostrady nie warto będzie zapłacić nawet 5 euro (jak kiedyś wprowadzą 7 dniowe winiety). Jechałem w tym roku drogą alternatywną do płatnych. Sprawnie miło i przyjemnie. No chyba że uda im się kiedyś połączyć autostradą odcinek Graz - Macelji to wtedy oszczędzi się jakieś 20 minut na czasie podróży.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 07.08.2008 14:59

Sławomir Wocial napisał(a):.... A co do winietki to czemu nikt nie płacze , że austriacka kosztuje prawie 8 euro za 10 dni, to w przeliczeniu na pół roku 144 euro. A słoweńska wtedy "tylko" 35 euro.

Nie przesadzajmy: Austriacka winieta na 12 m-cy kosztuje 73,80 EUR czyli wychodzi na to samo praktycznie co SLO , jednak Austriacy dają wybór jeszcze winiety :

10 dniowej : 7,70 EUR
2 m-ce: 22,20 EUR

Tym przykładem gdyby SLO wprowadziła opłaty 10 dniowe lub 2 m-ce to ceny mogłyby być podobne i dla przykładu: 10 dniowa za 7,5 EUR (to na cały pobyt (2 tygodnie) kosztowałoby to turystów 15 Euro (20 EUR w kieszeni) - wówczas pomimo tak krótkiego odcinka na południe w stronę Zagrzebia kupiłbym winiete . Oczywiście powiecie że 20 EUR nie zbiednieje , ale nie o to tu chodzi - mi chodzi o cwaniactwo - a tego nie lubię !!!

Myślę że gdyby wprowadzili winiety 1-mc czy nawet 10 dniowe to bankowo mieliby większy utarg i większy szacunek wśród turystów.

pozdrav
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 07.08.2008 17:09

Martini2000 napisał(a):- mi chodzi o cwaniactwo - a tego nie lubię !!!

Cwaniactwo w czystej postaci, to jest właśnie nasza, polska domena:
allegro1
allegro2

Już nawet zużyte sprzedają. Pewnie podobnie czynia z prezerwatywami - jeżeli używają :twisted:

Pozdrawiam
Rafał
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 07.08.2008 17:44

Cwaniactwo w czystej postaci, to jest właśnie nasza, polska domena:
allegro1
allegro2 No ale nie widzę żeby ktoś się skusił na odklejoną (pomiętą) winetke z szyby. :roll:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.08.2008 09:52

Również miałem obowiązek pokazania dowodu rej.
dowód był próbny i miał ważność 1 dzień . Podniosłem maskę , celnik poświecił latarką , posprawdzał i puścił.
Jechałem bez winiety autostradą , myślałem że podczas mojego wyjazdu
26.07-6.08 coś się zmienił bo na bramkach komunikaty "dont stop " i machający czerwonym lizakiem pracownik autostrady popędzał do przejechania.
Podczas pobytu rozmawiałem ze Słoweńcem o winietach
Skwitował wszystko " POLITIKA"
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.08.2008 11:33

Nigdy, nawet w czasach "kwitnącej komuny" nikt i na żadnej granicy mnie nie kontrolował. Mogłem smiało byc kurierem narkotykowym i wieźć tego świństwa cały bagażnik.
Jednak w tym roku ..... na granicy chorwacko-słoweńskiej pech. Pan celnik najpierw dokumenty rejestracyjne samochodu, później prosił paszport (!) ten zapomniałem i wystarczył normalny dowód osobisty. Coś marudził, węszył .. bagażnik kazał mi otworzyć.
Tu już mi nerwy lekko puściły, pokazałem mu taki znak "puknij się w głowę" , chyba zrozumiał ponieważ teraz z kolei on się lekko wnerwił.
Znowu do bagażnika (bagaznik pusty, jedna mała torba podróżna jest na tylnym siedzeniu) i podnosi dywanik tak żeby było widać koło zapasowe. Zauważył rękawice, takie zwykłe "odgrodniczki" coby się nie pobrudzić jakby trzeba było np. zmieniać koło. Teraz zapytanie z jego strony.... po co, na co..... Jak się nie wnerwię, ... trzask i zamknąłem bagażnik. W kluczyku nacisnąlem na guzik i zamknąłem cały samochód. .... Dokumenty nadal są u niego w budce. Usiadłem sobie na ławeczce i palę papierosa ( a, co). Myślę, że trochę przegiąłem ,że przecież to On jest na służbie i ma swoje prawa i obowiążki. ...... Trwało to chwilę, dobrą chwilę i już zaczałem mysleć o nr telefonu do naszej ambasady w razie kłopotów. Wychodzi celnik z budki ...... wręcza mi dokumenty i droga wolna. Ja nadal uniesiony honorem pokazuję mu znowu ten "gest świra". Odwrócił się i poszedł. Odjechałem z przejścia granicznego myśląc sobie ... i tak za chwilę mnie ktoś tu złapie. Jadę, przestrzegam przepisy drogowe jak nigdy w życiu. Nic.
Myślę sobie, że wygrałem swoim zachowaniem. Tak się składa, że widok munduru na mnie nie działa ( mam i ja) i to stopuje niektórych nadgorliwców.
To jedyny do tej pory przypadek. Myślę, że nawet ten by się nie zdarzył ale to była póżna noc, ja sam na przejściu a czas to noc z pierwszego na drugi dzień świąt. Nikt w zasadzie w tym czasie nie jeździ. Celnik mógł przypuszczać, że coś tutaj jest podejrzane nie mówiąc już o tym że nudził się sromotnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.08.2008 11:51

Typowe zachowanie posiadacza munduru wobec drugiego posiadacza munduru :) W podświadomości jest zakodowane "mogę sobie pozwolić bo co mi zrobi, przecież swojak, choć jeszcze o tym nie wie... " Jestem ciekaw jak Ty byś sie zachował gdyby podczas wykonywania obowiązków ktoś popukałby sie w czoło? W sumie miałeś szczęście wg mnie bo powinni Cię przeczołgać po glebie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zachowanie słoweńskiego celnika - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone