W kraju możesz wybrać bez prowizji złotóki, za które musisz kupić kuny.Irecki napisał(a):najtaniej, najlepiej ... ale tego niemozna jednoznacznie stwierdzic, sa rozne banki, rozne karty.
A co w przypadku gdy ktos nam zasunie portfel i tel. kom. a mam na koncie 15 000 PLN, zanim dorwe jakis telefon o ile bede mial jeszcze gdzies numer do banku, to na koncie zostanie mi 0 PLN ? Oczywiscie mozna reklamowac, trzeba zglosic na policje ..ale ambasada pozyczy mi na powrot do kraju a w nim tez musze zyc....zanim sprawa sie wyjasni utone w dlugach.
W mBanku jest tez taki zapis:
Prowizja od transakcji wypłaty gotówki za granicą** 10 zł
** W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji
jak ktos bedzie co 3 dni wybieral kase z bankomatu, to tanio nie bedzie, a jak ma wybrac raz na caly urlop to moze to zrobic w kraju bez zadnej prowizji.
pozdrawiam
mirnie napisał(a):taką prowizje zapłacisz w każdym kantorze wymiany walut ,a w Chorwacji napewno i większą 4%.....
dodaj tylko ,że przy transakcjach bezgotówkowych prowizji nie pobierają
jeszce jedno przewalutowanie odbywa sie w/g kursu dnia kiedy wykonujemy operacje (w czasie rzeczewistym) oczewiście kursy walut się zmieniają nawet z dnia na dzień no ale my na to wpływu prawie nie mamy więc zakup walut obecnie to w sumie loteria ......najlepiej wyczytać z fusów z herbaty ........życze udanych decyzji
mirnie napisał(a):taką prowizje zapłacisz w każdym kantorze wymiany walut ,a w Chorwacji napewno i większą
Andreas napisał(a):Czytam na bieżąco wasze wypowiedzi i już mam mętlik w głowie .Jadę pierwszy raz do Cro. w sierpniu i uczę się czytając . Ale ? w końcu co brać złotówki czy euro albo to i to . Pozdrawiam Andreas
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne