Re: ???
napisał(a) Irecki » 31.05.2007 11:53
No wlasnie, przeplaciels, podalem link przeciez, czego nie chcecie na tym forum zrozumiec (oczywiscie nie wszyscy), ze gdybys zabral 1500 PLN do chorwacji i tam kupil potrzebne Ci 2500 kun to zaplacilbys jedynie (po dzisiejszym kursie) 1302 PLN, zostalo by na kilka lodow ... czy ja albo ktos inny uzasadnial zakup kun w Polsce .. to sie w ogole nie oplaca, wiec daruj sobie cyfre 1625.
Dodatkowo jak zabierasz PLN do chorwacji to wymieniasz tyle ile wlasnie potrzebujesz, a jak z tych zakupionych 2500 kun wydasz tylko 2000 to po co Ci te 500 kun (sprzedaz znow w czechach czy juz w polsce?), albo jak Twoje potrzeby wzrosna do 3500 kun to co wrocisz do czech po reszte?
Rozumie zabrac euro, placic lub wybierac kase za pomoca kart platniczych (po wczesniejszej weryfikacji kosztow obslugi karty za granica) ale zabezpieczanie sie w kuny w Polsce to juz dla mnie absurd. Na kazdej granicy jest kantor czynny 24h, tam mozna wymienic minimalna kwote na podroz, reszta w miejscu docelowym w kazdym kanorze, banku lub poczcie ...ten kraj zyje z turystyki a nasza waluta jest wymienialna.
Ja zawsze mialem PLN i niegdy nie wracalem do kraju z inna waluta niz nasza, ktorej potem musialem sie pozbyc lub nie wiedzialem co mam z nia zrobic.
ale oczywiscie, kazdy zrobi jak mu wygodnie
pozdrawiam