"Chorwacja zdecydowała się w roku 2013 wprowadzić obniżkę VAT-u na usługi z 23 na 10 proc. "
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 05922.html
maciej1976 napisał(a):Czyli Chorwaci potrafią dbać o turystów. Swoją drogą ciekawe ilu Polaków było w tym roku w Chorwacji?
Kiepura napisał(a):No i są pierwsze efekty anschlusu do UE.
Płacił z Was kto VAT za apartament ? Więc dla nas apartamenty bez zmian.
A Niemcy płacą, bo nie jeżdżą w ciemno do apartamentów, tylko za pomocą biur turystycznych.
W tych ciężkich czasach kryzysu, społeczeństwo chorwackie się złoży tak, aby bratni naród niemiecki (lepiej by rzec enerdowski) mógł taniej wypocząć.
A i jeszcze parę niespodzianek jest szykowanych. Ale wszystko w swoim czasie.
Kiepura napisał(a):No i są pierwsze efekty anschlusu do UE.
A Niemcy płacą, bo nie jeżdżą w ciemno do apartamentów, tylko za pomocą biur turystycznych.
Kiepura napisał(a):
W tych ciężkich czasach kryzysu, społeczeństwo chorwackie się złoży tak, aby bratni naród niemiecki (lepiej by rzec enerdowski) mógł taniej wypocząć.
A i jeszcze parę niespodzianek jest szykowanych. Ale wszystko w swoim czasie.
noyle napisał(a):Kiepura napisał(a):No i są pierwsze efekty anschlusu do UE.
VAT zapłacisz w hotelach, na campingach i zapewne w sporej ilości kwater które są prowadzone w formie działalności gospodarczej. Na pewno są również zwolnienia z Vat jak u nas dla podmiotów nieprzekraczających jakiś limit obrotu.
wynajem sprzętu sportowego, szkolenia np nurkowe, bilety wstępu np imprezę, parku czy muzeum
przejazd autostradą
Dario chciał mi dać rachunek
Zabawny post.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Interesujące.. ja jeszcze o tym nie słyszałam.. ale pewnie znajdą sposób, żeby to sobie jakoś "wynagrodzić" i na resztę z 25 na 27 % podniosą.. na przykład na żywność...
Swoją drogą jestem prawie pewna, że na usługi to mamy 25 % (jak zresztą na prawie wszystko).
Raul73 napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Poczytaj na chorwackich stronach.. nie serwuj mi artykułów po polsku...
Tylko że te artykuły po polsku to są przedruki z artykułów chorwackich - zazwyczaj bardzo dobrze poinformowanych....
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Zwróć uwagę na datę.. a potem poszkaj w necie czegoś nieco świeższego po chorwacku...
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne