Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Za rok ,tanio jak barszcz?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Manga
Cromaniak
Za rok ,tanio jak barszcz?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 02.09.2012 12:15

"Chorwacja zdecydowała się w roku 2013 wprowadzić obniżkę VAT-u na usługi z 23 na 10 proc. "

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 05922.html
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 02.09.2012 12:36

Czyli Chorwaci potrafią dbać o turystów. Swoją drogą ciekawe ilu Polaków było w tym roku w Chorwacji?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.09.2012 12:56

Interesujące.. ja jeszcze o tym nie słyszałam.. ale pewnie znajdą sposób, żeby to sobie jakoś "wynagrodzić" i na resztę z 25 na 27 % podniosą.. na przykład na żywność...
Swoją drogą jestem prawie pewna, że na usługi to mamy 25 % (jak zresztą na prawie wszystko).
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.09.2012 13:32

No i są pierwsze efekty anschlusu do UE.

Płacił z Was kto VAT za apartament ? Więc dla nas apartamenty bez zmian.

A Niemcy płacą, bo nie jeżdżą w ciemno do apartamentów, tylko za pomocą biur turystycznych.

W tych ciężkich czasach kryzysu, społeczeństwo chorwackie się złoży tak, aby bratni naród niemiecki (lepiej by rzec enerdowski) mógł taniej wypocząć.

A i jeszcze parę niespodzianek jest szykowanych. Ale wszystko w swoim czasie.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 02.09.2012 13:48

maciej1976 napisał(a):Czyli Chorwaci potrafią dbać o turystów. Swoją drogą ciekawe ilu Polaków było w tym roku w Chorwacji?

W 2011 -495 tys ,o 8,9 % więcej niż w 2010.Za 2012 Chorwaci mają policzone do czerwca.Polscy turysci mieszczą sie w grupie 'pozostali"
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 03.09.2012 08:39

Kiepura napisał(a):No i są pierwsze efekty anschlusu do UE.

A Niemcy płacą, bo nie jeżdżą w ciemno do apartamentów, tylko za pomocą biur turystycznych.

W tych ciężkich czasach kryzysu, społeczeństwo chorwackie się złoży tak, aby bratni naród niemiecki (lepiej by rzec enerdowski) mógł taniej wypocząć.

Zabawny post. To Twoje domniemania czy jakieś potwierdzenie swoich domysłów posiadasz ?

Oczywiście, że płacimy VAT. To co chorwacki gospodarz robi ze swoim zarobkiem to mnie to delikatnie mówiąc g**** obchodzi.
Ja dostałem rachunek i nie zamawiałem przez biuro podróży.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.09.2012 14:40

Zgadzam się,również Dario chciał mi dać rachunek lecz nie potrzebowałem.Jeśli gospodarz płaci podatki to mu nie zależy,może byłeś u takiego który lewiznę walił?.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 03.09.2012 22:50

VAT zapłacisz w hotelach, na campingach i zapewne w sporej ilości kwater które są prowadzone w formie działalności gospodarczej. Na pewno są również zwolnienia z Vat jak u nas dla podmiotów nieprzekraczających jakiś limit obrotu.
Usługi to nie tylko krótkotrwały wynajem miejsc noclegowych :D
ale również, np. wynajem sprzętu sportowego, szkolenia np nurkowe, bilety wstępu np imprezę, parku czy muzeum,przejazd autostradą możliwe że usługi gastronomiczne również. Katalog usług jest szeroki dodam ,że w nowoczesnych gospodarkach usługi stanowią większą cześć PKB.

Kiepura napisał(a):

Rozumiem, że enerdowskim Niemcom bliżej do Nas niż do ich zachodnim rodaków.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.09.2012 15:33

noyle napisał(a):

VAT zapłacisz w hotelach, na campingach i zapewne w sporej ilości kwater które są prowadzone w formie działalności gospodarczej. Na pewno są również zwolnienia z Vat jak u nas dla podmiotów nieprzekraczających jakiś limit obrotu.

Pisałem o apartamentach czyli sądząc z wpisów, to co nas najbardziej interesuje. Masz racje jest taki limit i z tego co rozmawiałem z Chorwatami kombinują by się zmieścić.
Co więcej w przyszłym roku ten limit ma znacząco (prawie trzykrotnie) wzrosnąć.

wynajem sprzętu sportowego, szkolenia np nurkowe, bilety wstępu np imprezę, parku czy muzeum

Na te usługi jest słabe zapotrzebowanie ze strony Polaków. No może poza wejściami do Parków Narodowych.

Natomiast jest dziedzina, która nas dotyczy - to gastronomia. Choć przeglądając prasę chorwacką nie brak opinii, że podatki będą niższe ale ceny te same.

przejazd autostradą

Wątpię by ta obniżka VAT obejmowała autostradę.

Hotele i duże biura operują cenami netto.
Apartamentowcy cenami brutto. Nawet jak płacą VAT zapłacą go mniejszy, cena zostanie bez zmian.

Reasumując, dalej twierdzę, że ta obniżka "dotknie" w największym stopniu tych, którzy korzystają ze zorganizowanej formy wypoczynku i mają zasobne portfele.
A więc nie nas.

Dario chciał mi dać rachunek

Jest subtelna różnica miedzy rachunkiem a fakturą VAT.

Zabawny post.

Ciesze się, że Cię wprawiłem w dobry humor, meritum sprawy to nie zmienia.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.09.2012 17:54

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Interesujące.. ja jeszcze o tym nie słyszałam.. ale pewnie znajdą sposób, żeby to sobie jakoś "wynagrodzić" i na resztę z 25 na 27 % podniosą.. na przykład na żywność...

Oj, to się chyba przeliczysz z tym pesymizmem :D :D

Cytuję:

"W związku z niekorzystnymi tendencjami na lokalnym rynku spożywczym, niezależne związki zawodowe oraz chorwaccy rolnicy domagają się od rządu obniżenia podatku VAT na artykuły spożywcze.
Przewodniczący Niezależnych Rolników Chorwackich Mato Mlinarić uważa, że w związku z faktem, że Chorwacja posiada najwyższą stopę podatku VAT ze wszystkich krajów Unii Europejskiej, istnieje możliwość obniżenia jej do 5% w przypadku artykułów spożywczych. Decyzja taka umożliwiłaby zrównoważenie kosztów ponoszonych przez społeczeństwo w związku z niedawnymi podwyżkami cen prądu, gazu oraz paliwa."

Z tą "najwyższą stopą" przesadził, bo taka sama jest w Skandynawii, a wyższa w Islandii i na Węgrzech.

Tutaj cały artykuł.

Swoją drogą jestem prawie pewna, że na usługi to mamy 25 % (jak zresztą na prawie wszystko).

Tu masz rację - od marca 2012 podniesiono podatek VAT od towarów i usług z 23 na 25%.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 13.09.2012 12:57

Czyli maksymalny w UE, więcej niż 25% już być nie może.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.09.2012 15:33

Raul... wiem, jaka jest tu sytuacja, ponieważ to moja ciedzienność.. prognozy o obniżaniu stopy PDV są raczej "palcem po wodzie pisane"... nadal w sferze pomysłów i projektów do dyskusji...więcej jest w necie i mediach komentarzy o tym, że to raczej nierealne niż takich, ktore wróżą, że "ciałem się stanie".. to raczej życzeniowe myślenie co poniektórych.... Poczytaj na chorwackich stronach.. nie serwuj mi artykułów po polsku...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.09.2012 15:38

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Poczytaj na chorwackich stronach.. nie serwuj mi artykułów po polsku...

Tylko że te artykuły po polsku to są przedruki z artykułów chorwackich - zazwyczaj bardzo dobrze poinformowanych....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.09.2012 15:51

Raul73 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Poczytaj na chorwackich stronach.. nie serwuj mi artykułów po polsku...

Tylko że te artykuły po polsku to są przedruki z artykułów chorwackich - zazwyczaj bardzo dobrze poinformowanych....

Zwróć uwagę na datę.. a potem poszkaj w necie czegoś nieco świeższego po chorwacku...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.09.2012 16:01

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Zwróć uwagę na datę.. a potem poszkaj w necie czegoś nieco świeższego po chorwacku...

Nie mam najmniejszego zamiaru! :D :D

Ja ci wierzę, że sytuację codzienną znasz lepiej, ale to oczym pisałaś, to były twoje prognozy, a nie sytuacja. Ja, podobnie jak wielu tutaj, jestem raczej optymistą w tym względzie i wierzę, że Chorwaci o turystów zadbają. Dopóki nic złego w tej kwestii się nie dzieje, nie mam zamiaru psuć sobie humoru planowaniem przyszłorocznych wakacji. Pozwolisz więc, że twojego pesymizmu nie podzielę.

A czytać o Chorwacji można w wielu innych językach, niekoniecznie w chorwackim :wink: Czasem trzeźwe spojrzenie z zewnątrz jest nawet lepsze :D :D

Pozdrawim i trochę więcej luzu!
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone