Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Za rok ,tanio jak barszcz?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.09.2012 16:11

Raul73 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Zwróć uwagę na datę.. a potem poszkaj w necie czegoś nieco świeższego po chorwacku...

Nie mam najmniejszego zamiaru! :D :D

Ja ci wierzę, że sytuację codzienną znasz lepiej, ale to oczym pisałaś, to były twoje prognozy, a nie sytuacja. Ja, podobnie jak wielu tutaj, jestem raczej optymistą w tym względzie i wierzę, że Chorwaci o turystów zadbają. Dopóki nic złego w tej kwestii się nie dzieje, nie mam zamiaru psuć sobie humoru planowaniem przyszłorocznych wakacji. Pozwolisz więc, że twojego pesymizmu nie podzielę.

A czytać o Chorwacji można w wielu innych językach, niekoniecznie w chorwackim :wink: Czasem trzeźwe spojrzenie z zewnątrz jest nawet lepsze :D :D

Pozdrawim i trochę więcej luzu!

Jakoś nie objąłem ostatniego zdania ...... To do Kasi było ?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 06.01.2013 14:30

W radio słyszałem ,że stavka Vat na żywność będzie 10%
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.01.2013 15:32

noyle napisał(a):W radio słyszałem ,że stavka Vat na żywność będzie 10%

Stawka na żywność to pełne PDV czyli 25 %; zniesiono stawkę 0%, która obowiązywała na chleb, mleko i olej czyli teraz te 3 podstawowe produkty mają stawkę 10%; reszta 25%....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.01.2013 15:33

Obawiam się, że nie zrozumiałeś. Stawka na żywność to pełne PDV czyli 25 %; zniesiono stawkę 0%, która obowiązywała na chleb, mleko i olej czyli teraz te 3 podstawowe produkty mają stawkę 10%; reszta 25%....tj. bez zmian.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 06.01.2013 17:19

Obawiam się, że nie zrozumiałeś. Stawka na żywność to pełne PDV czyli 25 %; zniesiono stawkę 0%, która obowiązywała na chleb, mleko i olej czyli teraz te 3 podstawowe produkty mają stawkę 10%; reszta 25%....tj. bez zmian.

Ale czy jesteś pewna że od 1 lipca się nie zmieni?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.01.2013 19:27

noyle napisał(a):

Ale czy jesteś pewna że od 1 lipca się nie zmieni?

Cóż nie po to ustawodawca wprowadza coś od 1.01, by po pół roku to zmieniać. Obniżone zostaną stawki PDV dla obiektów gastronomicznych (na sprzedaż przygotowywanych dań i napojów), to prawda. Ale nie licz na to, że tym samym ceny w restauracjach spadną... po prostu nie wzrosną i tyle.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 06.01.2013 20:28

Manga napisał(a):
maciej1976 napisał(a):Czyli Chorwaci potrafią dbać o turystów. Swoją drogą ciekawe ilu Polaków było w tym roku w Chorwacji?

W 2011 -495 tys ,o 8,9 % więcej niż w 2010.Za 2012 Chorwaci mają policzone do czerwca.Polscy turysci mieszczą sie w grupie 'pozostali"
I w nagrodę prawie nigdzie nie spotykamy informacji w naszym języku.Mi to lotto,ale nowicjusze mają pod górę :cry:
charlie_
Podróżnik
Chorwacja 2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) charlie_ » 08.01.2013 21:48

Cześć ;)

Zastanawiam się jak będą kształtowały się ceny po wejściu Chorwacji do UE. W zasadzie od początku roku 2013 VAT wynosi 10% (artykuł na jednym z portali).
Zastanawiam się jak może się to przełożyć na koszty pobytu: apartament, opłaty drogowe, wycieczki, ceny w knajpkach, sklepach itp. Czytałem kiedyś, że ponoć VAT w Chorwacji był "zabójczy" - jeden z najwyższych w Europie.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.02.2013 10:34

Mimo obniżki VAT na usługi turystyczne ceny napewno nie pójdą w dół, poprostu cena netto będzie wyższa :)
Widać po cennikach 2013 np. na kempingach, że ceny są nawet ciut wyższe niż w ubiegłym roku
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: Chorwacja 2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.02.2013 14:27

charlie_ napisał(a):Cześć ;)

Zastanawiam się jak będą kształtowały się ceny po wejściu Chorwacji do UE. W zasadzie od początku roku 2013 VAT wynosi 10% (artykuł na jednym z portali).
Zastanawiam się jak może się to przełożyć na koszty pobytu: apartament, opłaty drogowe, wycieczki, ceny w knajpkach, sklepach itp. Czytałem kiedyś, że ponoć VAT w Chorwacji był "zabójczy" - jeden z najwyższych w Europie.

Skąd te bzdury??? Nadal jest 25 %, zniesiona stopa 0% (zamianiona na 5%), oraz obniżona do 10% na niektóre usługi w sektorze usługowym (np. podawanie napojów oraz przygotowywanie dań i napojów), co jednak z całą pewnością nie przełoży się na obniżki cen w restauracjach czy kawiarniach. Ceny po prostu nie wzrosną i tyle (gdyby miały spadać, już miałoby to miejsce, a nie ma.... ponieważ zmiana nastąpiła od 1 stycznia 2013!!!!).... Ludzie, czytajcie nieco więcej niż ostatni post w temacie!!!!
Poza tym podrzuć ten artykuł, gdzie wtpisują o 10 % VAT (PDV) w Hr... Albo po prostu nieuważnie przeczytałeś... albo artykuł to stek bzdur.
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 11.02.2013 19:17

jaki sens ma dyskurs 5%,10%,25% jeść trzeba spać gdzieś też a nasza ekonomia nie zna takich pojęć jak obniżka cen Uśmiech na buzię i płacić czy to VAT czy PDV.Pozdrowienia dla Kasi
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 14.02.2013 22:18

Spojrzeć może trzeba szerzej. Europeizacja=Eu to nie jest nic innego jak partykularne interesy mikro grup finansistów, którzy ludzi tu czy tam w dupie mają. UE to jest biznes wąskiej grupy społecznej. Jest to kolejny wróg , który podzieli narody w przyszłości na jeszcze więcej stron przyszłych i to uwierzcie N I E U N I K N I O N Y C H WOJEN DOMOWYCH. Jest to kwestia czasu.
Wracam w moich wywodach do Chorwacji.
Dzieci poległych branitelji upomną się o swoje . Oni są już dorosli. Zapytają się o ojców. I to pytanie po każdej ze stron konfliktu trwa. Z tego co się zaczyna dziać (bezpieczeństwo po za rejonem pałacu djoklecjana) , mówię na przykładzie Splitu pogarsza się. Bieda rodzi patologie.Nie jest bezpiecznie.
Mam porównanie
Split 2006 a 2012 - dwa rożne miasta i to nie że drożej. Demokracja, korupcja miejsce exodusu ludzi z prowincji za pracą, której nie dostają i posuwają się do różnych czynów. Piękny kraj na równi pochyłej.
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 17.02.2013 22:18

bardzo pesymistyczne podejście czy to do UE czy do demokracji w tym regionie wszystko się zmienia z czasem ale podejście do tematu powinno być zreformowane
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Za rok ,tanio jak barszcz? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone