Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Za miedzą: Žacléř

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
longtom
Weteran
Re: Za miedzą: Czeski Raj i odrobina Kutnej Hory

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.08.2012 17:20

tony montana napisał(a):Jednak nie mogę już doczekać się, jak dla mnie największego hitu Kutnej - Chrám svaté Barbory

:)

Poczekajmy we dwóch, będzie raźniej. :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.08.2012 19:31

Powoli ruszmy dalej :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.08.2012 19:34

Do Muzeum Srebra jednakże nie poszliśmy uznając, że przy jednodniowym wypadzie do Kutnej Hory to akurat możemy sobie odpuścić. Zarówno wystawę, jak i trasę podziemną po średniowiecznej kopalni srebra...
Ta ostatnia była rozważana jako awaryjny plan na wypadek ulewy, ale deszcz nas oszczędził :) . Tak więc, pod ziemię idźcie sobie do Maslinkowej relacji 8)
Ostatnio edytowano 09.04.2020 10:22 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.08.2012 23:13

Dziękuję Danusiu za piękny przewodnik po tym mieście :)
Myślę jednak , że pól dnia to stanowczo za mało na dokładniejsze zwiedzenie Kutnej Hory - półtora dnia brzmi znacznie lepiej :lol: To jednak zmienia ( po raz kolejny ) termin wyjazdu :roll:

Czas pokaże co z tych planów da się zrealizować . . .

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.08.2012 20:47

No właśnie, czas pokaże. :) ...
My tym razem nie mamy tak dokładnego planu jak na zeszłoroczną Rumunię, ale też realia wycieczki będą inne. Jedziemy tylko we dwoje, więc nie trzeba będzie dyscyplinować większego grona :wink:. na ile sami się zmobilizujemy? Hmmm... Może się okazać, że plaże wygrają z zabytkami :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.08.2012 20:49

Do katedry św. Barbary doprowadziła nas najbardziej imponująca część uliczki Barborskiej, z jednej strony zabudowana olbrzymim gmachem Kolegium Jezuickiego, a z drugiej wielkimi posągami świętych.

Obrazek

Jezuitská kolej powstawała od roku 1667 do około połowy XVIII wieku. Architektura jest raczej surowa, zgodnie z zasadami zakonu jezuickiego, tylko barokowa fasada jest odbiega od reszty budowli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autorem galerii rzeźb (oprócz późniejszego Jana Nepomucena) był członek zakonu jezuitów Franciszek Baugut, który uwiecznił w kamieniu swoje wyobrażenie dwunastu jezuickich świętych, między innymi Ignacego Loyolę, Franciszka Ksawerego oraz czeskiego patrona św. Wacława.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 27.08.2012 21:21

Muszę przyznać że zaniedbałam czytanie tej relacji , ale dzisiaj nadrobiłam zaległości.

Pozdrawiam ciepło - Iwona
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.08.2012 21:23

No, no ....już prawie dochodzimy :)

(choć, aby zrobić ostatnie zdjęcie odwróciłaś się w przeciwną stronę) :)

Można było wejść, mam nadzieję, do środka?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.08.2012 13:05

dangol napisał(a):Obrazek

Nam się wtedy też tak chmurzyło.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.08.2012 21:30

Chmurzyło, ale nie padało :) . Lało dopiero w drodze powrotnej do Blaty, ale już koło Jicina pojawiło się słońce 8)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.08.2012 21:32

Obrazek

Widok na Katedrę św. Barbary oczywiście zaparł mi dech! Wiedziałam, że zrobi na mnie wrażenie, ale na żywo było ono o wiele mocniejsze niż się spodziewałam. Pewnie dlatego zapomniałam o zrobieniu większej ilości zdjęć budowli, której ostateczny efekt jest wynikiem prac m.in. Mateusza Rejska, dzięki któremu kilka lat wcześniej mogłam podziwiać (zresztą także podczas bożociałowego weekendu :) ) praską Bramę Prochową…

Obrazek

Obrazek

Płacimy po 60 koron i wschodzimy do środka.

Obrazek

Prace nad sklepieniem głównej nawy w 1512 r. rozpoczął Benedykt Ried, w owym czasie już sławny budowniczy praskiego zamku. Liczne okna w ścianach miały wywołać efekt załamującego się światła, a misterne sklepienie zdobią herby lokalnych cechów górniczych iraz herb Wacława II .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.08.2012 21:37

Centralne miejsce katerdralnego wnętrza to neogotycki ołtarz główny z pocz. XX w. W prawym skrzydle tryptyku widnieje rzeźba patronki św. Barbary (z księgą, na tle wieży).

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka fotek katedralnego wnętrza:

Obrazek

Obrazek (fotka GM)

Obrazek (fotka GM)

Obrazek

No i kilka zdjęć neogotyckich witraży przedstawiających nie tylko sceny biblije, ale także czeską i kutnohorską historię oraz upamiętniających fundatorów renowacji świątyni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.09.2012 21:30

Obrazek

Obok katedry, na skarpie ponad rzeczką Vrchlicę, znajduje się niewielka kaplica Bożego Ciała z XV w., tam jednakże nie weszliśmy.

Obrazek

Zamiast tego, skusiła nas budka z kutnohorskim winem :P . Skoro od lat kilku na majówki wybieramy się na winiarskie morawskie ścieżki, więc jakże nie spróbować lokalnego trunku z Kutnej Hory? Fakt, na degustację każdego :wink: gatunku znajdujacego się w budce nie zdecydowaliśmy się, ale chociaż dwa być musiały :) . Najlepsze było różowe Świętowawrzynieckie...

Obrazek

Miejsce degustacyjne pod murami za budką było zresztą świetne :) na krótki odpoczynek przed spacerem po kolejnych kutnohorskich zaułkach…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.09.2012 21:40

Było miło, ale i tak poszliśmy dalej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.09.2012 23:16

dangol napisał(a):Obrazek

Świetnie to wygląda. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Za miedzą: Žacléř - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone